Min mor lærte mig at være sund

Tre kvinder fortæller, hvordan deres mor på forskellige måder har været sunde forbilleder for dem.

2. september 2014 af Maria Greve

Min mor lærte mig at være sund

Har du svært ved at få grøntsagerne ind i køleskabet og løbeskoene på fødderne? Så skal du måske helt tilbage til dine rødder for at finde motivationen.

Tre kvinder fortæller her, hvad deres mor har givet dem med i sundhedsrygsækken

“Hun har lært mig at sætte pris på min krop”

 


Datter: LAILA, 24 ÅR, DYREPASSER

Sundhed for mig er at få sved på panden flere gange om ugen - og generelt bare at have det godt med min krop.

Jeg har altid haft former, og i teenageårene var jeg ret ked af det. Min mor sagde ofte til mig, at jeg skulle sætte pris på dem og være glad for, jeg ikke manglede en arm eller sådan noget. Hun viste mig, at lykken ikke er at ligne en fotomodel. Og da mine veninder blev ramt af krise over, at de syntes, de var for tykke, havde jeg det helt afslappet på grund af min mors snakke med mig.

LÆS MERE Slut fred med din vægt

Fra jeg var lille, har jeg gået til mange slags sportsgrene flere gange om ugen. Min mor har altid opmuntret mig til at prøve en masse, og fordi jeg har gjort det, er det i dag meget lettere for mig at tage mig sammen til at dyrke motion.

Min mor fik en blodprop for ti år siden. I starten kunne hun ikke engang løfte en kop, men i dag kan du ikke mærke det på hende. Hun går en masse lange ture og inspirerer mig til at passe godt på min krop. Jeg dyrker motion flere gange om ugen og laver mad fra bunden, for jeg har set på hende, hvor vigtigt det er at passe på sin krop.

Mor: CONNIE, 48 ÅR, HJEMMEGÅENDE

Min egen mor var meget overvægtig, og vi fik altid fed mad. Jeg ville gerne give mine børn en sundere opvækst, så derfor gik jeg meget op i, at Laila fik sund mad, dyrkede sport og lærte at sætte pris på sin krop.

Laila er virkelig dygtig til at komme i træningstøjet flere gange om ugen, selv når hun er træt og hellere vil flade ud. Det er delligt at se, at hun holder sig så aktiv. Og hun inspirerer mig også til selv at komme ud og i gang, selvom det er blevet sværere nu efter min blodprop.

"Min passion for sport kom ind med modermælken”

 

Datter: DESIRÉE, 27 ÅR, POLITISK MEDARBEJDER

Sundhed for mig er at dyrke sport stort set hver dag og at komme ud i den friske luft. Jeg har min egen hest, og det giver mig enormt meget energi at få brugt min krop efter en lang dag på ‘Borgen’.

Min mor lærte mig, at motion ikke behøver at føles som en sur pligt, når jeg laver noget sjovt. Jeg skal aldrig tvinge mig selv ud ad døren for at komme ud i stalden, for ud over at ridning er en virkelig udfordrende sportsgren, så har jeg det helt fantastisk, når jeg galopperer gennem skoven.

Sporten har betydet, at min mor og jeg har en stor fælles interesse. Vi har brugt utallige timer sammen på ridebanen, og hun har lært mig meget og bakket mig op. Da jeg kom på landsholdet, var det en fælles sejr for os, for hun var lige så stor en del af den drøm, som jeg var. Jeg havde nok ikke haft så stor en interesse for ridning, hvis hun ikke havde introduceret mig til det.

Mor: DORTHE, 56 ÅR, RIDELÆRER

For mig var det vigtigt, at Desirée fandt en passion. Om det var ridning, skøjteløb eller gymnastik var lige meget. Men du får så mange venner og oplevelser gennem sport, så det ville jeg gerne have, hun skulle opleve.

At dele en sport har givet os et skønt sammenhold. Vi har haft nogle pragtfulde køreture til konkurrencer i udlandet, redet i timevis og snakket heste over middagsbordet.

"Mor viste mig, at sundhed giver enorm glæde”

 


Datter: KAROLINE, 24 ÅR, MAKEUPARTIST, STYLIST OG
YOGAINSTRUKTØR

Sundhed for mig er at spise hjemmelavet mad uden mælk og gluten og helst økologisk. Og at bruge min krop hver dag. Jeg kan tydeligt mærke, at den føles tungere, og mit energiniveau daler, hvis jeg skipper mine vaner.

Min mor har lært mig at være god ved mig selv fra inderst til yderst. Selv min ketchup laver jeg fra bunden, for hun gjorde altid meget ud af at tage mig med i køkkenet og lære mig at sammensætte ingredienser. Min interesse for motion opstod, fordi hun tog mig med i fitnesscenteret, hvor jeg kravlede rundt på stepmaskinen, mens hun spurtede derudad på løbebåndet.

LÆS MERE Sådan spiser du sundt - billigt!

Mine indgroede vaner stammer uden tvivl fra min mor. Hun har lært mig vigtigheden af at rense min hud, plukke mine bryn ordentligt, lave min mad fra bunden, dyrke motion og meget andet. Og så har hun vist mig, at det er sjovt at eksperimentere med sit udseende. Jeg rodede tit hendes makeupsamling igennem og fik lov at prøve det hele.

Hun er mit forbillede, for hun startede ud med sjældent at spise grøntsager og dyrkede ingen motion. I dag kan hun løbe 15 kilometer og spiser meget sundt. Hendes glæde ved at passe på sig selv smitter af på mig og har uden tvivl været medvirkende til, at jeg fik lyst til at arbejde med både yoga og makeup.

Mor: GITTE, 48 ÅR, LEDER AF SFO

Fra min egen mor lærte jeg at pleje mit hår og især at passe mine tænder. Hun fik paradentose i 30’erne, og det har virkelig gjort, jeg har passet på mine egne tænder og lært min datter, hvor vigtigt det er. Karoline fik altid en belønning, når hun ikke havde huller i tænderne, for så kunne jeg lære hende, hvor vigtigt det er at passe på sin krop.

Nu er det Karoline, der lærer mig om nye skønhedsprodukter og hiver mig med til yoga. Hun har en kæmpestor interesse for den verden, og det er dejligt, at vi kan bruge timer sammen på at diskutere sundhedsartikler eller prøve ny makeup.

Vær aktiv med din mor

TING I KAN LAVE SAMMEN:

  • RO I KANO: Tag en dag ud af kalenderen, hvor I sejler rundt på en af landets åer. I får motion, samvær og ser en masse smuk natur. Find sejlruter på Naturstyrelsen.dk.

  • DANS SALSA: Lad latteren rulle, og sveden pible, når I kaster jer ud i at danse salsa. Mange danseskoler har gratis prøvetimer.

  • SVØM: Hop i badedragterne, og plask sammen rundt i bassinet. Svømning er en op- timal træningsform for alle aldre, og som bonus kan I afslutte dagen i boblebadet.
    

Vil du vide om din barndom gør dig usund?
Du kan få svaret i Woman nr. 212, der er på gade lige nu - skynd dig ned og købe det!

 

Vil du have Danmarks bedste magasin med posten?

Lige nu får du 5 numre af Woman + en skøn Tromborg Deluxe Face Cream. Alt sammen for kun 149 kr - du sparer 569,75 kr!

BESTIL TILBUDDET HER

 

Artiklen er bragt første gang i Woman nr. 195