Lær at træne om morgenen

Det er den sikre vej til gode træningsvaner - og selv B-mennesker kan lære det! Få guiden her

9. september 2014 af Mette Andrea Boesgaard

Lær at træne om morgenen

Du kender GARANTERET scenariet: Du har planlagt at træne efter studie eller arbejde. Men så foreslår veninden en spontan cafe-tur. Eller du skal lige købe noget, du mangler til aftensmaden. Eller sofaen lokker bare uendelig meget...

Det kan være svært at svinge sig op til at træne efter en lang dag, og det findes der faktisk en løsning på: Træn om morgenen! Det lyder måske hæsligt, men faktum er, at alle kan gøre det - også B-mennesker. Og den helt store gevinst er, at du FÅR trænet:  90 % af dem, der træner regelmæssigt, træner nemlig om morgenen.

Vil du lære at blive et morgen-træningsmenneske? Så får du guiden her!

Derfor skal du træne om morgenen

Den absolut vigtigste årsag til, at du skal træne om morgenen, er fordi det øger din chance for at få trænet regelmæssigt. En anden god ting er, at du ikke har det åg liggende på skuldrene hele dagen, at når du er færdig med dagens gerning, skal du ned og træne. Og så giver det dig masser af frihed til at gøre hvad du vil med resten af din dag, når du har overstået arbejdet.

Men der er faktisk også mange gode helbredsmæssige grunde til at træne om morgenen:

  • Når du træner om morgenen, jumpstarter du din forbrænding og holder den på et højere niveau i helt op til 24 timer! Mange begynder også at spise mindre, dels fordi du er nødt til at spise morgenmad efter din træning, og det holder dit blodsukker stabilt, dels fordi kroppen frigør endorfiner, når du træner, og det mindsker appetitten. Mange bliver også bedre til at spise sundere, fordi de allerede føler sig sundere ovenpå morgentræningen.

  • Du får en bedre fedtforbrændning, fordi der ikke er nogle kulhydrater at forbrænde i kroppen efter en nats søvn og faste - din krop er i stedet nødt til at blive bedre til at forbrænde fedt.

  • Undersøgelser viser, at motion gør dig mere mentalt skarp - og effekten holder 4-10 timer efter du har trænet. Og det kan du så bruge, når du skal i gang med dagens gerning - i stedet for at sløse det væk på sofaen efter en eftermiddagstræning!

  • Træning får dig til at sove bedre, så du faktisk har brug for mindre søvn, end når du ikke morgentræner. Det kan altså sagtens betale sig at stå 30-60 minutter før op for at træne.

  • Når du træner på nogenlunde samme tidspunkt hver morgen lærer du din krop at forberede sig på motionen. Dit blodtryk, din hjerterytme og din appetit indstiller sig på det, så du vågner fuld af energi i stedet for drænet og træt. Og det betyder, at det bliver lettere for dig at vågne op (måske gør du det endda af dig selv - uden et vækkeur).

  • Morgentræning giver energi og en lille mental pause, hvor du kan forberede dig på dagens komme I fred og ro.

  • Og så får det dig til at føle dig godt tilpas, fordi du ved, du har gjort noget godt for dig selv (og klokken er ikke engang 9 endnu!)

Hvad kan du træne om morgenen?

Svaret er ALT!

Der er intet til hinder for, at du løber, spinner, styrketræner eller ror kajak fra morgenstunden - de fleste fitnesscentre åbner rigtig tidligt, og kommer du tidligt, kan du glæde dig over, at der er færre mennesker og mere plads.

Hvis du synes, det er svært eller helt umuligt bare at tænke på at stå op klokken 6 for at spinne, så start med et mere moderat niveau af motion - pilates, yoga eller et par mave- og røv-øvelser. Når din krop vænner sig til at stå tidligere op og træne, bliver det også lettere for dig at gøre det.

