Kvinde der overtænker
Kender du alt til at have bekymringstanker? © Getty Images

3 gode råd: Sådan slipper du af med dine bekymringstanker om fremtiden

Kender du det, når bekymringer om fremtiden tager overhånd?

13. december 2022 af Ida Hagsholm Jonassen

Kender du det, når bekymringerne løber løbsk? Når dine bekymringer pludselig fylder hele dit hovede, uden at du kan stoppe dem igen? 

Det kaldes bekymringstanker. Hvis du har tendens til at bekymre dig meget (særligt om ting, som endnu ikke er sket), så ved du sikkert også hvor meget energi, du bruger på det. 

Derfor har vi samlet tre gode råd til, hvordan du kan sætte en stopper for bekymringerne, så de ikke kommer til at tage overhånd. Læs dem her. 

Hvad er bekymringstanker?

Bekymringstanker er, når dine tanker om fremtiden giver dig ubehag, for eksempel i form af angst, nervøsitet, uro eller andre ubehagelige følelser. 

Menneskets evne til at forestille sig fremtidige scenarier er det, der har gjort os i stand til at udvikle os så hurtigt, og hvilket gør menneskeligheden helt unik. Men tankerne om fremtiden kommer også med en bagside. Nemlig, at alt for mange tanker og ‘hvad nu hvis’-spørgsmål om fremtiden kan gøre, så vi lever et liv med stress og ubehag. 

Bekymringstanker kan beskrives som dominobrikker. Det betyder, at den ene bekymring kan sætte gang i den næste, som så sætter gang i den næste. Og sådan fortsætter det. Det kan for eksempel være, at du tænker: “Hvad nu hvis jeg bliver syg?”... “Så kan jeg ikke møde på arbejde, og min chef bliver sur”... “Så kan det være, jeg bliver den næste, der bliver fyret”... “Så kan jeg ikke betale min husleje”... Og på den måde fortsætter tankerne, så en lille ting, som ikke engang er sket endnu, udvikler sig til store katastrofetanker om fremtiden. 

Eksempler på bekymringstanker

Bekymringestanker kan kendetegnes som ‘hvad nu hvis’-spørgsmål. Det er altså tænkte scenarier, som endnu ikke er sket, og som potentielt heller ikke kommer til at ske. 

Disse scenarier kan spænde vidt og bredt, men eksempler kan være: 

  • Hvad nu hvis jeg dumper min eksamen? 
  • Hvad nu hvis jeg ikke vågner til min alarm i morgen? 
  • Hvad nu hvis jeg selv eller mit barn bliver syg?
  • Hvad nu hvis jeg bestiller det forkerte mad på restauranten, og jeg fortryder?
  • Hvad nu hvis jeg glemmer at pakke noget vigtigt til min ferie?

Og mange, mange flere. Bekymringstanker kan rumme alt mellem himmel og jord, stort som småt, som fylder i din dagligdag, og som du går rundt og bekymrer dig om. 

3 gode råd: Slip af med dine bekymringstanker 

Hvis du kan genkende, at dit hovede ofte løber løbsk med bekymrende tanker, som du har svært ved at stoppe igen, så kan du her læse tre gode råd til, hvordan du får bugt med dem. 

1. Dyrk dine bekymringer mindre

Det bedste råd, vi kan give dig til at slippe af med dine bekymringstanker, lyder meget simpelt, men kan være udfordrende at udføre i praksis. Det er nemlig at stoppe med at dyrke dine bekymringer så meget og i stedet forsøge at lægge dem på hylden, så de fylder mindre i dit hovede. 

Og ja, vi ved godt, at det er lettere sagt end gjort. Men husk, at det ikke er en ændring, der vil ske over natten – selv de små skridt i den rigtige vej er mega sejt, og dem skal du klappe dig selv på skulderen over. 

2. Lav dit eget bekymringsvindue

Et andet råd, du kan tage i brug, er at lave dit eget bekymringsvindue. Det betyder, at du beslutter dig for et tidsrum, hvor du må bekymre dig i. Det kan for eksempel være en halv time om dagen, hvor du slipper alle dine tanker og bekymringer løs. Det er vigtigt, at du kun bekymrer dig i det tidsrum. På den måde undgår du nemlig, at tankerne flyver rundt i dit hovede hele dagen og kommer til at fylde alt for meget.

3. Vurdér dine bekymringer

Det sidste, du kan gøre for at sætte en stopper for bekymringstankerne, er at spørge dig selv: “Hvor stor er sandsynligheden for, at det, jeg går og bekymrer mig om, rent faktisk sker?” Ved at stille dette spørgsmål kan du få et bedre overblik over, om du rent faktisk bekymrer dig af en grund, eller om det blot er din hjerne, der overtænker situationen.