Det passer altså, det der skønhedssøvn
Det passer altså, det der skønhedssøvn© Getty

10 tips til en god nattesøvn

Læs Womans guide, der giver dig 10 tips til bedre søvn

23. februar 2009 af Julie Schrøder Kristensen

Har du problemer med at falde i søvn om aftenen? Og møder du altid træt op på arbejde eller i skole om mandagen? Så fortvivl ej – her får du en række gode råd til hvad du kan gøre, for at få sundere søvnrutiner.

1. Et regelmæssigt skema

Sørg for at have et regelmæssigt skema med sove- og stå-op-tidspunkter. Også i weekenderne. Efter nogen tid, vil dit indre biologiske ur have vænnet sig til skemaet, og du vil få lettere ved både at falde i søvn og stå op.

2. En slap-af-inden-sengetid-rutine

Få dig en fast slap-af-inden-sengetid-rutine, der hjælper din krop med at falde langsomt til ro. Tag et varmt bad, læs en bog eller lyt til lidt afslappende musik.

3. Søvnvenlige omgivelser

Gør dine omgivelser søvnvenlige. Det vil sige, at du skal sørge for, at der er mørkt, stille, behageligt og tempereret.

4. Undgå koffein, nikotin og alkohol

Undgå koffein, nikotin og alkohol inden sengetid. Det inkluderer cigaretter, andre tobaksprodukter, kaffe, te, sodavand og chokolade. Nikotin og koffein virker opkvikkende, mens alkohol ødelægger din søvncyklus.

5. Undgå at spise meget inden sengetid

Lad være med at spise en masse, inden du skal i seng. Hvis din mave er alt for fuld, kan det være svært for dig at falde til ro eller ligge behageligt. Du må på den anden side heller ikke gå sulten i seng. Det er allerbedst at spise cirka to timer før du går i seng.

6. Undgå at drikke meget inden sengetid

Skær ned på drikkevarer inden sengetid. Undgå alt for meget væske, der vil få dig til at skulle på toilettet i løbet af natten. Det er vældigt forstyrrende.

7. Sov på en behagelig madras

Sov på en behagelig madras med en god hovedpude. Det er alfa omega, at kroppen ligger behageligt så den kan slappe af. Det er meget individuelt om man foretrækker en hård eller blød madras, høj eller flad hovedpude. Men når kroppen slapper af, falder du meget hurtigere i søvn.

8. Få ikke dit stressniveau til at stige inden sengetid

Undgå alt for megen aktivitet, inden du skal sove.  Lad være med at sidde og arbejde på vigtige rapporter, lektier eller andet der kræver alt for megen koncentration. Det får dit stressniveau til at stige, og så har din krop svært ved at geare ned.

9. Drop middagsluren

Undgå middagsluren midt på dagen. Den kan betyde, at du får meget sværere ved at falde I søvn om aftenen. Hvis du ikke kan undvære en lur, så begræns den til en halv time.

10. Dyrk motion regelmæssigt

Regelmæssig fysisk aktivitet får din krop til at få lettere ved at falde til ro. Men undgå at motionere indtil tre timer inden du går i seng. Motion skærper nemlig dine sanser så meget, at du ikke vil kunne falde i søvn.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.