© iStock

Kan det være svært at blive gravid, efter at jeg har smidt p-pillerne?

Få svaret på, om p-piller gør dig mindre fertil

11. maj 2016 af Maria Denise Christoffersen

Måske har du hørt, at det kan være sværere at blive gravid, hvis du har taget p-piller i mange år. Men er det myte eller sandhed?

Vi har spurgt Bjarne Stigsby, som er gynækolog og forfatter til bogen Spis dig gravid.

(Bjarne Stigsby har tidligere opklaret andre spørgsmål om p-piller for os – for eksempel om du må spise løs af p-pillerne uden pause. Se svaret her.

Ude af kroppen efter få dage

“Spiser du p-piller, undertrykker du æggestokkene, så de ikke længere danner naturlige hormoner og æg. Derfor bliver du ikke gravid, selvom du har sex.

Når du ophører med p-pillerne, falder dit østrogenniveau, og hjernen sender signal til æggestokkene om at genoptage arbejdet. Da p-pille-hormonerne er ude af kroppen i løbet af få dage, burde du vende tilbage til normale, regelmæssige menstruationer og hormonelt set være fuldt fertil. Men det er ikke alle, der gør det, og det kan der være forskellige grunde til.” siger Bjarne Stigsby.

Hormonelle problemer

Når mange kvinder oplever, at deres menstruationer udebliver (eller bliver uregelmæssige) efter, at de har holdt op med at tage p-piller, har man tidligere kaldt det “post pill syndrome” eller på dansk “efter-pille tilstand”. Men ifølge gynækolog Bjarne Stigsby er svaret nærmere at finde i hormonelle forstyrrelser – noget mange kender som PCO eller PCOS.

“Når man spiser p-piller, opdager man ikke nødvendigvis, at man har en hormonforstyrrelse, fordi symptomerne bliver skjult af p-pillerne,” siger han.

“P-piller sikrer en regelmæssig menstruation, men lider man af en hormonforstyrrelse, opdager man først, at man ikke får menstruation, når man stopper med at spise pillerne. Og hvis man ikke har en regelmæssig cyklus, er ens mulighed for at blive gravid nedsat. Det er altså slet ikke p-pillerne, der giver nedsat fertilitet men en tilstand som f.eks. PCOS. P-pillerne har bare skjult den hormonelle ubalance i kroppen.

Hvis en kvinde har PCOS, vil tiden lige efter ophør med p-piller, hvor hjernen “sparker” æggestokkene igang igen, faktisk være en tid, hvor hun er mere fertil end senere. Kvinder uden hormonforstyrrelser vil være fuldt fertile efter et par dage, og p-pillerne burde ikke have nogen indflydelse på deres cyklus eller evne til at blive gravide.” siger Bjarne Stigsby.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.