Skader danskvand dine tænder?

Og hvad med cola light? Vi har spurgt en ekspert, hvad der egentlig er op og ned, når det kommer til brus og bisser

28. januar 2015 af Rikke Hovn Poulsen

Mmm... den skønne følelse af brus, der bobler rundt inde i munden. Der er bare et eller andet ved danskvand, som almindeligt postevand ikke kan give dig. Men så hørte du noget med, at kulsyren var skadelig for dine tænder, og nu får du dårlig samvittighed, hver gang boblerne nærmer sig din mund. Men har du egentlig grund til det?

“Der har desværre været nogle store misforståelser omkring det her. Men jeg vil godt understrege, at kulsyre ikke skader dine tænder. Det er selve syren i læskedrikke som cola og juice, der nedbryder emaljen, og den er der intet af i danskvand. Så du kan roligt drikke løs,” siger Ulla Pallesen, der er overtandlæge ved Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

Det betyder heller ikke noget, om der er lemon eller citrus i din danskvand - det er nemlig kunstige smagsstoffer, der får det til at smage af noget, og de skader ikke tænderne.

“Er du stor colaforbruger, er det dejligt at vide, at der er et alternativ. Det er trods alt sjovere end postevand, kaffe og te,” mener Ulla Pallesen.

Hvad så med cola light - kan vi også bare drikke løs af det?

“Nej, desværre. Det er bedre end almindelig cola, for der er ingen kulhydrater i, så det giver ikke huller i tænderne. Men syren i cola light er nøjagtigt lige så slem som i almindelig cola og sodavand. Hvis du drikker det ofte, ætser det tænderne, så emaljen bliver nedbrudt, og det kan give slemme syreskader,” forklarer tandlægen.

Generelt skal du tænke dig godt om, når du drikker ting med skruelåg. Hvis du går og sipper af en halvlitersflaske over et par timer, er det det rene syrebad for bisserne. For hver gang du tager en slurk cola eller juice, ætser det lige så meget, som hvis du drak et helt glas.

“Mit bedste råd er begrænse antallet af gange, du drikker cola. Tag gerne en tår vand, hver gang du har taget en slurk, så skylles syren hurtigt væk. Eller endnu bedre: Drik den kun til maden. Mange stoffer i maden neutraliserer nemlig syren, og når du tygger, skyller spyttet hurtigt syren med ned i maven,” råder Ulla Pallesen.

Et andet godt trick, hvis du drikker meget sodavand, er at drikke det med et sugerør. Det er nemlig kun, når syren rammer emaljen direkte, at den skader. Men du skal have sugerøret ret langt ind på tungen, og du må ikke bruse drikken rundt i munden bagefter. Så måske du bare skulle nuppe en danskvand i stedet?