Sådan gør du

Gør klar om aftenen
Find træningstøjet og -skoene frem og pak tasken, hvis du har brug for sådan en. Husk også en lille snack, eller stil morgenmaden frem, hvis du ved, du er nødt til at spise først eller umiddelbart bagefter. Jo lettere det er for dig at komme igang med træningen lige fra morgenstunden, desto større er sandsynligheden også for, at du gennemfører dit projekt.

Gør dig mentalt klar til at morgentræne
Det lyder måske lidt hippie-agtigt, men inden du lægger dig til at sove, så prøv at forestille dig, at du vågner tidligt, gør dig klar, træner og nyder det. Det får dig til at se dig selv som en, der træner - og det gør det lettere for dig at gøre morgentræningen til virkelighed.

Mange bække små....
Synes du, det er helt uoverskueligt at stå en time tidligere op? Så start med lidt mindre. 10-20 minutter kan faktisk gøre en ret stor forskel. I takt med, at du finder ud af, at du sagtens kan overleve (og du måske endda bliver glad for) din morgentræning, så stå yderligere 10 minutter tidligere op. Pludselig har du 30-60 minutter til din træning....

Et andet tip er, at du lader være med at lægge ud med at træne 5 dage om ugen. Start med et par gange om ugen - og nyd så at sove længe de andre dage. Igen: Når du bliver gladere for at stå tidligt op, kan du altid trappe træningen op.

Gør en indsats for at komme op
Er det svært for dig at komme ud af sengen, når vækkeuret ringer? Så gør det så svært som muligt for dig at sove fra din træningsaftale med dig selv. Lav en aftale med dig selv om aldrig at snooze - beslut, at du står op, uden overhovedet at tænke, når dit vækkeur ringer. Eller stil dit vækkeur så langt væk, at du er nødt til at rejse dig op for at slukke det. Når du så står op, så tænd straks lyset og gerne også noget musik, så du kommer i stødet til at blive oppe og komme i gang.

At spise eller ikke at spise?
Nogle har brug for at spise, inden de træner - andre har ikke. De fleste kan klare 20-30 minutters træning ved lav intensitet på tom mave, men skal du træne længere eller hårdere, er det godt at få lidt i maven først. Men prøv dig frem.

Start roligt ud
Både din krop og dit hoved skal vågne om morgenen. Brug derfor altid et par minutter på at varme op, inden du træner - stræk dig, løb på stedet og ryst liv i lemmer og hjernen.

Tips til at holde gejsten

 

Der gælder nøjagtig samme regler for at holde motivationen til morgenmotion som for alle andre former for motion! Det vil sige:

  • Det bliver lettere for dig at træne, hvis du kan lide din træningsform
  • Hvis du træner med en ven og dermed forpligter dig overfor hende (eller ham) til at stå tidligt op, er der også større sandsynlighed for, at du kommer ud af døren
  • Husk at rose og belønne dig selv for godt arbejde

Men her er et par ekstra tips til at få en god morgentræningsrutine:

Lav en træningsplan
Inden du går i seng søndag aften, så lav en træningsplan for den kommende uge. Skriv din plan i kalenderen, ligesom du ville skrive enhver anden aftale ned. Der er større sandsynlighed for, at du får trænet, hvis du skriver det ned.

Kend dine faldgruber
Hvis du ikke får trænet, så skriv din begrundelse ned for ikke at gøre det. Så kan du altid analysere dine undskyldninger senere, så du kan finde på måder at overkomme dem.

Træn til musik
Musik kan få dig til at glemme din træthed - og på intet tidspunkt på dagen er det vel så vigtigt, som når du træner om morgenen. Derfor: Lav en playliste, som du kan træne til om morgenen. Brug blid musik til yoga og musik med hurtig rytme for at få dig op I gear.

Duer morgentræning slet ikke for dig?
Det tager efter sigende 21 dage at lave en god rutine. Så giv morgentræningen en fair chance, inden du giver op.

Duer det slet ikke? Så lad være med at bebrejde dig selv. Der er ikke noget perfekt tidspunkt at træne på, så hvis det føles som tortur, så træn på et andet tidspunkt. Det vigtigste er, at du får trænet.