Kvinde sover i seng
Har du styr på disse søvnmyter? © Getty Images

Er det bedst at sove i et køligt soveværelse? Her er 12 myter om søvn

Får du flere mareridt, hvis du spiser meget ost?

19. april 2023 af Henny Müller Dahl

Ligesom der findes alverdens myter om kroppen, om menstruation og om fertilitet (for blot at nævne nogle enkelte), så findes der også rigtig mange myter om søvn, som tit bliver forvekslet med fakta. Du ved garanteret, at søvn er vigtigt og nødvendigt for at kunne fungere, men har du nu også helt styr på, om du kan vænne din krop til at mangle søvn, og om du sover dårligere, hvis du træner om aftenen? 

Vi har samlet 12 myter om søvn, og mens nogle er sande, er det slet ikke tilfældet for dem alle. Måske du sover bedre i nat, når du er blevet klogere på disse myter? 

Myte 1: Hvis du ikke kan falde i søvn, bør du blive liggende i sengen 

Falsk. Noget af det værste er at ligge i sengen og være klar til at sove – men ikke kunne falde i søvn. Og det gør du heller ikke nødvendigvis, hvis du bare bliver liggende længe nok og tæller får. At blive i sengen er faktisk noget af det værste, du kan gøre, hvis du ikke kan falde i søvn, da du hurtigt kan komme til at forbinde din seng med frustration og søvnbesvær. 

Stå derfor op igen, når du har prøvet at falde i søvn i 20 minutter uden held. I stedet kan du prøve at meditere, skrive lidt i en notesbog, folde sokker eller lignende. Idéen er, at du tænker på noget andet end søvn i lidt tid, før du vender tilbage til sengen. Undgå at bruge din telefon i den periode! 

Myte 2: Du kan bruge weekenderne til at indhente søvn, som du har tabt i løbet af ugen 

Falsk. Hvis du har tendens til at sove meget lidt i hverdagene og i stedet bruge lørdag og søndag på at indhente den tabte søvn, så er du garanteret ikke den eneste. Selvom det hjælper at sove lidt ekstra i weekenderne, så slipper du altså ikke helt for de negative konsekvenser, der kan komme af et længerevarende søvnunderskud. For lidt søvn kan blandt andet påvirke din evne til at fokusere, så forsøg så vidt muligt at sove lige meget alle ugens nætter (selvom det selvfølgelig er svært, hvis du for eksempel har små børn). 

Myte 3: Det er sundt at sove med dine kæledyr i sengen

Sandt. Nogle tænker sikkert, at det er en smule ulækkert at sove helt tæt med et kæledyr. Sengen kan hurtigere blive snavset, og den bliver måske fyldt med hår, som ikke er dine egne. Men mange forskere mener alligevel at kunne sige, at det faktisk er sundt at sove med de firbenede venner. I hvert fald for en hvis gruppe personer. Hvis du lider af stress, angst, depression eller PTSD, kan en hund eller kat være en fantastisk sovekammerat. Det menes også, at børn kan have godt af at sove med dyr (hvis det er trygt, selvfølgelig). 

Har du tendens til at vågne af små lyde, kan din søvn dog blive forstyrret af dit kæledyr, og det er ikke så sundt. Hvis det er tilfældet, bør du nok holde din pelsede ven væk fra soveværelset. 

Myter om søvn, kvinde sover med hund
Det kan faktisk være sundt at sove med et kæledyr. © Getty Images

Myte 4: Hvis du spiser meget ost, får du oftere mareridt 

Falsk. Du har måske ikke hørt det før, men det er faktisk ofte blevet sagt, at ost kan fremprovokere nogle ret livlige og mørke drømme. Der er dog ingen beviser for, at ost giver dig mareridt. Det er blandt andet konklusionen i en gennemgang af undersøgelser, som blev publiceret i et psykologitidskrift i 2015. De dårlige drømme kan dog fremprovokeres af uregelmæssig søvn – uanset om den involverer en sen nattesnack eller ej. 

Myte 5: Du bør ikke tjekke din telefon, inden du går i seng, eller hvis du vågner om natten 

Sandt. Hvis det er muligt, bør du faktisk undgå at bruge din telefon i en hel time, inden du går i seng. Eksperter på området argumenterer for, at lys (herunder lys fra skærme) fortæller din krop, at den skal blive ved med at holde sig vågen og lade være med at producere melatonin, som ellers får dig til at falde i søvn. 

Myte 6: Alkohol hjælper dig med at sove 

Falsk. Selvom alkohol i den grad kan have en bedøvende effekt, som kan få dig til at falde i søvn, så er alkohol (ikke så overraskende) et meget dårligt sovemiddel. Alkohol giver dig nemlig en meget dårlig søvnkvalitet, for med alkohol i kroppen får du mindre REM-søvn, som ellers er vigtig for din hukommelse, koncentration og evne til at lære. 

En undersøgelse publiceret i 2018 konkluderede også, at alkohol øger risikoen for snorken og søvnapnø, som betyder overfladisk vejrtrækning – og det giver kun flere søvnforstyrrelser! 

Myte 7: Det er bedst at sove i et køligt soveværelse 

Sandt. Du får den bedste søvn, hvis du sover i et køligere rum, hvor der er mellem 18 og 21 grader. Hvis soveværelset er meget varmere end dette, kan det føles indelukket og føre til dårlig søvn. Du kan for eksempel skifte mellem en vinter- og sommerdyne, hvis du nemmere vil kunne regulere temperaturen alt efter årstid. 

Soveværelset skal iøvrigt også være mørkt, for at du kan få den mest optimale søvn. Så det kan altså være en god idé at anskaffe dig nogle mørklægningsgardiner, hvis du ikke har sådan nogle allerede. 

Kvinde ligger i seng, søvnmyter
Du får den bedste søvn, når du sover i et køligt soveværelse. © Getty Images

Myte 8: Du sover dårligere, hvis du træner om aftenen 

Falsk. Flere forskellige undersøgelser har vist, at træning om aftenen ikke påvirker din søvn negativt. Faktisk kan nogle personer opleve at sove bedre de aftener, hvor de træner. Og træning kan endda give dybere søvn! Dog er effekten typisk omvendt, hvis du træner en time eller mindre før sengetid, da du ikke når at komme helt ned i gear igen og derfor kan opleve dårligere søvnkvalitet. 

Myte 9: Din krop kan vænne sig til at mangle søvn 

Falsk. Det kunne være rart, hvis dette var rigtigt, men det er det desværre ikke. Vi har alle et travlt liv, og nogle kan have tendens til at se søvn som noget, der står i vejen alt det andet, som døgnet har at byde på. Men en god nats søvn bør ikke ses som en luksus eller som noget, der er til besvær, for søvn er meget vigtigt for dit fysiske og mentale helbred. 

Får du ikke nok med søvn, kan du oftere blive syg, mere glemsom og får sværere ved at lære ting. Derfor bør du prioritere mellem syv og ni timers god søvn hver nat (igen: Det er selvfølgelig noget sværere med småbørn). 

Myte 10: Du bør undgå at trykke snooze på din alarm om morgenen 

Sandt. Åh, hvor vi elsker at kunne sætte fingeren på snooze-knappen, når det føles lidt for tidligt at stå op, men de ekstra minutter i sengen gør (desværre) ikke meget godt for os. Den søvn, vi får imellem de udskudte alarmer, er nemlig ikke kvalitetssøvn. Vi hader at sige det... Men det tyder altså på, du kan lige så godt kan stå op, når du bliver vækket første gang. 

Myter om søvn, kvinde sover i seng
Det er (desværre) en ret dårlig idé at trykke på snooze om morgenen. © Getty Images

Myte 11: Kvinder lider oftere af søvnløshed 

Sandt. Kvinder har 40 procent større chance for søvnløse nætter end mænd. Forskning viser, at kvinder i alle aldre er mere tilbøjelige til at opleve dårlig søvn og søvnforstyrrelser. Årsagerne er blandt andet de hormonudsving, stress og graviditeter, som kvinder oplever i løbet af livet. Cirka halvdelen af gravide kvinder oplever dårlig søvn på regelmæssig basis. Dog bliver mænd oftere end kvinder henvist til søvnundersøgelser, så årsagerne bag kvinders dårlige søvn er alligevel ikke helt så velkendte... 

Myte 12: God søvn er altid uafbrudt søvn 

Falsk. Godt nyt til alle småbørnsforældre. Selvom uafbrudt søvn er vigtigt, så er det ikke altafgørende. For du kan faktisk opleve god søvnkvalitet, selvom du kun sover lidt ad gangen. Selvom der er nogle enkelte personer, der kan falde i søvn om aftenen og først vågne næste morgen, er det faktisk sjældent, at voksne mennesker slet ikke vågner i løbet af natten (nogle husker det bare ikke). 

Kort fortalt viser flere forsøg, at så længe du får omkring syv til ni timers søvn i døgnet, så gør det ingen forskel, hvordan den søvn fordeles. Det er nemmest at sove om natten, fordi det er mørkt, men ellers er det faktisk ligegyldigt. Og stenaldermennesker, der var udsat for al mulig fare, vågnede af og til for at tjekke, om alt var roligt, så det har altid været normalt for mennesket at vågne fra sin søvn med jævne mellemrum.