Rosacea
Det er ikke mange, som ved, hvad rosacea egentlig er.© Getty Images

Rosacea: Hvad er det, og hvordan behandler du det?

Genkender du nogle af symptomerne?

20. oktober 2021 af Camilla Stubbe

Har du oplevet rødme i ansigtet, når du drikker alkohol? Eller oplever du tilbagevendende små knopper i ansigtet? Så kan det være, at du lider af rosacea. 

Det er faktisk de færreste, som ved, hvad rosacea egentlig er. Og der er mange, som går rundt og slet ikke er klar over, at de lider af rosacea. 

Vi har talt med dermatolog Emil Henningsen fra Cutis Clinic, som gør os meget klogere på rosacea, og hvad det måtte betyde for dig.

Hvad er rosacea?

Måske har du hørt om rosacea før og ved, at det kan give irritationer i huden, men er du egentlig klar over, hvad det er, og præcis hvad det gør?

Dermatolog Emil Henningsen fortæller: ”Rosacea er en kronisk inflammation i huden, som udgår fra hudens talgkirtler. Rosacea er kronisk og kan derfor ikke helbredes – dog kan det behandles. Ubehandlet kan rosacea have stor negativ påvirkning på livskvaliteten, men der findes i dag effektive behandlinger af rosacea, så personer med rosacea kan leve et helt normalt liv. Jeg betragter rosacea som en hudsygdom, du skal tage alvorligt.“

Rosacea er altså en kronisk betændelsestilstand i huden, som kan give en række generende symptomer, når det er i udbrud.

Rosacea
Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden, som viser sig i ansigtet.© Getty Images

Hvilke typer af rosacea findes der?

Du kan opleve et eller flere tegn på rosacea. Der findes nemlig forskellige typer af rosacea, og dermed også flere forskellige symptomer på hudsygdommen. 

1. Rødmen

Måske du har oplevet at blive rød i hovedet efter at have dyrket sport, drukket alkohol eller efter at have gået en tur i det kolde vintervejr for så bagefter at komme tilbage ind i varmen. Det kan føles som en stikkende eller brændende fornemmelse i huden. Denne rødme kan være et tegn på rosacea, som på engelsk kaldes for flushing.

Ofte starter denne rødmen, når vi er i teenagealderen, og Emil Henningsen fortæller, at denne form for 'rødme-rosacea' med årene kan udvikle sig til udvidelser af blodkar i ansigtet, hvis det ikke behandles. 

”Karudvidelserne viser sig som synlige blodkar på hudens overflade og benævnes ofte 'karsprængninger', hvilket dog er en mindre heldig betegnelse, da blodårerne ikke er gået i stykker, men blot er udvidede“, fortæller han.

2. Knopper

Udover den særlige rødmen, som du kan opleve med rosacea, kan det også være et tegn, hvis du oplever små, røde knopper. Knopperne kan nogle gange være fyldte med pus, og de kan derfor nemt forveksles med bumser.

Af samme grund bliver ordet ”voksen-akne“ tit brugt til dette symptom på rosacea. Emil Henningsen forklarer, at forskellen på akne og rosacea er hudorme, som du ikke har, hvis dine knopper skyldes rosacea.

Rosacea
Rosacea kan vise sig i form af rødme og små knopper i ansigtet.© Getty Images

3. Fortykket hud

Hvis du lider af rosacea, og du har betændelse omkring talgkirtlerne i huden, så kan det kræve behandling. Hvis ikke du får behandling, og betændelsestilstanden forværres, kan du risikere, at huden vil ændre sig, og blive tykkere og mere fast. Derudover kan huden blive ret ujævn, og i nogle tilfælde vil næsen blive større og endda rød og violet. Dermatologen forklarer: ”Over år kan patienten udvikle såkaldt rhinophyma, som er en abnorm vækst af talgkirtler på næsen, der kan blive meget kosmetisk generende. Betegnelsen ”portvinsnæse” kender mange. Betegnelsen er dog misvisende, da alkoholoverforbrug sjældent er årsagen.“

4. Irriterede øjne

Udover at du kan opleve betændelse og irritation i huden, kan rosacea også give dig røde, tørre eller irriterede øjne, da det kan gå ud over slimhinderne.

”En øjenlæges undersøgelse er ofte normal, og patienten kan have meget sparsomme symptomer på rosacea i ansigtet, så patienten får ofte diagnosen ”øjenkatar”. Patienten vil derfor være afhængig af, at en hudlæge kobler generne fra huden og øjnene sammen, og stiller den korrekte diagnose“, fortæller Emil Henningsen.

