Trist kvinde
At være udsat for nedladende adfærd kan give os dårlig selvværd.© Getty Images

Er du udsat for nedladende adfærd uden at vide det?

Nedladende adfærd vil give dig en følelse af ikke at blive respekteret eller taget alvorligt

26. april 2021 af Sarah Østbjerg

Taler din chef grimt til dig? Gør din kæreste grin med dig foran andre? Bliver du ignoreret eller nedgjort? Det er altsammen nedladende adfærd, og det kan tage hårdt på dit selvværd. Derfor har Woman har talt med terapeut Ninna Rosendahl om hvad du kan gøre, når du bliver udsat for nedladende adfærd.

Hvad er nedladende adfærd?

Nedladende adfærd er, når vi ikke tager den anden alvorligt. Det kommer til udtryk gennem kropssprog og ordvalg, men også betoning og stemmeleje spiller en stor rolle.

Selvom det egentlig er neutrale ord, der bliver brugt, så kan der nemlig godt være tale om nedladende adfærd. En sætning kan blive opfattet meget forskelligt, alt efter hvordan den bliver sagt. Netop derfor er måden, noget bliver sagt på af stor betydning for, hvordan du opfatter det. Timingen af vores kommunikation har også betydning for, om der er tale om nedladende adfærd. 

Kendetegn ved nedladende adfærd:

  • At benytte negative ord. Eksempelvis er “doven” et negativt ord, hvor “afslappet” er neutralt. Eller “dominerende” er negativt, hvor “initiativrig” er positivt.
  • At nedgøre den anden. Eksempelvis er det nedladende adfærd at sige “Du er en rigtig dårlig kollega, når du ikke lytter,” hvorimod “Jeg har brug for at vores kommunikation bliver anderledes” er neutralt. Fokus ligger ikke på dig som person, men på en sag, i dette tilfælde “kommunikation”.
  • At bringe emner der er svære for den anden at tale om. Eksempelvis ved igen at have fokus på et nederlag, den anden har haft.
  • At ignorere eller afbryde den anden. 

Nedladende adfærd kan foregå, når personen taler direkte til dig, men det kan også være, hvis han eller hun taler nedgørende om dig over for andre, når du er til stede.

Mand og kvinde stirrer surt på hinanden
Det er også nedladende adfærd at råbe af andre.© Getty Images

Hvordan påvirker det os at blive udsat for nedladende adfærd?

Følelsen af skyld og skam kan opstå, men også følelsen af at være forkert eller ikke god nok. Det vil påvirke dig mere i en tæt relation, fordi den nedladende adfærd kan ske igen og igen, men disse følelser kan også opstå, når det er en fremmed, der har en nedladende adfærd over for dig.

Når nogen har en nedladende adfærd, så handler det om, at de har det på en bestemt måde, som de prøver at få skubbet over til dig. Alt afhængig af hvordan du ser dig selv, vil du enten kunne afvise dette eller tillade det at ske. 

Hvordan du bliver påvirket af nedladende adfærd hænger meget sammen med dit selvværd og selvbillede. Hvis du bliver udsat for nedladende adfærd gentagende gange kan det være meget nedslidende og med til at gøre din selvtillid mindre. Du kan ende med at tro på det, den anden siger, og dermed begynde at se dig selv på den samme måde. Det kan gøre dig så usikker, at du begynder at tvivle på dig selv, hvem du er, og hvad du mener.

Hvad kan vi gøre, når vi bliver udsat for nedladende adfærd?

Det kan være ganske ubevidst, at du lader andre behandle dig dårligt. Selvom ingen ønsker at blive udsat for nedladende adfærd, så sker det hver dag for mange mennesker.

“Det er vigtigt at vide, at når andre gør noget dårligt over for dig, så handler det meget sjældent om dig. Det, at nogen taler dårligt til dig, siger langt mere om det menneske end om dig,” siger terapeut Ninna Rosendahl. 

Dette hænger sammen med, hvad du kan gøre, før du står i en situation, hvor du bliver udsat for nedladende adfærd. 

  • Forbered dig på situationen. Hvis du allerede ved, at en person har en nedladende adfærd over for dig, kan du, inden du skal møde vedkommende, sige til dig selv, at det ikke handler om dig.
  • Styrk dit selvværd. På den måde kan du ruste dig selv, så andres kommentarer og adfærd ikke påvirker dig mere, end hvad godt er. 
  • Sig fra og flyt dig. Når du er bevidst om, at du bliver udsat for nedladende adfærd, så kan du sige fra i øjeblikket og flytte dig væk fra situationen.

Kvinde udviser nedladende adfærd ved at rulle med øjnene
Nedladende adfærd er at ikke tage det den anden siger alvorligt.© Getty Images

Hvad kan vi gøre, når vi har været udsat for nedladende adfærd?

Det drejer sig om at overbevise dig selv, om at det ikke handlede om dig, for på den måde kan du også lade problemet blive ovre hos den anden. Så vil den nedladende adfærd nemmere prelle af på dig, og du undgår at føle skyld og skam.

  • Tal med andre om det. Det vil give dig en følelse af ikke at stå alene med det.
  • Giv dig selv lov til at vende tilbage til personen og sige din mening. Også selvom der er gået noget tid, siden det skete.
  • Prøv at tænke over, hvorfor det, der bliver gjort, påvirker dig så meget. Måske det handler om noget andet. 

Er nedladende adfærd altid en ond handling?

Nedladende adfærd sker ofte ubevidst, og uden den anden har til hensigt at gøre dig ondt. Men det kan også være en del af psykisk vold eller gaslighting

Du vil helt sikkert møde nedladende adfærd på din vej, og det er derfor sundt at være klar over kendetegnene. Så kan du nemmere undgå at lade det påvirke dit selvbillede, hvis andre taler eller opfører sig grimt over for dig.

Husk, at det aldrig handler om dig.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori