© woman.dk

Hotte nye motionsformer

Er du også træt af den samme kedelige løbetur hver dag? Læs videre om tidens hotteste træningsformer og vær på forkant med motionsmoden!

12. august 2010 af Sofie Korsgaard

Hotte nye motionsformer


Det kan godt være, du var overbevist om, at du ville gå til spinning resten af livet de to første gange, du prøvede det nede i fitnesscentret. Du har sikkert også haft den løbetur, hvor du faktisk nød det og næsten ikke kunne vente, til du skulle trække i løbeskoene igen. Men på en eller anden måde ender det altid på samme måde: I længden bliver det dræbende kedeligt.

Derfor har vi fundet de fem hotteste motionsformer til dig, så du kan sige farvel til pligtmotionen og komme i gang med noget, du virkelig synes er sjovt.

Som en bonus vil du også virke meget cool, når du henslængt fortæller dine veninder, at du skal til crossfit, mens de som sædvanlig skal til yoga eller mave/balle/lår.


Crossfit

Hvad er det?
Hvis du tænker på, hvor udkørt du for eksempel er, når du har hjulpet en god ven med at flytte op på fjerde sal, er det lidt den samme fornemmelse, du vil få efter en lektion i crossfit. Træningsformen kommer fra USA og er faktisk opfundet af en fitnessgut helt tilbage i 80'erne, men den er først for nylig kommer til Danmark. Crossfit tager udgangspunkt i de funktionelle bevægelser - det vil sige, de bevægelser du laver, når du løfter, flytter, løber, kaster eller skubber noget. Det er altså meget old-school ting, du laver: Slår med store hamre, løfter vægtstænger, skubber store traktordæk (!), sjipper, løfter sandsække, løber og hopper. Måske vil det også minde dig lidt om de svedige idrætstimer i folkeskolen, for du træner på et relativt lille hold, der hele tiden bliver guidet af en træner. En af de fede ting ved crossfit er, at træningen aldrig er den samme som sidste gang, og så skulle der være et super socialt sammenhold, fordi der er så få på holdet.

Hvad gør det godt for?
Crossfit er så effektivt, at træningsformen bruges af de hårdeste militærdrenge i USA. Du får trænet både kondition, smidighed og muskler, og der skulle derfor være garanti for flad mave, hårde baller og for at du hurtigt vil kunne imponere alle omkring dig i armlægning og ved den næste flytning op på femte sal.

Hvor kan jeg gå til det?
Crossfit er stadig relativt nyt i Danmark, og det findes derfor ikke så mange steder. Indtil videre kan du gå til crossfit i København, Hellerup, Århus, Odense, Aalborg og Køge, men da træningsformen bliver mere og mere populær, vil den helt sikkert komme til flere byer i fremtiden. Der er blandt et center under opsejling i Viborg.

Er det en singlesport eller kan jeg gøre det med veninderne?
Både og. Du kan sikkert få meget sjov ud af crossfit med veninderne, når I skal skubbe traktordæk rundt, og måske føler I jer lidt fjollede. Omvendt er det ikke nogen dårlig idé at holde det for dig selv. Fyrene er nemlig i overtal på de fleste crossfithold.


Retromix

Hvad er det?
Du får virkelig sved på panden, når du giver den turbo på dansegulvet til Grease megamix, som du kender ned til mindste lille ”Oh Sandy!”. Desværre får du kun den geniale motion en gang om ugen og som regel akkompagneret af syv Mojitos og en halv pose Estrella chips. Til efteråret kan du få sat dansen lidt i system og gøre det helt uden efterfølgende tømmermænd. Fitness World starter et nyt dansehold kaldet Retromix, som i bund og grund går ud på at få en god kondition ved at te sig til ”Let`s twist again”, ”YMCA” og ”Wake me up, before you go-go”. Der er nogle enkelte grundtrin til den nye danseform, men ellers minder det sikkert meget om de moves, du selv lavede i lørdags, mens du skreg ”I got chills/they're multiplyin'” af dine lungers fulde kraft.

Hvad gør det godt for?
God kondition er i højsædet til retromix, men det kunne jo være, at du fik inspiration til at udskifte et move eller to, næste gang du skal på det ”rigtige” dansegulv.

Hvor kan jeg gå til det?
Retromix er udviklet af Fitness World, så det kræver, at du er medlem. Holdene starter til efteråret, og med tiden skulle det gerne være en mulighed i alle deres 58 centre rundt i landet. Har du ikke råd til et fitnesscenter, eller bor du bare for langt ude på landet, kan du bare starte dit eget retromix-hold hjemme i stuen med en håndfuld veninder. I kender jo trinene!

Er det en singlesport eller kan jeg gøre det med veninderne?
Helt klart ikke en singlesport. Slæb så mange veninder med, som du kan eller få nye på holdet. Nyd at I kan skabe jer tosset på den rigtig tøsede måde, for I skal nok ikke regne med at se skyggen af en fyr til retromix.


Zumba

Hvad er det?
Du har måske også følt dig lidt småkikset på dansegulvet, når du har forsøgt dig udi at svinge kroppen elegant og tjekket til salsarytmer. Zumba giver dig muligheden for at leve din indre latinamerikanske dansedronning ud uden at skulle imponere nogen - og så får du god motion oven i hatten. Zumba er den ultimative dansefest og interessen for at være med til festen er nærmest eksploderet det seneste år.

