Kvinde med dårlig ånde
Det kan være belastende at lide af dårlig ånde.© Getty Images

Sådan undgår du dårlig ånde

Læs Womans tips og få et rent og velduftende kyssetøj

15. august 2019 af Julie Schrøder Kristensen og Simone Overgaard Aaberg

Du har helt sikkert prøvet at have dårlig ånde... Det er dødirriterende og totalt hæmmende! Og måske er du så uheldig, at det er et tilbagevendende problem? 

Der er heldigvis ting, du kan gøre for at komme den dårlige ånde til livs (så du altid står kysseklar, hvis muligheden byder sig!)

Hvad skyldes dårlig ånde?

Årsagen til dårlig ånde er ofte dårlig mundhygiejne. Den klamme stank, som kommer ud af din mund, stammer fra madrester i tænderne og bakterier, der flyder rundt i munden. 

Derfor er det uhyre vigtigt, at du børster dine tænder ordentligt og bruger tandtråd. Og glem ikke tungen! Den er en ren baktusse-magnet. Børst din tunge grundigt med tandbørsten – hvis din tunge er ren, bliver du dit problem kvit. 

Vi har herunder samlet en række tricks til at undgå dårlig ånde. Hvis hverken de eller at børste dine tænder grundigt hver eneste dag hjælper på din dårlige ånde, skal du tage en tur til lægen. 

1. Tyggegummi er effektivt mod dårlig ånde

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du har dårlig ånde om morgenen? Svaret er, at din spytproduktion falder når du sover, og et af kroppens våben mod dårlig ånde, er din munds eget spyt og slim. En tør mund forårsager virkelig dårlig ånde. 

En god måde at få spytproduktionen i gang er at tygge tyggegummi, der ikke bare fjerner lugten, men også renser munden for bakterier og madrester i tænderne. Jo mere spyt du har i munden – des færre bakterier. Spyt indeholder nemlig enzymer, der slår bakterier ihjel.

2. Spis kanel og undgå dårlig ånde

Studier har vist, at kanel – udover at dufte dejligt – indeholder en ingrediens, der reducerer bakterieproduktionen i munden ganske betragteligt. Drik derfor endelig masser af kanel-te, hvis du vil undgå dårlig ånde! 

Bonus effekten er, at kanel også sætter gang i din forbrænding. Så det er bare i gang med vidunderkrydderiet!

Kanel til dårlig ånde
Kanel er genialt mod dårlig ånde!© iStock

3. Drik mere vand

Jo ældre vi bliver, des større er risikoen for at dehydrere. Det er slet ikke sikkert, du lægger mærke til, at du er tørstig i løbet af dagen – gør det derfor til en vane at drikke vand. 

Vand er med til at holde bakteriefloraen i munden på et lavt niveau og dårlig ånde væk – og så er der jo mange andre gode grunde til at huske at indtage den klare væske! Vand mindsker for eksempel også rynker i ansigtet! Få tips til at drikke mere vand her.

4. Atkins-ånden = dårlig ånde

Du har måske hørt om den berygtede Hollywood-diæt, Atkins Diet, hvor du hverken må spise kartofler, pasta eller brød. En af de rigtig kedelige konsekvenser af Atkins-kuren er notorisk dårlig ånde.

Den dårlige ånde opstår, når kroppen begynder at bruge sit eget fedt som brændstof. Her frigives der et biprodukt, som hedder ketoner, der kommer ud ad munden. Og det lugter bestemt ikke af roser! Husk derfor at tilføre din krop kulhydrater.

Kvinde spiser sandwich for at undgå dårlig ånde
Kulhydrater et gode, hvis du vil undgå dårlig ånde.© iStock

5. Medicinske årsager til dårlig ånde

For det meste er det ganske nemt at blive af med stanken fra mundhulen. Andre gange kan årsagen til dårlig ånde være af medicinsk karakter. 

Gå til din tandlæge, hvis problemet fortsætter. Hun kan undersøge din mundhygiejne og spotte eventuelle tandkødssygdomme eller huller i tænderne. Hvis din tandlæge ikke kan finde årsagen til problemet, bør du kontakte din læge. I sjældne tilfælde kan dårlig ånde nemlig være tegn på infektioner i kroppen eller nyre- og leversygdomme.

Træt af dårlig ånde?

Lad ikke den dårlige ånde knække dig! Med en lille smule disciplin, skal du nok komme til at dufte dejlig renskuret ud af munden igen. 

Er du i tvivl, om du har dårlig ånde, så spørg en veninde – hun giver dig med sikkerhed et ærligt svar. Og så kan du være sikker på, at du ikke er den eneste i hele verden, der nogensinde har lugtet fælt ud af kyssetøjet!

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.