Lady Gaga
Lady Gaga lider af fibromyalgi.© Getty Images

8 kendte, du måske ikke vidste lider af kroniske sygdomme

Vidste du, at Ariana Grandes kroniske sygdom opstod efter en af sangerindens egne koncerter?

17. august 2023 af Trine Hapiach

Stjerner kan også blive syge. Kroniske sygdomme er vedvarende og kan både være fysiske og mentale. Alligevel kan personer, der lider af en kronisk sygdom, lære at mestre symptomerne, så sygdommene ikke dikterer resten af deres liv. Vi har samlet otte kendisser, der bag kameralinsen lider af kroniske sygdomme. 

1. Kim Kardashian

Hun har over 300 millioner følgere på Instagram. Men bag Instagram-filteret lever Kim Kardashian med den autoimmune sygdom psoriasis. Psoriasis viser sig først og fremmest ved generende hududslæt, men det kan også medføre gigt. Kim har været åben om sin sygdom i medierne og fortæller blandt andet, at hun til tider dækker udslættet til med body make-up. Psoriasis er en kronisk sygdom, som to-tre procent af den danske befolkning lever med. Kim Kardashian kommer med en opbakkende opfordring til de mange, der på verdensplan lever med sygdommen, ligesom hende selv: 

“If you have psoriasis, you can’t let it ruin your life or get the best of you. You have to do what you can to make sure you are comfortable but not let it take over.”

2. Sarah Hyland

Du kender hende måske som den sjove og modeglade Haley Dunphy fra serien Modern Family, men nogle af episoderne kan hun slet ikke huske at have optaget. Skuespillerinden Sarah Hyland er nemlig født med nyredysplasi, hvilket er en medfødt kronisk sygdom. 

Sygdommen betyder, at en eller begge nyrer udvikler sig forkert, mens fostret stadig er i livmoderen. Hun har fået to transplantationer og det er altså i forbindelse med disse, at hun har fået hukommelsesbesvær. Den første gang, hun fik en nyretransplantation, var i 2012, hvor hendes far donerede sin ene nyre. Desværre tog hendes krop ikke godt imod nyren, og hun måtte derfor takke ja til sin brors i 2017, hvilket heldigvis blev en succes – og dét er vi glade for!

3. Selena Gomez

Sangerinden bag Hands to myself begyndte i 2015 at fortælle til pressen, at hun lider af sygdommen lupus. Lupus er en autoimmun betændelsessygdom, hvor kroppen angriber dens eget væv, hvilket kan medføre en række symptomer. Blandt andet kan det gå ud over nyrer, blodårer, led og hud. 

For Selena har det betydet, at hun har modtaget kemobehandling og måtte holde en længere pause fra rampelyset tilbage i 2013. Sidenhen har hun heldigvis genoptaget sin sangkarriere og har iøvrigt udviklet sit eget makeup brand: Rare Beauty. Godt gået, Selena!

4. Nick Jonas

Den ene Jonas Brother, Nick Jonas, var 13 år gammel, da han blev diagnosticeret med type 1-diabetes, også kendt som sukkersyge. I tiden op til diagnosen oplevede han fire symptomer: hyppig vandladning, en konstant tørst, vægttab og irritation. Sygdommen opstår, når kroppen ikke kan producere tilstrækkeligt med insulin selv og behandlingen med insulininjektioner er livslang. Sidste år delte Nick Jonas en video på Instagram, hvor han beskriver sine symptomer med hashtagget #SeeTheSigns. Med hashtagget opfordrer han andre til at reagere på eventuelle diabetessymptomer. 

5. Lady Gaga

A Star is Born-stjernen offentliggjorde for seks år siden, at hun lider af den kroniske smertelidelse fibromyalgi. Sygdommen har medført, at sangerinden tidligere har aflyst en række koncerter som følge af smerter. Noget, der adskiller denne sygdom fra mange andre, er, at den ikke kan diagnosticeres ved medicinske undersøgelser. Diagnoserne gives derfor typisk på baggrund af, at lægerne ikke kan finde ud af, hvad patienten ellers fejler ud fra symptombilledet. 

Fibromyalgi er en generaliseret smertetilstand i muskler, led og sener, så det er altså ikke bare smerte ét sted i kroppen. Der er heldigvis hjælp at hente for både Lady Gaga og andre, der lider af sygdommen, gennem smertelindring og støtte. Vi håber, hun får den rette hjælp og ikke aflyser flere koncerter som følge af de voldsomme smerter!

6. Lil Wayne

Lollipop-rapperen, Lil Wayne, blev gjort bekendt med sin kroniske sygdom i 2013, da han fik et epilepsianfald, der var så voldsomt, at han blev indlagt i en uge. Epilepsi kan være medfødt, og selvom rapperen er usikker på, hvornår første anfald har været, så har han haft dem siden barnsben. 

Han er ikke den eneste i sin familie, der har døjet med epileptiske anfald. Faktisk har han ulykkeligvis mistet en fætter til sygdommen. Epileptiske anfald kan blandt andet fremprovokeres ved manglende søvn, stress og indtag af alkohol, hvilket Lil Wayne heldigvis er begyndt at tage hensyn til i sin livsstil. 

7. Halsey

Den 28-årige popstjerne bag hits som Him & I og Without Me blev i 2016 diagnosticeret med endometriose, som er en kronisk sygdom i underlivet. Sygdommen kan medføre cyster på æggestokkene, som skal opereres væk. Netop disse typer af operationer har Halsey gennemgået, og hun er, siden diagnosen, blevet en stemme for kvinder, der lider af endometriose. Det er en sygdom, som ikke alle får symptomer ved, men nogle af de oftest forekommende symptomer er smerte ved samleje og kraftige menstruationssmerter. Det kan derudover svække fertiliteten, men det har heldigvis ikke standset Halsey i at blive mor til sønnen Ender i 2021. 

8. Ariana Grande

Den 30-årige sangerinde Ariana Grande har, ikke så underligt, udviklet PTSD, efter at en terrorist sprængte en selvmordsbombe til hendes koncert i Manchester Arena tilbage i maj 2017. 22 mennesker blev dræbt af bomben, og mindst 100 kom voldsomt til skade. Selvom Ariana SELVFØLGELIG intet havde at gøre med terrorangrebet, bærer hun stadig på en masse skyld og angst som følge af angrebet. PTSD, eller post-traumatic stress disorder, er en psykisk lidelse, der kan opstå efter katastrofelignende psykiske belastninger — så det er altså ikke så underligt, at den stakkels Ariana har udviklet lidelsen efter terrorangrebet!