© Getty Images

Kan forkølelse trænes væk?

Skal du direkte hjem under dynen, når snottet er på vej – eller er det bedre at træne?

4. februar 2015 af Rikke Hovn Poulsen

Øjnene løber i vand, og snottet står ud ad næsen på dig. Du har mest af alt lyst til at aflyse din træningstid i aften – men så kommer du i tanke om det, din far altid har sagt: ‘Forkølelse skal trænes væk!’. Men kan det nu også passe?

“Nej, du kan hverken træne forkølelse eller influenza væk. Det er en myte, at det hjælper,” fortæller professor i immunologi ved Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen.

Hvis det kun er en mild forkølelse, du har raget til dig, skal det dog ikke nødvendigvis afholde dig fra at træne – det gør det ikke værre at få lidt motion. Men hvis det er en ordentlig omgang med feber, bør du på ingen måde udsætte din krop for den ekstra belastning.

Kroppen bruger kræfter på at bekæmpe infektionen

“Kroppen har kun en vis mængde ressourcer, og når du er syg, bruger den dem på at bekæmpe infektionen. Så skal du ikke bruge din energi på at træne - det dræner immunforsvaret,” forklarer professoren.

Når du er syg, er du desuden en lille smule mere modtagelig for andre infektioner. Så hvis du presser din stakkels krop ved at give den fuld skrue, mens du er snottet, risikerer du at redde endnu flere sygdomme til dig oven i hatten.

Det allerværste, du kan gøre, når du er syg, er at løbe en tur udenfor i vintervejret. Når du bliver forpustet, kommer kulden længere ned i luftvejene end normalt, og et større område bliver afkølet. Og det skaber ideelle forhold for den virus, du allerede har i kroppen, så den kan sprede sig på livet løs. En tur i motionscenteret er knap så belastende for dit korpus. Men husk på, at du er en omvandrende virusbombe lige nu. Det er ikke sikkert, de andre i centeret synes, det er fedt at dele håndvægte og maskiner med dig – du risikerer jo at lægge resten af centeret ned den næste uges tid.

Så tag hensyn – både til de andre og til din egen stakkels, lille, syge krop!

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.