© istock

9 tips til bedre kalorieforbrænding

Sådan skærer du ned på de overflødige kalorier og får gang i forbrændingen

18. februar 2016 af Thomas Lykke / IFORM

Tip 1. Lidt mere bevægelse i hverdagen

Dette er ingen hemmelighed. Bevægelse er alfa og omega for forbrændingen, og den suverænt mest effektive metode til at sætte gang i stofskiftet er motion. Men ganske små ting i hverdagen kan have stor betydning for din forbrænding. Sørger du for ikke at sidde stille for længe ad gangen, undgår du, at dit stofskifte går i dvale, og så gør du dig selv en stor tjeneste. Tag for eksempel trappen i stedet for elevatoren eller gå en rask tur med hunden. Det er også en god undskyldning for at fyre op under lagnerne, da et godt knald i gennemsnit forbrænder omkring 150 kalorier – alt efter indsats, naturligvis.

Tip 2. Få mere muskelmasse

Dine muskler har stor betydning for din forbrænding. Jo større din muskelmasse er, des mere energi bruger din krop, når den ikke bevæger sig. Det er fordi muskelmasse har en højere forbrænding end fedtvæv har. Har du mere muskelmasse på kroppen, vil din forbrænding også være væsentligt højere, og det er derfor en rigtig god ide at supplere konditionstræningen med styrketræning, så du får endnu mere ud af dine anstrengelser.

Tip 3. Kom op i fart

Hvis du godt kan lide at løbe en tur, kan det være en rigtig god ide at variere tempoet og dermed få pulsen op. Udnyt terrænet til at løbe i højt tempo f.eks. op ad bakke eller mellem bænke, træer, lygtepæle eller lignende, og løb i roligt tempo på de flade strækninger eller når det går nedad. Det er ret hårdt at løbe på den måde, men du får til gengæld brændt en ordentlig portion kalorier af.

Kom ud og bevæg dig og sæt gang i forbrændingen! Få en super fed løbejakke til en rigtig god pris her

Tip 4. Spis rigtigt efter træning

Har man lige færdiggjort en hård omgang træning, kan man godt have lyst til at snacke noget sødt og sukkerholdigt, men den slags bør du holde dig fra. Kroppens sukkerdepoter bliver godt nok reduceret under træning, men det betyder ikke, at de skal fyldes op med sukker, når du er færdig. Spis hellere en banan eller drik lidt (kakao-)skummetmælk. Det hjælper kroppen til at restituere og mindsker risikoen for, at du køber de forkerte ting ind på vejen hjem fra træning. I timerne efter træning har du en øget forbrænding, fordi din krop restituerer og genopbygger mikroskopiske skader, så den kan klare næste træning. Ved at spise gode og nærende madvarer, hjælper du den proces på vej. Går der længe før du spiser noget, er kroppen også meget længere om at genopbygge sine depoter, og du er derfor længere om at blive klar til næste træning.

Tip 5. Fyr op for intensiteten

Det kan gøre rigtig meget for din forbrænding, at du får gang i hele kroppen i løbet af ugen. Løb er rigtig godt, men du kan med fordel supplere med spinning, Zumba eller nogle meget intensive træningspas som HIT eller crossfit, hvor du virkelig får tæsket hele kroppen igennem, og din forbrænding brager derudaf. Sørger du for at aktivere flere muskelgrupper, får du en mere harmonisk krop og lettere ved at restituere, da det ikke er de samme muskler, der bruges hele tiden.

Tip. 6 Forsøm ikke dine måltider

Det kan være fristende for motionister at springe måltider over efter træning, for at undgå at få for mange kalorier indenbords og på den måde pine sig ned i vægt. Men gør du det, risikerer du faktisk at ødelægge din træning. Det er langt bedre at spise flere små måltider der både indeholder kulhydrat og protein. Som udgangspunkt skal en aktiv motionist indtage 0,8 gram kulhydrat og 0,8-1,2 gram protein pr. kilo kropsvægt om dagen. På dage med højt fysisk aktivitetsniveau bør man indtage 1,2 gram kulhydrat og 1,5 gram protein pr. kilo kropsvægt.

Hvor mange kalorier forbrænder du? Og hvor meget bevæger du dig i hverdagen? Få et detaljeret overblik over dine fremskridt med en Active Life Tracker.

Tip 7. Der må gerne gå konkurrence i den

Der er ikke noget, der kan sætte forbrændingen i vejret som en god gang venskabelig konkurrence. Har du mulighed for at træne sammen med en eller flere veninder, er det god måde at få endnu mere udbytte af træningen, fordi I presser hinanden undervejs. For at gøre det udfordrende kan I passende skiftes til at vælge ruten, hårdheden, tempoet eller indlægge småspurter undervejs.

Tip 8. Giv din krop lov til at restituere

Hård og intensiv træning er rigtig godt for forbrændingen. Men træner du hårdt, skal du være opmærksom på, at din krop får lov at komme sig og hvile ud oven på strabadserne. Får din krop ikke lov til at restituere, risikerer du faktisk, at din form bliver dårligere. Træner du alligevel flere dage i træk, så sørg for at variere træningen.

Tip 9. Se din træning som en investering

Når du vælger motionsform, er det selvfølgelig afgørende, at det er noget, du synes om og som passer ind i din hverdag. Det faktum at du har det sjovt, når du motionerer, har utroligt meget at sige i forhold til motivationen. For at sætte ekstra trumf på kan du prøve at se på din træning som en af de bedste investeringer, du kan foretage i dit liv. Hvis du er i stand til at holde motivationen, er du sikker på at opnå gode resultater, så du kan nyde afkastet af din investering – hvad end det er en bedre kondi, stærkere muskler eller færre kilo på sidebenene.

Mange flere tips til god forbrænding 

Vil du have endnu flere gode tips til, hvordan du kan forbrænde kalorier, stramme op og booste din sundhed, så bør du prøve I FORM. Du får en masse indhold om sundhed kost og træning – både i bladet og på nettet. Lige nu kan du også få en lækker løbejakke med, når du bestiller.

Jakken har i sig selv en værdi af 699 kr., men du kan få den sammen med 3 nr. af I FORM, for kun 149 kr. + porto. Se mere her.