Årsager til dårlig ånde
Døjer du med dårlig ånde?© Getty Images

Har du ofte dårlig ånde? Her er 3 mulige årsager til problemet

Der er andet end hvidløgsflutes, der kan give dig dårlig ånde!

21. marts 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Kan din ånde også af og til forveksles med en drages? 

Dårlig ånde er bare super irriterende – særligt hvis du er på en første date eller til jobsamtale. Heldigvis findes der ofte en forklaring på, hvorfor din ånde lugter, og så er der en hel del ting, du selv kan gøre for at mindske lugten i munden. 

Det er selvfølgeligt umuligt at dufte af frisk pebermynte hele tiden, medmindre du virkelig spiser mange tyggegummier. Alle mennesker har dårlig ånde fra tid til anden – det er helt normalt. Men derfor er dårlig ånde stadig en ting, som vi gerne vil mindske så meget som muligt.  

Læs med her og bliv klogere på, hvorfor du har dårlig ånde. 

1. Madvarer, der giver dårlig ånde

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at de madvarer, vi indtager, i høj grad har en finger med i spillet, når det kommer til åndens duft (eller lugt). 

Ligesom at det kan være en dårlig idé at spise hvidløgsflute, tzatziki eller andre madvarer med en kraftig smag af hvidløg lige inden en date (i hvert fald hvis du godt kunne tænke dig at kysse personen), så er der også andre madvarer, du måske burde undgå i sådan en situation. 

Både makrel, kaffe, karry, løg, mælkeprodukter og fedtrig mad kan nemlig være syndere, når det kommer til dårlig ånde.

Hvis du elsker karry, skal tanken om dårlig ånde selvfølgelig ikke stoppe dig i at spise din livret. Men bliver du generet af din ånde, efter at du har spist bestemte ting, kan det være en ide enten at have tyggegummi, pebermyntepastiller eller en tandbørste i baglommen, som du hurtigt kan opfriske munden med. 

Dårlig ånde
En hurtig tandbørstning er genialt til at opfriske din mund! © Getty Images

2. Tør mund som årsag til dårlig ånde

Du har måske ikke tænkt over det før, men tørhed i munden er faktisk en af grundene til, at din ånde lugter. Mundtørhed opstår, når din mund ikke producerer nok spyt. Spyttet er med til at rense munden og vaske gamle madrester væk. Hvis din mund bliver tør og mangler spyt, vil denne rensende funktion ikke finde sted, og din ånde vil derfor begynde at lugte dårligere. 

Der er mange årsager til mundtørhed. Du har måske oplevet, at du har dårlig ånde, når du vågner om morgnen. Det skyldes, at du sover med åben mund, som gør din mund ekstra tør, og at du bliver mere dehydreret, fordi du ikke indtager væske, mens du sover. 

Andre typiske årsager til mundtørhed er indtagelse af bestemte typer af medicin, faste eller slankekure samt visse madvarer som for eksempel kaffe.

Er du træt af dårlig ånde, og mistænker du, at det stammer fra mundtørhed, så kan du forsøge at drikke mere vand, tygge tyggegummi og spise hyppige måltider. Alle tre ting øger nemlig spytproduktionen. 

3. Dårlig mundhygiejne og dårlig ånde

Den hyppigste årsag til dårlig ånde er dårlig mundhygiejne. Når dine tænder og din mundhule ikke holdes ren, vil bakterier sætte sig på både tungen, langs tandkødet og i tandkødslommerne. 

Bakterierne i din mund nedbryder madrester og udskiller i den forbindelse såkaldte svovlforbindelser, som er skyld i dårlig lugt fra munden. Husk derfor altid at børste grundigt tænder og (som din tandlæge sikkert altid siger) brug tandtråd!