Kvinde med ømme brystvorter
Ømme brystvorter kan være ubehageligt – bliv klogere på, hvad det måske skyldes.© Pixabay

6 mulige årsager til, at du har ømme brystvorter

Det kan blandt andet være et tegn på graviditet

13. april 2022 af Simone Overgaard Aaberg

Lider du af ømme brystvorter? Det kan være meget generende og måske decideret ubehageligt, når det i forvejen sarte område på brysterne bliver ekstra ømt. Der kan være helt naturlige årsager til, at du får ømme brystvorter, og ligeledes er der forskellige ting, som du kan gøre ved det. 

Vi har her samlet seks almindelige årsager til ømme brystvorter og gode råd til, hvordan du plejer dem. 

1. Ømme brystvorter kan være et tegn på graviditet

Kan du potentielt være gravid? Så er der i hvert fald sandsynlighed for, at det er det, som dine ømme brystvorter prøver at fortælle dig. Tidligt i graviditeten kan ømme brystvorter nemlig signalere, at der sker noget med hormonerne i din krop. Derfor kan det være en god idé at få afklaret, om graviditet måske kan være årsagen til dine gener. 

graviditet kan være årsag til ømme brystvorter
Hvis du oplever ømme brystvorter, kan det være et tidligt tegn på graviditet. © Getty Images

2. Du kan have infektion i dine brystvorter

Der kan være flere årsager til, at der opstår infektion omkring dine brystvorter – fælles for dem er, at det kan klø og irritere noget så voldsomt! Har du en nipple-piercing, så er det vigtigt, at området omkring piercingen bliver renset og plejet grundigt

Hvis dine bh'er ikke er lavet af et åndbart materiale, så kan der også opstå svamp omkring brystvorterne, hvilket kan gøre dem ømme og irriterede. Hvis det ikke går over af sig selv (efter at du selvfølgelig har udskiftet bh'en), kan du kontakte din læge, som kan give dig antibiotika til at afhjælpe problemet. 

3. Forkert træningstøj kan give ømme brystvorter

Kan du mærke, at dine brystvorter er ekstra ømme efter en omgang træning? Så kan det meget vel skyldes dit træningstøj. Når du løber, styrketræner og bare generelt er i bevægelse, så opstår der nemlig friktion mellem stoffet på dit tøj og dine brystvorter. For nogle kan den friktion gøre området omkring brystvorterne meget irriteret.

Oplever du ømme bryster eller brystvorter i forbindelse med træning, kan du derfor med fordel investere i en god sports-bh og eventuelt en barrierecreme. 

Forkert træningstøj kan være årsag til ømme brystvorter
Gentagne gnidninger mellem tøjet og brystvorterne kan være meget ubehageligt. © Getty Images

4. Ømme brystvorter som følge af en allergisk reaktion

Ligesom din hud på hænderne kan blive irriteret, hvis du ikke kan tåle den parfumerede håndsæbe, eller at du slår ud ved ørene som en reaktion på nikkel, så kan dine brystvorter også rammes af en allergisk reaktion.

Hvis du eksempelvis har skiftet den sæbe, du vasker dit tøj med, så kan det muligvis være en af årsagerne. I så fald kan du prøve at gå tilbage til det, du plejede, eller til en neutral og parfumefri sæbe.

5. Hvis du er på medicin, kan det give ømme brystvorter

Du ved formentlig, at medicin kan give bivirkninger som for eksempel kvalme, oppustethed og mavesmerter, men noget medicin kan også ramme området omkring dine brystvorter og både gøre dem irriterede og ømme. Snak eventuelt med din læge og forklar ham eller hende situationen, så du kan få hjælp til det irriterende problem. 

6. Du kan få ømme brystvorter af amning

Når et lille væsen flere gange dagligt er i nærkontakt med ens brystvorter, så er der ikke noget at sige til, at de kan blive ømme og irriterede. Det kan for eksempel være, at dine brystvorter sprækker, eller at der opstår udslæt omkring dem. I mange tilfælde kan en god creme være din redning. Spørg efter råd på apoteket, så du kan få hjælp til problemet. 

Det er ikke altid, at ømme brystvorter kan klares med en creme. I nogle tilfælde vil det være en god idé at gå til lægen, så han eller hun kan få afklaret, om der skulle være andre årsager til generne. 

Amning kan være årsag til ømme brystvorter
Det er meget normalt at få ømme brystvorter, når du ammer. © Getty Images

Husk at rådføre dig med din læge, hvis du oplever at have ømme brystvorter 

Ømme brystvorter kan skyldes mange faktorer – og også nogle, som ikke er nævnt her i artiklen. Derfor er det som tidligere nævnt vigtigt at huske på, at det altid er bedst at gå til lægen, hvis du er i tvivl om dine symptomer, oplever stort ubehag eller lignende problematikker. Her kan du nemlig få den bedste rådgivning og den professionelle hjælp, som er særlig vigtig, når det drejer sig om dit helbred. 

Kilde: Womenshealthmag.com.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.