En kvinde ligger i sengen med oppustet mave
Det er virkelig ubehageligt med oppustethed og for meget luft i maven.


© Getty Images

12 tips til at slippe af med den oppustede mave

Ligner du en gravid – uden at være det?

13. september 2022 af Rikke Hovn Poulsen

Din mave er fuldstændig oppustet – what to do?

Bare rolig, Woman er klar til at hjælpe dig! Vi har samlet 13 af de allerbedste tips mod oppustet mave til dig lige her.

Kvinde med oppustet mave
Oppustet mave? Her er de bedste råd til at slippe af med den. © Getty Images

1. Yoghurt vinder over en oppustet mave

Spis en skål yoghurt naturel (eller et andet syrnet mejeriprodukt uden alt for meget sukker) til morgenmad. Den slags er nemlig smækfyldt med mælkesyre-bakterier, der er bedste venner med din tarmflora – og uvenner med luft i maven. Yoghurten er derfor et forebyggende middel, så din mave ikke bliver oppustet.

2. Spis, før du indtager alkohol

Det er vigtigt, at du sørger for at spise regelmæssigt i løbet af dagen, inden du skal stoppes ned i den stramme sag. Start dagen med en sund morgenmad, og husk også både frokost og aftensmad. Ellers svulmer din tomme mave op i samme sekund, den første dråbe Somersby rammer din tarmflora.

En kvinde spiser youghurt
Din tarmflora vil elske yoghurt med frisk frugt.© Getty Images

3. Tyg maden

Sluger du maden? Så sæt farten ned og spis laaangsomt. For det første får din mave meget lettere ved at fordøje maden. Og for det andet undgår du at sluge en masse luft i din iver efter at få maden ned. Som tommelfingerregel skal det tage mindst en halv time at spise et måltid.

4. Spyt tyggegummiet ud

Desværre sluger du også luft, når du går rundt og tygger – så du må vælge mellem dårlig ånde eller oppustet mave...

5. Et simpelt trick som vand er godt mod oppustet mave

Det må være verdens bedste sundhedsråd: Et glas vand hjælper stort set mod alt, så selvfølgelig er det også godt mod en oppustet mave. Husk især at drikke vand til måltiderne, hvis du døjer med luft i maven.

En kvinde drikker vand i sit køkken
Drik vand – masser af vand! Det er godt mod oppustet mave.© Getty Images

6. Drik urte-te

En varm kop urte-te efter maden er også supergodt mod store, luftholdige maver. Et simpelt med nyttigt trick mod oppustet mave.

7. Hold igen med fibre

Nu gik du lige og troede, at fibre fra for eksempel grove kornprodukter var mavens bedste ven. Og ja, det er de for så vidt også. Men det tager tid for maven at fordøje fibrene, så hvis du ikke er vant til at spise groft, skal du ikke starte dagen før den store fest! De bliver nemlig hurtigt til gasser i tarmen – hvilket igen bliver til prutter og oppustet mave...

8. Dyrk motion

Endnu et kedeligt råd, der virker mod stort set alt: Rør dig! Motion er supergodt til at sætte gang i maveregionen og modvirke oppustet mave. Og hvem siger, at motion behøver at være dødssygt? Du kan for eksempel kaste dig ud i en omgang poledance eller en anden alternativ træningform.

En skål med kylling og salat
Så gå uden om de groveste grøntsager og fuldkorn, hvis du døjer med oppustet mave.© Getty Images

9. Prut! Det er godt mod oppustet mave

Hvis du mærker en omgang tarmgas presse sig på, skal du ikke holde dig tilbage. Luften skal jo være et eller andet sted – og hellere udenfor end inde i din mave! Det er både usundt og grimt at holde prutterne inde, for luften spiler maven op.

10. Undgå cola

Lad være med at vælte dig i cola og andre brusende læskedrikke – boblerne kan blive fanget i maven, og så ved vi jo allesammen, hvordan maven ender med at se ud... Øv!
Kvinde med cola
Oppustet mave? Så skal du undgå cola. © Getty Images

11. Gode madvarer mod oppustet mave

Flere undersøgelser tyder på, at visse madvarer, som for eksempel pebermynte-te, ananas, kanel og persille, modvirker oppustet mave – så dem kan du med fordel guffe løs af før den store aften.

12. Gå til lægen, hvis du ofte døjer med oppustet mave

Hvis du jævnligt døjer med en meget oppustet mave, er det nok en god idé at lægge vejen forbi din læge. Det kan nemlig være tegn på fødevareallergi over for eksempelvis mælk, brød eller specielle krydderier. Lad dog være med selv at gå i gang med at finde ud af, hvad det er, du ikke kan tåle – overlad diagnosen til en professionel.