Mig og min bedste veninde!
Mig og min bedste veninde!© getty

Sådan får du en sund kusine

Behandler du din mis ordentligt? Og er det hele normalt dernede? Få svar på dine spørgsmål her

17. maj 2010 af Rikke Hovn Poulsen

En sund kusine


Overvejer du nogen gange, om din fisse er god nok, som den er? Om den ser mærkelig ud, lugter eller bare generelt opfører sig underligt?

Du synes måske, det er pinligt at spørge dine veninder om den slags. Men bare rolig - du er ikke alene. De fleste af os har på et eller andet tidspunkt overvejet, om vi nu var helt normale dernede. Der er temmelig sikkert ikke noget i vejen med dig!

Her får du svar på 10 af de mest almindelige spørgsmål om fissen. Læs med - og lær!

Hold den sund og ren

1. Hvordan holder jeg kusinen ren?
Først og fremmest skal du undgå alle former for parfumerede produkter dernede - shampoo, skumbalsam og bodyshampoo er no-go! Det kan godt være, de er effektive mod alle de ulækre bakterier, men de fjerner samtidig alle de gode bakterier, som SKAL være dernede. Ganske almindeligt lunkent vand er faktisk det bedste til at holde hende ren; det kan sagtens fjerne lugt, udflåd og hvad der ellers måtte være i overskud dernede.

© med24.dk

Hvis du insisterer på at bruge sæbe, skal du investere i en særlig intimsæbe, der er specielt beregnet til det sarte område. Og husk på, at du aldrig nogensinde skal vaske dig 'indvendigt' - din vagina er selvrensende, og det eneste, du opnår ved at skrubbe løs, er at forstyrre din krops naturlige balance.

Prøv for eksempel Vivag intimsæbe - den koster 41 kroner på med24.dk

 

2. Hvad skal jeg spise for at holde kusinen sund?
Først og fremmest skal du skære ned på dit sukkerindtag - slik og kager er ikke godt for ret meget andet end din søde tand, og det er slet ikke godt for kusinen. Sørg også for at spise rigeligt med surmælksprodukter a la yoghurt og A38. Så skal hun nok blive glad!

 

3. Skal jeg smøre mig med yoghurt?
Du har måske hørt, at mælkesyrebakterier er gode for miljøet dernede. Men det betyder altså ikke, at du skal bade kusinen i A-38! Hvis du har problemer med svamp, tørhed, svie og meget kraftig lugt, kan det derimod være en god idé at tilføre skeden mælkesyrebakterier gennem en særlig pille, der er beregnet til formålet. Prøv for eksempel LadyBalance vagina tabletter - en pakke med 30 styk koster 160 kroner på ladybalance.dk.

 

4. Hvad skal hun have på?
Det sundeste, du kan trække i allerinderst inde, er et par bomuldstrusser. Og ja, vi ved godt, at de ikke er nær så sexede som et par frække blonde-trusser - men til gengæld sørger de for, at din fisse kan trække vejret. Så gem de stramme blonder til særlige lejligheder, og hop i de behagelige Sloggi'er til hverdag, når der alligevel ikke er lir på programmet.

I det hele taget har kusinen godt af at få lidt luft engang imellem. Så prøv at sove uden trusser, og gå eventuelt rundt med numsen bar, når du er alene hjemme. Prøv det - det er faktisk ret sjovt (men husk lige at rulle gardinet ned, hvis du ikke har lyst til at have alle kvarterets teenagedrenge til at hyle som ulve uden for dine vinduer hver aften).

En anden ting, du skal passe på med, er vådt badetøj. Fisseletten har ikke godt af at være fugtig i længere tid af gangen, så tag et par trusser med, som du kan skifte til, når du er færdig med at bade.

 

5. Er tamponer usunde for miljøet dernede?
Det korte svar er nej - du kan roligt bruge tamponer. Men husk at tage dem ud efter de anbefalede 4-8 timer; det bliver rigtig ulækkert, hvis du lader dem sidde længere, og du risikerer både dårlig lugt og forskellige former for infektioner.

Hvad med lugten?

6. Hvor meget udflåd er normalt?
Allerførst vil vi lige understrege, at det er helt normalt at have udflåd fra skeden - det er faktisk sundt, for det viser, at dine slimhinder fungerer, som de skal. Udflåden er deres måde at befri sig for døde celler og bakterier, og derudover der det verdens bedste glidecreme under sex.

Der er stor forskel på, hvor meget udflåd, vi hver især har - det bliver nemlig påvirket af vores hormoner. Så længe det er tyndt, gennemsigtigt eller let hvidligt eller gulligt, og det lugter svagt syrligt, kan du slappe helt af - så er det helt normalt!