Irriterede øjne på grund af rosacea
Irriterede øjne kan faktisk også godt være et tegn på rosacea. © Getty Images

Hvem får rosacea – og hvorfor? 

Der er ikke én specifik grund til, at du får rosacea. Dog ses rosacea mere hos kvinder og personer med lyse hudtyper – som jo er typisk her i Skandinavien. Derudover ses rosacea ofte blandt rygere.

Rosacea kan også være arveligt, så hvis du lider af rosacea eller mistænker, at du har hudsygdommen, kan det være, du skal tage en snak med dine forældre, om de har oplevet lignende symptomer. 

Rosacea er altså en form for hudsygdom, som kan komme og gå på forskellige tidspunkter. Det er individuelt, hvad der udløser eller forværrer rosacea. Måske du oplever, at sollys, varme eller motion kan forværre din rosacea, mens andre oplever forværring om vinteren med skiftende kulde og varme, som påvirker hudens blodkar, der skiftevis trækkes sammen og udvides.

Stress, alkohol, makeup og ”forkerte” hudplejeprodukter er andre, almindelige forværrende faktorer.

Hvad skal du være opmærksom på? 

Den vigtigste behandling er at undgå at udsætte dig selv for de ting, som kan forværre din rosacea. 

Nogle faktorer i din livsstil kan påvirke din rosacea, men det kan være ret svært at koble de to ting sammen. Hvis du bliver udsat for en trigger, kan der sagtens gå et par dage inden reaktionen kommer, og du oplever et udbrud af rosacea.

Du kan med fordel føre en dagbog over din kost, drikkevarer, travlhed/stress, motion, hudplejeprodukter, vejrforhold og så videre. På den måde kan det være lettere for dig at opdage en sammenhæng mellem rosacea og disse ting i din hverdag.

Vin trigger rosacea
Vær særligt opmærksom på at drikke alkohol, hvis du har rosacea.© Getty Images

Hvad kan du selv gøre?

Der findes flere medicinske behandlinger, som kan dæmpe betændelsestilstanden i huden. Det kan for eksempel være cremer og tabletter, som du kan få på recept.

Emil Henningsen har dog også lettere gode råd, du kan gøre derhjemme.

Less is more. Jeg foretrækker simple hudplejerutiner og undgåelse af potentielle hudirriterende ingredienser, særligt parfume, ethanol, menthol, pebermynte og eukalyptusolie."

1. Vask ansigtet. Helst i lunkent vand eller brug en mild ansigtsrens, som er parfume- og sæbefri.

2. Dagcreme med SPF 30+ som dækker både UVA og UVB. Fysiske (synlige) solfiltre bestående af zink- og titaneumoxid er mindre hudirriterende end kemiske (usynlige) solfiltre.

3. Serum og cremer indeholdende:

– Milde fugtbindende syrer som PHA.

– Azelainsyre udvindes fra forskellige kornsorter og har antibakteriel og anti-inflammatorisk virkning. De kan give en prikkende fornemmelse i huden, så du føler, den ”arbejder”.

– Kamille, aloe vera og niacinamide har ligeledes anti-inflammatorisk virkning. De findes i en lang række serum og cremer og vil hjælpe med til at berolige huden.

4. Havregryn – Ja, havregryn! Lav en ansigtsmaske af havregryn opløst i vand – det kan være en god hjælp til at berolige et ansigt med rosacea.

Havregryn mod rosacea
Vidste du, at havregryn opløst i vand kan virke berolige dit ansigt? © Getty Images

Laserbehandling på klinik

Er du meget generet af symptomer fra rosacea, kan du også prøve laserbehandling.

”Dejlige, runde, røde æblekinder kan være nok så charmerende for os andre, men for personer med rosacea er der ofte et ønske om at få dæmpet de røde kinder. Dette kan i dag gøres effektivt med laser“, fortæller dermatologen Emil Henningsen.

På klinikken Cutis Clinic anvender han op til fem forskellige typer laser i kombination til at behandle patienter med rosacea. Laser kan nemlig reducere rødme, fjerne karsprængninger og knopper samt behandle fortykket hud (rhinophyma).

Kan du slippe af med rosacea igen? 

Rosacea kan blive bedre, jo ældre du bliver, og forsvinder ofte hos ældre personer. Hvis du har fået tydelige symptomer fra rosacea, fordi du ikke har fået det behandlet, kan disse være synlige resten af livet. Derfor er det vigtigt at få stillet diagnosen tidligt, og få begyndt en behandling, som virker for dig.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide