Undersøgelser viser, at cirka to til seks procent af alle danskere har en fobi. Fobier kan spænde vidt og bredt, og du kan have en fobi for alverdens ting. For nogle mennesker fylder fobier meget, mens de er en mindre del af hverdagen for andre.
Uanset hvor meget din fobi fylder for dig, så er der hjælp og hente. Vi har snakket med psykolog Marius Tolstoy-Kristoffersen hos Psykologerne Johansen og Kristoffersen, som har stor viden og erfaring indenfor fobier.
Han har gjort os klogere på, hvad fobier er, hvorfor de opstår, hvordan de behandles, og så fortæller han også, hvordan det er muligt selv at behandle en fobi hjemmefra.
Læs alle hans gode råd lige her.
Hvad er en fobi?
Marius fortæller, at en fobi er en angstlidelse, hvor du oplever en meget overdreven frygt for et specifikt objekt eller en specifik situation. Det, der adskiller en fobi fra en ‘almindelig’ frygt er, at angsten skal påvirke dit funktionsniveau betydeligt.
Det betyder, at din frygt forhindrer dig i at gøre forskellige ting i dagligdagen såsom at tage bestemte steder hen. Mange, der lider af en fobi, undgår nemlig ofte de situationer eller steder, hvor det fobiske objekt er tilstede.
Marius fortæller, at personer, der for eksempel har en edderkoppefobi, lider af en funktionsnedsættelse, hvis de undgår at gå op på loftet, en tur i skoven eller andre steder, hvor der typisk er edderkopper.

Hvorfor får vi fobier?
Fobier har en såkaldt evolutionistisk udvikling, da frygten ofte baserer sig på ting eller situationer, hvor hjernen biologisk set er indrettet til at reagere, da der ofte kan være noget logisk i at undgå tingen eller situationen, forklarer Marius.
Han tilføjer: “For eksempel kan højder jo være farlige under nogle omstændigheder, så vi skal faktisk ikke have det alt for nemt med højder, netop så vi ikke klatrer ud på bygninger, og faktisk er i fare for at falde ned”.
Derfor har de mennesker, der har en frygt overfor specifikke situationer og ting faktisk, biologisk set, i højere grad en evne til at overleve. Men denne respons kan blive forstærket i hjernen, hvilket kan danne grundlag for fobier.
Hvordan opstår en fobi?
Marius forklarer, at der er flere grunde til, at fobier opstår.
66% af fobier opstår ud fra det, der kaldes betingning, hvor en situation eller et objekt, som ikke nødvendigvis er farligt, bliver associeret med en frygt. Det sker ved, at en person bliver udsat for en skræmmende eller ubehagelig oplevelse, som gør, at personen skaber en frygt for bestemte ting. Denne frygt bliver forstærket ved, at personen begynder at undgå de specifikke ting eller situationer. Den hæmning, frygten afføder, giver en feedback til hjernen om, at det er farligt – og således bliver frygten hele tiden forstærket.
“Det kan være nogle mindre oplevelser, der gør, at vi faktisk bare oplever noget ubehageligt, og så begynder vi stille og roligt at undgå den situation eller det objekt mere og mere. Så giver vi hjernen feedback om, at det her er noget farligt, eller noget, jeg ikke kan håndtere, og så forstærkes frygten meget ofte i vores hjerne”, siger Marius.
15% af fobier opstår gennem modelindlejring, hvor forælderstil præger barnet således, at barnet kan udvikle eller vedligeholde en fobi. Hvis forældre for eksempel har en forælderstil, som er meget beskyttende, og hvor de i høj grad får børn til at undgå forskellige ting, såsom insekter, kan dette føre til fobier – eller det kan føre til, at børnene bliver sensitive og senere har større risiko for at udvikle en fobi.
6% af fobier starter ved information. Det kan for eksempel være, at vi læser om flystyrt eller hajangreb. Disse informationer kan påvirke visse personer i en sådan grad, at de begynder at udgå forskellige ting og situationer. Og de resterende 13% af fobier opstår uden en forklarlig årsag, forklarer Marius.

Kan en fobi behandles?
Fobier er i høj grad noget, der kan behandles, fortæller Marius og tilføjer, at en fobi faktisk i over 90% af tilfældene kan behandles. Den rigtige form for behandling for en fobi er kognitiv adfærdsterapi med eksponering.
Du kan enten opsøge professionel hjælp til behandlingen hos en psykolog eller gå i gang med at behandle fobien selv. Hvor let behandlingen er, og hvorvidt det er muligt at behandle dig selv afhænger af, hvilken fobi du har.
Hvad kan du selv gøre, hvis du har en fobi?
Fobier er som nævnt ofte noget, du godt selv kan gå i gang med at behandle derhjemme. Det kan dog variere lidt, hvor let behandlingen er at gå til afhængig af, hvilken fobi du har, fortæller Marius.
Marius forklarer, at det er vigtigt, at du spørger dig selv, hvad det er, du frygter. Derefter kan du begynde at lave en gradvis eksponering af det fobiske objekt eller den fobiske situation – altså gradvist tilnærme dig det. Du skal tillade angsten at stige og prøve at lade være med at gøre ting, der vil mindske den igen, såsom at fjerne dig fra situationen.
Marius råder dig dog til at opsøge professionel hjælp, hvis din fobi er meget funktionsnedsættende.
Sådan gør du i praksis
Et lille tip, Marius giver, er, at du kan prøve at lave en skala fra 0 til 10 for at se, hvor din angst ligger. Er det sådan, at du har svært ved at snakke om det? Kan du måske se en tegning, billede eller video af det? Eller måske møde fobien i fysisk forstand og på hvilken afstand?
Det, du er interesseret i at finde, er det angstniveau, som du kan holde ud i længere tid. Eksponeringen handler nemlig ikke om at slå rekorder i, hvor meget du kan klare, men snarere at du vænner dig til det, du har en fobi overfor.
Der er mange måder at behandle en fobi på. “Du kan sagtens gå stille og roligt frem selv. Det, der er fint med fobier, er, at med den rigtige information vil mange kunne gå i gang med behandling selv. Derfor kan du faktisk også bare bestille en tid hos en psykolog og fortælle: “Jeg vil gerne have noget psykoedukation om fobier og behandlingen af det, fordi jeg vil gerne prøve at behandle det selv”, og så kan du komme ind til en samtale og få hjælp til det”, forklarer Marius.