Solcreme om vinteren
Det er slet ikke fjollet at bruge solcreme om vinteren!© Getty Images

4 gode grunde til at bruge solcreme om vinteren

Bør du bruge solcreme indenfor? Og kan du få rynker af lyset fra din mobil?

5. november 2021 af Camilla Stubbe

Har du solcreme på om vinteren? Ellers synes du måske, det lyder lidt fjollet? Faktisk er det slet ikke så fjollet igen! Der er nemlig god grund til at smøre solcreme i ansigtet – også om vinteren. 

Vi har sammen med Mads Storm, som er indehaver af Retouch Clinic, fundet fire gode grunde til, at du skal bruge solcreme om vinteren. 

1. Størstedelen af alle rynker skyldes solen

Der findes to slags UV-stråler: UVA, som er de stråler, der går dybt i huden, som kan give rynker og hudkræft – og UVB, som er de stråler, der kan give dig forbrændinger, og som primært er til stede om sommeren. Begge UV-stråler er dog tilstede hele året rundt, men det er især UVA strålerne som vi skal være bekymrede for om vinteren. 

Mads Storm forklarer, at op til 90 procent af alle rynker skyldes, at din hud har været udsat for UVA-stråling uden beskyttelse. Derfor mener han, at den allerbedste forebyggelse mod rynker er at bruge solcreme, når du er udsat for solens stråler. 

Kvinde nyder solen på terassen
Forebyg rynker ved at bruge solcreme, når du er udsat for solens stråler. © Getty Images

2. Temperaturen ændrer ikke på UV-strålingen

Selvom det er blevet koldt udenfor, og du har fundet hue og vanter frem, kan solen stadig påvirke din hud. UV-strålerne er ganske rigtig stærkere om sommeren, men om vinteren er ozonlaget, som skærmer os for de fleste stråler, meget tyndere. “Og det betyder altså, at UV-strålerne kan trænge lettere igennem. Det er især UV-A-strålerne, som er tilstede om vinteren, og som giver anledning til flest skader i huden”, fortæller Mads Storm. 

3. Solens stråler kan trænge gennem vinduer og skyer

Hvis du nyder at sidde indenfor med en varm kop kakao og nyde de få vinter-solstråler gennem vinduet, skal du være opmærksom på, at din hud stadig bliver udsat for UV-stråler. Det samme gælder ved en overskyet novemberdag, da 80 procent af UVA-strålerne altså godt kan trænge igennem skyerne. 

Derfor er det en god idé, at bruge solcreme i ansigtet, hvis du er udsat for sollys, selvom du sidder indendørs eller det er meget overskyet. 

Kvinde nyder solen indenfor
Husk også solcreme, når du nyder solen indenfor med varm kakao og Missemus!© Getty Images

4. Din hud kan være ekstra modtagelig om vinteren

Efter en længere periode uden særligt meget sollys, som vi jo oplever i vinterhalvåret, fordi vi bor i Danmark (og desværre ikke på Bali), skal du være opmærksom på, at din hud kan være ekstra modtagelig over for solens stråler. Hvis vintersolen en dag står højt på himlen, og du tænker, at nu skal du rigtig ud og nyde solen hele dagen, så er det en rigtig god idé, at du smører solcreme i ansigtet først. Din hud er nemlig slet ikke vant til så meget sollys ad gangen om vinteren.

Kvinde nyder solen om vinteren
Selvom der er skyer på himlen, kan solens stråler godt trænge i gennem!© Getty Images

Solcreme året rundt

Mads Storm anbefaler, at du bruger solcreme året rundt for at passe godt på din hud. Han uddyber, at du med fordel kan kigge efter indholdet i din solcreme, da ingredienser såsom titaniumoxid og zinkoxid har den mest beskyttende effekt.

Til sidst fortæller Mads, at han også anbefaler, du kigger efter en solcreme eller dagcreme mærket med “HEV”. Det er nemlig en betegnelse for beskyttelse mod al det blå lys, som vi bliver udsat for via vores computer, tv og mobiltelefoner. Faktisk har det blå lys samme negative virkning på vores hud som UVA-strålerne, og derfor er det også vigtigt, at du beskytter den mod blåt lys også.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide