Kvinde med menstruationsmigræne
Migræne og menstruation? Virkelig en dårlig kombi!© Getty Images

4 ting, du skal vide om menstruationsmigræne

Har du overvejet, om du måske lider af menstruationsmigræne?

15. oktober 2021 af Camilla Stubbe

Lider du af migræne? Og oplever du, at dine anfald kommer på cirka samme tidspunkt hver måned? Så kan det være, at du lider af menstruationsmigræne, og du er langt fra den eneste.

Ifølge Migræne og Hovedpineforeningen oplever cirka halvdelen af alle kvinder med migræne, at deres anfald forværres i forbindelse med deres menstruation. Ud af disse kvinder lider cirka 20 procent af det, der kaldes menstruationsmigræne. 

Hvad er menstruationsmigræne egentlig? Og hvem får det? I denne artikel gør vi dig klogere på, hvad det vil sige at have menstruationsmigræne.

Hvad er menstruationsmigræne?

Menstruationsmigræne er en migrænetype, som udløses og påvirkes af... Ja, din menstruation. Derfor kaldes den for menstruationsmigræne. Denne type reagerer nemlig på din krops hormonniveau – især østrogenniveauet, som er det kvindelige kønshormon. Menstruationsmigræne kaldes derfor også for hormonelmigræne.

Hvis eksempelvis dit østrogenniveau går fra at have været højt og stabilt i flere dage og så pludselig falder, kan det udløse et migræneanfald. Et fald i østrogenniveauet sker typisk hos kvinder i de første dage af deres menstruation eller lige inden – og det er netop dét, der kan udløse dine migræneanfald, hvis du lider af menstruationsmigræne.

Menstruationsmigræne
Menstruationsmigræne kaldes også for hormonelmigræne.© Getty Images

Hvem får menstruationsmigræne?

Unge piger kan opleve migræne allerede i forbindelse med deres første menstruation. Nogle vil først opleve migræne i forbindelse med deres menstruation, når de er blevet lidt ældre – mens helt andre kvinder kan få menstruationsmigræne i overgangsalderen, da der også dér sker ændringer i kroppens hormonniveau. 

Du kan også opleve hormonforandringer i forbindelse med graviditet og fødsel, hvilket igen kan trigge dine migræneanfald, hvis du lider af menstruationsmigræne. 

Der er dog også andre kvinder, som slet ikke oplever en sammenhæng mellem deres månedlige cyklus og deres migræne. 

Dem som lider af menstruationsmigræne, er derfor kvinder, som er specielt følsomme overfor de hormonforandringer, der kan opstå i kvindekroppen.

Tip: Hvis du er i tvivl, om du lider af menstruationsmigræne, kan vi anbefale, at du løbende noterer dine anfald i en notesbog. Efter noget tid kan du måske begynde at se en sammenhæng mellem din migræne og din cyklus. 

Menstruationsmigræne
Får du migræne i forbindelse med din menstruation? Så er der måske en sammenhæng.© Getty Images

Symptomer ved menstruationsmigræne

Du kender det sikkert: Når du får et migræneanfald, vil du allerhelst bare ligge under dynen i et mørkt, koldt og stille rum. Du oplever måske endda kvalme eller aura i form af synsforstyrrelser eller lignende. Disse symptomer er de samme, som hvis du lider af menstruationsmigræne. Den eneste forskel på almindelig migræne og menstruationsmigræne er, at den udløses af din krops hormonniveauer. 

Ifølge Migræne og Hovedpineforeningen viser nogle studier faktisk, at kvinder med menstruationsmigræne kan opleve voldsommere og længere anfald, og at det kan være sværere at behandle end ved normal migræne.

Menstruationsmigræne
Av! Vi forestiller os, at dagene med menstruationsmigræne ser sådan her ud.© Getty Images

Kan menstruationsmigræne behandles?

Menstruationsmigræne kan behandles med de samme former for medicin, du typisk behandler dine almindelige migræne med. 

Nogle kvinder oplever, at for eksempel p-piller kan forbedre deres migræne, mens andre oplever, at det forværrer deres migræne. Det er derfor en god idé at tale med din læge om, hvad der er den bedste løsning for netop dig. 

Derudover findes der forskellige hormonbehandlinger, som du med fordel også kan snakke med din læge om, hvis du lider af menstruationsmigræne. 

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide