En glad mand og kvinde går tur på stranden om vinteren
Der er flere gode grunde til at hoppe i vandet i vinterhalvåret – gør det sammen! © Getty Images

4 gode grunde til at vinterbade

Måske skulle du give det et forsøg?

30. oktober 2020 af Freyja S. Anderberg

Vinterbadning bliver mere og mere populært. I år kan vi nærmest ikke hoppe ind på Instagram, uden at vi også ser nogen hoppe i det iskolde vand, så der må være noget helt særligt ved vinterbadningen, der får så mange mennesker til elske det kolde gys.

Er vinterbadning noget for dig?

Er det noget for dig? Det kan du næsten kun finde ud af ved at prøve det af! Det er helt sikkert en oplevelse – om det så bare bliver en engangsaffære eller en ny fast vane. 

Vi giver dig fire gode grunde til, at du skal hoppe i vandet her i kulden – og så får du også lige fem gode råd med på vejen!

5 gode grunde til at vinterbade

Fornyet energi og et adrenalin-kick, der vil noget, er nogle af de ting, du kan se frem til, hvis du hopper i havet. Læs med herunder, hvor vi har samlet en række gode grunde til, at du bør kaste dig ud i vinterbadning. 

1. Du får det vildeste adrenalin-kick

Når din varme krop kommer under det iskolde vand, reagerer kroppen ret så voldsomt, og du får et massivt adrenalin-kick ud af det. Der bliver frigivet en række stoffer fra hjernen – blandt andet adrenalin og dopamin, som medfører det rus, du kommer til at føle. 

Det er dog desværre ikke helt ualmindeligt, at førstegangs-vinterbadere hyperventilerer – så gå roligt til værks. Derfor skal du heller ikke vinterbade alene – læs mere om det i de fem gode råd vi har samlet til dig længere nede. 

2. Du får fornyet energi af at vinterbade

Når kroppen udskiller endorfiner og adrenalin vil du samtidig opleve et stort energikick – stærkere end en dobbelt espresso – så den iskolde dukkert vil helt sikkert banke dit humør i top, og du vil kunne mærke rusen og den fornyede energi helt op til fire timer efter dit dyp i det kolde gys. 

3. Du bliver frisk og klar i hovedet 

... Men du må ikke holde hovedet under vand – dyp det maks et par sekunder – ellers får du massiv hovedpine. Det er kun erfarne vinterbadere, der svømmer rundt med hovedet under vand, så det er bestemt ikke noget der anbefales en nybegynder. 

4. Vinterbadning styrker immunforsvaret

Selvom der ikke er meget forskning på området, så er der altså en række undersøgelser, der viser at vinterbadningen har en positiv effekt på vores sundhed – og især på immunforsvaret. 

Der er blandt andet en engelsk undersøgelse, som er lavet med vinterbadere, der viser, at antallet af antioxidanter i dit blod øges, når du vinterbader – og det betyder, at en vinterbaders immunforsvar derfor også forbedres. 

Er du overbevist? Det er vi! Så derfor får du også lige fem gode råd om vinterbadning med på vejen. 

En glad kvinde vinterbader
Du får fornyet energi og et bedre immunforsvar – så hvorfor ikke prøve?© Getty Images

5 gode råd til dig, der vil vinterbade

Det er ikke en helt dum idé at hoppe i det iskolde vand (selvom det til at starte med godt kan virke sådan!). Men hvad skal du egentlig være opmærksom på, når du vinterbader?

Vi har samlet en række gode råd til dig, der vil skrive “vinterbader” på dit CV. 

1. Lad være med at vinterbade alene

Hop aldrig i det kolde vand uden mindst én anden til stede. I skal som minimum være to sammen, men tre er helt klart bedst. For skulle der ske jer noget – én af jer kunne for eksempel komme til skade – så er det vigtigt, at I er nok til både at ringe efter hjælp og til at passe på den, der er kommet til skade.

2. Hop kun i vandet, hvor du kan bunde

En anden vigtig ting er, at I kun vinterbader, hvor I kan bunde. Det samme er på spil her – kommer I til skade, må I ikke være i fare for at drukne. Der er jo desværre også mange, der oplever at hyperventilere den første gang, de prøver at hoppe i det iskolde gys, og derfor må du ikke være alene, og du skal kunne bunde.

3. Start gradvist med vinterbadningen

Fordi der er mulighed for, at du hyperventilerer første gang, du hopper i det iskolde vand, er det vigtigt, at du starter gradvist op med din (måske) nye hobby. Kroppen skal lige have lidt tid til at vænne sig til kulden og kuldechokket (som det jo er), så lad være med at springe i vandet – og kom hurtigt op igen.

4. Spring ikke i vandet med hovedet først

Kroppen skal have tid til at vænne sig til kulden, og derfor er det ikke en god idé at hoppe i vandet med hovedet først. Desuden kan du slå hovedet, hvis du rammer bunden. Sænk i stedet kroppen langsomt ned i vandet, og hold dig tæt på badebroens trappe, så du kan nå den fra hvor du står i vandet. 

5. Meld dig ind i en klub for vinterbadere

Det kan være ret nyttigt at være medlem af en klub eller forening for vinterbadere. De har bestemte steder, de bader med praktiske forhold som omklædningsrum og sauna. Her har du også nogle erfarne vinterbadere at spørge til råds. Og nogle ordentlige omstændigheder så du kan vinterbade på en tryg og sikker måde!

Og så bliver vinterbadningen bare i det hele taget en lidt bedre oplevelse, end hvis du selv tager ned til stranden, havnen, den lokale sø eller lignende. Men alle de sundhedsmæssige fordele ved at vinterbade får du selvfølgelig uanset hvor og hvornår, du springer i vandet og får det kolde gys. 

Har du hjerteproblemer eller forhøjet blodtryk, så er vinterbadning dog ikke en god idé – tal i hvert fald lige med din læge først!

Kilder: Badesikkerhed, Vores puls, Friluftsrådet

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori