Menstruationsmyter
Det kan virkelig være svært at skelne menstruationsmyter fra fakta!© Getty Images

12 myter om menstruation, du helt sikkert har undret dig over

Kan hajerne lugte dit blod, når du har menstruation? Og må du egentlig gerne sove med en tampon i?

19. oktober 2021 af Camilla Stubbe

Selvom vi har haft menstruation i flere år, er der stadig ting, vi godt kan undre os over. Måske er der noget, du er blevet fortalt, da du var yngre, og som du måske synes er pinligt at spørge om nu, når du eftersigende skulle være ”voksen“.

Vi har fundet 12 myter, du helt sikkert har undret dig over – og som du nu endelig kan få svar på om er sande eller falske!

1. Din menstruation synkroniseres med andre kvinder, du er meget sammen med

Falsk. Måske du har hørt det før: Hvis du er meget sammen med en veninde, søster eller en anden kvinde, synkroniseres jeres cyklus på et tidspunkt. Hvis det sker, er det nok mere tilfældigt, da det altså er en myte!

2. Du må ikke sove med en tampon i

Falsk. Du må gerne sove med en tampon i. Dog skal du være opmærksom på, at den ikke sidder længere end otte timer, da du ellers risikerer at blive alvorligt syg. Så ingen grund til panik, hvis du har brug for en morfar på sofaen, men du har en tampon siddende. 

Tampon
Du kan sagtens sove med en tampon – bare den ikke sidder længere end otte timer.© Getty Images

3. Du bløder op til to liter blod, når du har din menstruation

Falsk. Du bløder hverken en liter eller to, selvom det snildt kan føles, som om du kan fylde en hel svømmepøl. I gennemsnit bløder du faktisk ikke mere end cirka 50-70 milliliter, og det svarer altså kun til to-tre spiseskefulde fordelt over hele din menstruation. 

4. PMS (præmenstruelt syndrom) er ikke ægte

Falsk. Den er god nok. Hvis du oplever at have let til tårer over de mindste ting, eller måske at være ekstra irriteret på din kæreste i perioden op til og i starten af din menstruation – kan det sagtens være PMS. Der sker nemlig forandringer i dine hormonniveauer mellem din ægløsning og din menstruation, som altså er dét, vi kalder PMS. Og det er helt normalt.

PMS
Har du også fældet en tåre, fordi kæresten tog det sidste stykke chokolade?© Getty Images

5. En tampon kan godt forsvinde op i dig

Falsk. Selvom det nok er noget, de fleste af os har haft mareridt om, så passer det altså ikke. Din tampon kan ikke forsvinde ind i livmoderen, da åbningen mellem livmoder og skede er alt for lille, til at en tampon kan komme igennem. Så bare rolig – den skal nok komme ud igen!

6. Du kan ikke blive gravid under din menstruation

Falsk. Jo, det kan du faktisk godt! Selvom ægget, der bliver frigivet under ægløsning, kun kan leve i cirka et døgn, kan sædceller godt overleve i din livmoder i op til fire dage. Og oplever du uregelmæssige menstruationer, kan det sagtens være, at du har ægløsning under din menstruation, og dermed kan du godt blive gravid, selvom du bløder.

Graviditetstest
Du kan også godt blive gravid, når du har menstruation.© Getty Images

7. Din menstruation udebliver, hvis du tænker for meget på den

SandtOvertænkning og stress kan faktisk godt påvirke din menstruation. Det er slet ikke farligt og ret normalt. Så hvis din menstruation udebliver kan det sagtens være på grund af stress, kærestesorger eller ande bekymringer, som fylder dine tanker. Så hvis du virkelig går og bekymrer dig, om den kommer eller ej – så kan det faktisk være netop derfor, at den bliver væk.

8. Hvis du har menstruation, er der større risiko for, at du bliver angrebet af hajer 

Falsk. Det er korrekt, at hajer tiltrækkes af blod, men da vi bløder en så lille mængde under menstruation, er der intet at bekymre sig om. Du kan sagtens tage en sikker svømmetur i bølgen blå under din menstruation uden at blive spist af en haj!

Hajfinne
Du skal ikke være bange for, om hajerne kan lugte dit blod, når du har menstruation.© Getty Images

9. Jomfruhinden går i stykker, hvis du bruger tampon

Falsk. Jomfruhinden er en slimhindefold, som kan udvide sig og er ret elastisk. Derfor vil du ikke opleve, at den går i stykker ved brug af tampon. Du kan derfor sagtens trygt bruge tamponer, selvom du er jomfru.

10. Din menstruation skal vare en hel uge

Falsk. Din menstruation kan godt vare tre eller endda otte dage. Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Generelt varer menstruation i en uge, men det kan også sagtens være, at du kun bløder i et par dage, og så derefter har et par dage med pletblødninger eller brunligt udflåd. Det er meget forskelligt!

Menstruationsbind og tampon
Jomfruhinden ødelægges ikke på grund af din tampon.© Getty Images

11. Du skal skifte tampon, hver gang du tisser

Falsk. Du tisser og bløder ud af to separate åbninger, og du kan altså nemt tisse, mens du beholder tamponen i. Det er kun nødvendigt at skifte din tampon, når den er fyldt op eller der er gået omkring otte timer, siden du satte den op. Det kan også hurtigt blive en dyr fornøjelse med køb af tamponer, hvis du har en lille blære...

12. Du kan få kvalme og hovedpine på grund af din menstruation

Sandt. Du kan sagtens opleve kvalme og hovedpine i forbindelse med din menstruation. Det er helt normalt og kan være en del af de symptomer, du kan opleve med PMS. Hvis du lider af migræne, og du oplever en sammenhæng eller forværring under din menstruation, kan det være at du lider af menstruationsmigræne.

Kilder: Libresse.dk, Boernetelefonen.dk, Obpiger.dk.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide