Kvinde holder hånden på panden og ser træt ud
Hvad hjælper mod tømmermænd, og hvad er det rene fup?© Getty Images

7 myter om tømmermænd, du skal stoppe med at tro på

Har natmaden fra det lokale pizzeria mon nogen effekt?

11. november 2018 af Michelle Andersen

Hvis du har prøvet at vågne op med dunkende hovedpine, tør hals, slatten krop og mangel på hukommelse efter en aften med (lidt for) meget alkohol, så ved du om nogen, hvor træls det er at have tømmermænd. 

Når vi har besøg af de slemme tømmerdrenge, så er der nærmest ikke grænser for, hvor langt vi vil gå for at komme af med dem igen – eller helt undgå dem næste gang. 

Men hvad virker egentlig i kampen mod tømmermændene? Og hvad er det rene vrøvl? Herunder har vi samlet syv myter om tømmermænd, som du skal stoppe med at tro på. Dem kan du jo lige have i baghovedet, næste gang du slår dig løs som festens dronning. 

1. Det hjælper at drikke kaffe

Kaffe hjælper på mange ting – men det kurerer altså ikke dine tømmermænd. Faktisk har kaffe den helt modsatte effekt. En kopfuld af det sorte guld kan nemlig forværre tømmermændene, fordi kaffen er vanddrivende, hvilket bare gør dig endnu mere dehydreret, end du i forvejen er. Vand er derimod vejen frem, hvis du vil gøre et forsøg på at kurere dine tømmermænd. 

Kvinde ligger i en seng og drikker vand
Drop kaffen og drik masser af vand i stedet – så slipper du lettere af med tømmermændene.© Getty Images

2. Mad kan kurere tømmermænd

Runder du også altid byturen af med en tur forbi det lokale pizzeria? En snasket burger, saltede pomfritter eller en nummer 16 med dressing kan altså virkelig gøre underværker, når du har ført dig frem en hel aften. 

Natmaden kan godt mindske dine tømmermænd, men den kan desværre ikke kurere dem. Det er nemlig din lever, som forbrænder det alkohol, du har hældt i dig – og mad gør altså ikke processen hurtigere. 

Til gengæld kan du med fordel spise en god portion mad, inden du går i gang med at hælde alkohol i dig (disse ti madvarer er især gode). Når maven er fyldt, tager det nemlig længere tid for alkoholen at blive optaget i blodet, og så går der længere tid, før du bliver fuld. 

3. Stærk alkohol giver mildere tømmermænd

Vågner du op med lidt mildere hovedpine og en krop, som ikke er så slatten, hvis du kun har drukket vodkashots eller rom og cola hele natten? Nej, desværre. 

Graden af dine tømmermænd afhænger af, hvor høj en promille du har opnået. Det har derfor ikke nogen betydning, om du kun har drukket mild eller stærk alkohol. Det handler om, hvor meget du drikker. 

4. Du får færre tømmermænd, hvis du kun drikker øl

Selvom de fleste øl indeholder færre procenter end vin og stærk spiritus, så er du altså ikke sikret at vågne op med færre tømmermænd, selvom du har holdt dig til kun at drikke øl hele aftenen. Øl indeholder nemlig, ligesom andet alkohol, nogle stoffer, som fremprovokerer de frygtede tømmermænd. 

5. Det hjælper at kaste op, inden du går i seng

Selvom det kan være fristende at tro, at det hjælper at kaste op, inden du går i seng, så er det altså en myte, du ikke skal tro på. Godt nok kaster du al den alkohol, som ligger nede i din mave op, men det ændrer altså ikke på, at der allerede er noget alkohol, som er blevet optaget i dit blod. 

Desuden dehydrerer du sig selv endnu mere, end du er i forvejen, hvis du vælger at stikke hovedet i toilettet inden sengetid. Så stop med det. 

Kvinde kaster op i et toilet
Hvis du kaster op, når du har tømmermænd, bliver du endnu mere dehydreret, end du var i forvejen. © Getty Images

6. Tømmermænd kan svedes ud

Det er faktisk en ret dårlig idé at tage dine tømmermænd med en tur i fitness eller med ud at løbe. Når du har drukket alkohol, er du nemlig dehydreret, og du bliver kun endnu mere dehydreret, når du sveder.

Så selvom du måske får bedre samvittighed efter en omgang motion, så er det altså ikke det allerbedste, du kan gøre for dine tømmermænd. Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke kan dyrke motion med tømmermænd, for det kan du godt. Du skal bare være ekstra opmærksom på dig selv – og så skal du ikke regne med at svede de slemme tømmerdrenge ud. 

7. Det hjælper at dyrke sex

Hvor højt vi end ville ønske, at en omgang lagengymnastik kunne kurere de onde tømmermænd, så er det altså endnu en myte, du ikke skal tro på. 

Godt nok er sex utrolig sundt, blandt andet fordi det udløser masser af gode stoffer, men det kan altså hverken få hovedpinen til at forsvinde eller forvandle den trætte, slatne krop til en frisk en af slagsen. 

Nu ved du altså, hvad du IKKE skal gøre for at bekæmpe de onde tømmermænd. Hvis du også vil vide, hvad du derimod kan gøre for at slippe af med den slemme tilstand, så har vi den bedste kur mod tømmermænd til dig lige her.

Og nå ja, hvis du har behov for at overvinde de moralske tømmermænd, så har vi selvfølgelig også guiden til det. 

Kilder: HowStuffWorks, Videnskab.dk, Sundhed.dk, Verywell Fit, Cosmopolitan