Det er først, hvis dit udflåd begynder at blive meget gult, grønligt eller brunligt, hvis det bliver grynet eller lugter meget stærkt, at du har grund til at bekymre dig. Så må du hellere smutte en tur til lægen, for det kan være tegn på, at der er et eller andet i vejen.

7. Lugter jeg underligt?
Lad os en gang for alle få den gamle myte ud af verden: En fisse skal ikke lugte af fisk! Hvis du er sund og rask, har den en let sødlig lugt - men der er selvfølgelig forskel fra kvinde til kvinde, og så længe din lugt ikke ændrer sig drastisk, er der ikke noget i vejen.

Hvis du begynder at lugte mærkeligt, kan det måske skyldes:

  • Dårlig hygiejne: Hvis du ikke har været i bad en uges tid, begynder det at kunne mærkes på odøren. Det samme gælder, hvis du bruger almindelig, parfumeret sæbe dernede - det kan ændre på den naturlige, kemiske sammensætning, og derfor begynder det at lugte.
  • Sygdom: Svamp og andre underlivsinfektioner kan resultere i dårlig lugt. Gå til lægen, hvis du har mistanke om, at du fejler noget.
  • Medicin: Visse former for medicin kan ændre på dine kropslugte.
  • Sperm: Det naturlige miljø dernede er surt, og sperm er ret basisk, så de to ting påvirker selvfølgelig hinanden. Det kan godt komme til at lugte, hvis du går rundt med sperm indvendigt i længere tid ad gangen. Så sørg for at gå på toilettet efter sex og få alle 'resterne' ud.

 

Ser den mærkelig ud?

8. Ser den mærkelig ud?
Nej!

8. Men hvad nu, hvis jeg selv synes, den ser mærkelig ud?
Jamen det gør den ikke! Lad være med at sammenligne dig selv med dåserne i pornofilmene. Fisser kommer i et væld af størrelser, former og farver, nøjagtig ligesom bryster og øjne - og det er alt sammen helt normalt. De indre skamlæber må gerne hænge udenfor, og det må gerne være lidt rynket og krøllet dernede. Lad for guds skyld være med at kaste dig ud i diverse plastikoperationer for at forskønne din kusine. Det nedsætter følelsen dernede, hvilket ikke kan undgå at gå ud over dit sexliv. Og har du måske nogensinde hørt en mand brokke sig over udseendet dernede?

Lær i stedet at acceptere din kusine, som den er. På orgasmeguruen Betty Dodsons hjemmeside kan du læse gode råd om emnet og se billeder af, hvordan andre kvinder ser ud forneden - tryk her.

 

9. Skal jeg fjerne hårene dernede?
I modsætning til hvad mange tror, er det hverken renere eller mere hygiejnisk at være glatbarberet dernede. Tværtimod: En skaldet fisse er en udsat fisse! Der er en grund til, at vi er udstyret med en ordentlig busk fra naturens hånd. Den er der for at beskytte området mod bakterier og infektioner. Så overvej i hvert fald at lade en lille dusk blive siddende...

Hvis du insisterer på at barbere hele lortet af, fordi du synes, det er pænest, skal du passe godt på. Vær forsigtig og nænsom med skraberen, og lad for guds skyld være med at bruge din kærestes gamle barberblad - det skal være helt rent og skarpt. Så minimerer du også risikoen for svie, kløe og skægpest.

Læs alt, du skal vide om hårfjerning her

Hvor stram skal den være?

10. Er jeg for slap?
Igen må vi svare med et stort og rungende 'nej'. Der er ingen grund til, at du går og bekymrer dig over, om du nu er stram nok forneden - det er MEGET få, yngre kvinder, der har problemer på det område. Din skede er en muskel, der er så smart indrettet, at den udvider sig, slapper af og bliver fugtig, når du er ophidset. Det er et godt tegn, hvis pikken ryger direkte ind uden alt for meget asen og masen - det viser jo bare, at du har lyst til den. Og når vi nu er i gang må vi også hellere lige understrege, at du ikke bliver slappere forneden af at dyrke sex - det er en myte!

Dermed ikke være sagt, at du ikke skal træne kusinen. Det er godt at holde musklerne dernede i form, så du ikke får problemer med at holde på vandet, når du bliver ældre. Du skal ikke regne med, at det hele bliver væsentligt strammere dernede, fordi du laver bækkenbunds-øvelser. Men du får væsentligt mere kontrol over musklerne, og det kan give sex en helt ny dimension for både dig og din sengepartner.

Læs her, hvordan du holder kusinen i topform.

 

Du vil (garanteret) også kunne lide