Maja kom altid til at prutte i takt, når hun dansede salsa...
Maja kom altid til at prutte i takt, når hun dansede salsa...© Getty

Prut løs - for helbredets skyld

De fleste synes, prutter er klamme, men det er altså farligt at holde dem inde!

12. januar 2010 af Stine Bødker Nielsen

Puh, du har lige slået en slemmer en, og den fæle lugt breder sig langsomt ud i luften til menneskene omkring dig. Pinligt! Kender du det? Så er du ikke alene. Faktisk synes hele ni ud af ti kvinder, at det er pinligt at slå en fis foran andre, viser en ny undersøgelse. Men spørger du en læge, kan det være farligt for dit helbred at holde prutterne inde!

En meningsmåling blandt 525 danskere viser, at fire ud af fem mænd og ni ud af ti kvinder synes, det er pinligt at prutte, når der er andre til stede. Derudover mener fire ud af fem, at du skal traske ud på toilettet eller gå udenfor, hvis du vil give slip på de fæle gasser. Vil du til gengæld gerne have en rigtig god undskyldning for ikke at holde på vinden, skal du derimod bare lytte til læge Carsten Vagn Hansen:

- Hvis man holder sig, så kan de giftige gasser i prutterne i stedet blive optaget i kroppen, hvor de kan give hovedpine, muskelømhed og mere eller mindre forgifte kroppen, siger han til Newspaq.

Er du en af dem, der lytter til lægens ord, og vil du gerne prutte uden at hørme lokalet til? Så gør det til en vane at lave stort på toilettet et par gange om dagen. Jo længere sagerne bliver i tarmene, jo mere lugter det nemlig derinde. Sådan lyder rådet fra Carsten Vagn Hansen.

Meningsmålingen er udført af Wilke for Newspaq. Den viser også, at det især er på Sjælland, det kniber med at slappe af i forhold til prutterne. Her siger nemlig hele 93 procent, at det er pinligt at prutte foran andre. Men når det nu er sundhedsskadeligt at lade være, så kan det være gassen får lov at slippe næste gang!