Kvinde med vitaminpiller
Det er nemt at købe kosttilskud på nettet.© Getty Images

Køber du kosttilskud på nettet? Her er 5 ting, du skal være opmærksom på

Du kan risikere at købe og spise kosttilskud, som skader dit helbred

12. februar 2020 af Rie Louise Kirkebjerg

Det er morgen, og du er i gang med at drikke en kop kaffe, mens du gør dig klar til dagens gøremål. Pludselig går det op for dig, at du næsten er løbet tør for multivitaminpiller, som du ellers troligt indtager med et stort glas vand hver eneste morgen. 

Det nemmeste er sandsynligvis at bestille en ny bøtte vitaminer på nettet – og ofte er det også billigere, end hvis du skulle købe dem i en fysisk butik. 

Og derfor har knap hver fjerde dansker – inden for de seneste to år – købt kosttilskud som vitaminpiller, fiskeoliekapsler og urtekapsler på nettet. Det viser en undersøgelse blandt 1.000 forbrugere, som Fødevarestyrelsen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fået lavet af Wilke.

Kun 35 procent tjekker, om kosttilskuddet indeholder farlige stoffer

Ifølge undersøgelsen tjekker 69 procent af forbrugerne, som køber kosttilskud på nettet, hvem der står bag hjemmesiden, inden de handler. Men kun 35 procent tjekker, om kosttilskuddet indeholder farlige stoffer.

“Jeg er glad for at se, at de fleste forbrugere er opmærksomme, når de køber via nettet. For de, der ikke er, og som blindt køber ulovlige produkter på en udenlandsk eller dansk hjemmeside, risikerer, at de køber og spiser kosttilskud, som skader deres helbred,” fortæller Henrik Dammand Nielsen, som er kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Kvinde med vitaminpiller
Kun 35 procent tjekker, om kosttilskuddet indeholder farlige stoffer.© Getty Images

5 råd til dig, der køber kosttilskud på nettet

Hvis du klart synes, det er nemmest og billigst at handle kosttilskud på nettet, kan du nemt gøre din online shopping mere sikker ved at følge Fødevarestyrelsens råd, som du får her:

1. Tænk dig om, inden du køber kosttilskud på en udenlandsk hjemmeside

Fødevarestyrelsen har ikke mulighed for at kontrollere udenlandske hjemmesider. Hvis du køber kosttilskud fra en udenlandsk hjemmeside, kan du derfor ikke være sikker på, om de er kontrolleret, og om de indeholder farlige stoffer.

2. Tjek, om Fødevarestyrelsen fører kontrol med virksomheden

På Fødevarestyrelsens Findsmiley.dk kan du se, om virksomheden er registreret hos Fødevarestyrelsen – og dermed er underlagt Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol (dette gælder kun for danske virksomheder).

3. Tjek indholdet i kosttilskuddet

Kosttilskud skal anmeldes til Fødevarestyrelsen, inden det bliver solgt. De kosttilskud, som er underlagt Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol, kan du finde i kosttilskudsportalen.

4. Tjek hjemmesiden

En hjemmeside kan se ud, som om den er dansk, selvom den i virkeligheden er udenlandsk. Tjek hjemmesiden for stavefejl og skæve og/eller meget billige priser. Find og læs altid kontaktoplysningerne og handelsbetingelserne. Det kan give dig et indtryk af virksomheden.

5. Tjek, hvem der står bag hjemmesiden

Netbutikker i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn. Du kan også bruge CVR-registret, Dk-hostmaster.dk og Who.is til at tjekke, hvem der står bag netbutikken.

Kilde: Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedsråd? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.