Dansen blev opfundet i USA i 90'erne af en columbiansk fitnesstræner, der lod sig inspirere af sit hjemlands tradtionelle danse. Resultatet er den perfekte blanding af fitness, moderne dansetrin og lækre latinamerikanske danse som salsa, samba og merengue, og en times dans skulle være i stand til at spolere selv det værste præmenstruelle humør, samtidig med at pulsen banker igennem.

Hvad gør det godt for?
Udover at give dig en god kondition, kan Zumba garanteret smøre dine rustne latinhofter, så du ikke føler dig helt så kejtet, næste gang du bliver budt op af Mr. Salsa.

Hvor kan jeg gå til det?
Heldigvis er Zumba efterhånden så udbredt, at de fleste kan finde et hold, der ikke ligger for langt væk. Du kan både finde det på mange danseskoler og i diverse fitnesscentre, så det er bare med at google din by + zumba. Så dukker der sikkert et hit et eller to op.

Er det en singlesport eller kan jeg gøre det med veninderne?
Zumba er helt sikkert sjovt sammen med et par veninder, men du kan sagtens gå til det alene. Alle er der jo for at have det sjovt, så måske kan du få en ny dansevenneflok ud af det.


Hot yoga

Hvad er det?
Det er meget simpelt: Yoga som du kender det udført i et lokale opvarmet til 37,5 grader. Ja, det kunne måske lyde som selvpineri og ikke motion, men der er faktisk en mening bag galskaben. Idéen til hot yoga opstod i USA i 70'erne, hvor en yogafyr tænkte, at han ville genskabe det indiske klima, hvor yoga oprindeligt blev praktiseret. Siden er hot yoga blevet en Hollywooddille og er nu endelig kommet til lille Danmark. Formålet med at du skal stå 90 minutter i hundestilling i en sauna er blandt andet, at varmen bløder led og muskler op samtidig med at din hud bliver renset for affaldsstoffer, fordi sveden løber fra din krop som en åben vandhane.

Hvad gør det godt for?
Yoga kan både gøre dig stærk og meget smidig. Du får god balance og måske også mere ro og overskud på grund af yogaens meditative sider. Det særlige ved hot yoga er blandt andet, at varmen sætter gang i forbrændingen, fordi kroppen skal bruge energi på at køle sig ned. Derudover stiger og falder pulsen mange gange under en hot yoga-time, hvilket altså minder om klassisk intervaltræning, der gør dig i superform. Som en bonus kan hot yoga også mindske eller gøre det af med mange kroniske smerter i led eller muskler.

Hvor kan jeg gå til det?
Desværre kan du indtil videre kun finde udbydere af hot yoga i København - for eksempel hos Nalini Yoga på Christianshavn. Alternativt kan du lægge pengene i en lidt højere elregning ved at lave din helt egen Hot yoga-sal! Skru op for samtlige varmeapparater, lav ild i kakkelovnen og hold øje med termometeret. Når stuen har samme temperatur som din krop, er det bare med at komme i gang, inden din roommate kommer hjem og flipper ud.

Er det en singlesport eller kan jeg gøre det med veninderne?
Yogaundervisning indbyder ikke til grin og snak, så hot yoga kan fint dyrkes alene, hvis dine veninder synes det lyder lidt for mærkeligt.


Stripfitness

Hvad er det?
Du behøver altså ikke smide tøjet, og der står ingen mænd og kigger på dig med en fadøl i hånden. Bortset fra de to ting, minder stripfitness meget om rigtig strip, som du ser det på film, og det er da også tit tidligere strippere, der står for undervisningen. Formålet er nu ikke, at du skal blive god til at strippe, så du bagefter kan gå ud og gøre det foran andre. Derimod handler det om at opbygge muskler, samtidig med at du kommer mere i kontakt med dine feminine sider.

I undervisningen bliver der blandt andet brugt poles - altså stripperstænger - stole og bodybarrer, som du kan vride og slange dig sensuelt på.

Hvad gør det godt for?
Stripfitness er god muskelopbyggende træning, men derudover kan stripfitness måske være noget for dig, hvis du føler dig lidt maskulin, eller hvis du er genert. Det vil måske være en overvindelse at komme til den første time, men du vil sikkert hurtigt få lukket op for nogle divasider af dig selv, du har gået og gemt på. Sidst men ikke mindst er der jo ikke noget i vejen for, at kæresten derhjemme får lov at se, hvad det er du render og laver!

Hvor kan jeg gå til det?
Der findes masser af steder, du kan gå til stripfitness. Aalborg, Århus, Odense, Vejle, Hjørring, København, Nørresundby, Frederikssund, Køge, Horsens er bare nogle af dem, men gå ind på www.stripfitness.dk og se, om det findes i din by.

Hvis du synes, det er lige lovlig voldsomt at slynge dig rundt om en stripperstang, kan du også gå til Ladyfit i fitnessworld. Det handler også om at komme i kontakt med dine feminine sider, men her bruger du udelukkende gulvet til at danse på.

Er det en singlesport, eller kan jeg gøre det med veninderne?
Stripfitness er helt sikkert sjovt at gå til sammen med veninderne. Det er heldigvis tilladt at grine, når du ikke ligefrem ligner en sylfide, de første par gange, du skal svinge dig sensuelt om stangen. Der er desuden ingen adgang for mænd, så stripfitness er det ultimative frirum for tøserne.