Når træning bliver en besættelse

Flere bliver afhængige af at træne - Woman sætter fokus på problemet

25. september 2014 af Cordelia Weber

Træner du?

Så har du måske oplevet en snert af skuffelse, når du har måtte droppe en tur i fitnesscentret. Måske har du også trænet, selvom du teknisk set ikke var helt rask. Og har du endda været lidt sur på dig selv eller skuffet, hvis du ikke har gennemført det, du havde sat dig for?

Du er ikke alene. Og det er naturligt nok. Men for flere og flere bliver træning en form for misbrug. Helt op til 6 % af alle dem, der bruger fitnesscentre, er afhængige af at træne, og det kan have store konsekvenser, viser et dansk forskningsprojekt.

“Det kan være utroligt invaliderende for den enkelte”, siger psykolog Mia Lichtenstein, der står bag ph.d.-afhandlingen om træningsafhængighed.

Problemet er, at de træningsafhængige er nødt til at træne mere og mere for at opnå det samme kick, og de synes aldrig, at de gør det godt nok. Det går ud over deres sociale liv, fordi der simpelthen ikke er timer nok i døgnet, og det bliver en ond cirkel, fordi de får dårlig samvittighed over ikke at kunne være sammen med familie og venner. Men er de sammen med familie og venner, har de dårlig samvittighed over, at de ikke træner.

Samtidig bliver den voldsomme træningsmængde en stor belastning for kroppen, og mange afhængige fortsætter med at træne, selvom de har skader, fordi de er så afhængige, at de ikke kan springe en enkelt dag eller uge over.

“De får helt klassiske abstinenssymptomer, hvis de skal undvære motion, som man også ser ved for eksempel alkoholisme”, siger Mia Lichtenstein.

Men modsat alkoholisme er træningsafhængighed et misbrug, der er svært at få øje på, fordi vi alle sammen ser motion som en sund og positiv ting.

Derfor er det ifølge Mia Lichtenstein vigtigt, at du stopper op og mærker efter, hvis du har en mistanke om, at træning er begyndt at fylde for meget i dit liv, eller hvis venner og familie begynder at brokke sig

28-årige Isabella trænede var i flere to år besat af at træne og dyrkede op mod 12 timers motion om dagen, og det var først, da hun blev alvorligt skadet, at hun indså, hun havde et problem

Læs hele hendes historie og temaet om træningsafhængighed i Woman nummer 213, der er på gaden i dag.

Smugkig i det nye Woman her