Kvinde der har en stoppet næse
Det er frustrerende at have en stoppet næse – men der er hjælp at hente. © Getty Images

5 tips til at slippe af med en stoppet næse

Er du træt af ikke at kunne trække vejret gennem næsen?

24. januar 2023 af Amalia Kristiansen

Den frie passage gennem næsen er guld værd, og du lærer sikkert at værdsætte den ekstra meget, når den ikke er der, og du render rundt med en stoppet næse. 

En stoppet næse om natten er muligvis dit største mareridt, og bare tanken om endnu en søvnløs nat med en konstant kamp for at få luft igennem næsen gør dig umådeligt træt.

Hvad end det er en forkølelse, allergi eller blot en snottet næse, så er det aldrig rart at rende rundt med en rød og løbende snude. Derfor har vi samlet fem tips til, hvordan du hurtigt slipper af med en stoppet næse. 

1. Næsehorn mod en tilstoppet næse

Det ligner måske noget, som du skal vande blomster med, men her skal du altså vande din egen næse. Et næsehorn skyller nemlig alt snottet ud og giver dig fri passage til at trække vejret igen, så du slipper af med en stoppet næse.

Du skyller først det ene næsebor med lunkent vand, hvorefter du skyller det andet. Du kan med fordel putte en lille smule salt i vandet, så det renser endnu mere. Men husk at være forsigtig! 

Kvinde bruger næsehorn mod stoppet næse
Næsehornet renser en stoppet næse.© Getty Images

2. Slip af med stoppet næse med Rød Solhat

Det hedder rigtigt Echinaforce, men vi synes, at Rød Solhat, som det også kaldes, lyder mere flatterende. Det stammer fra blomsten Rød Solhat, og den har en positiv virkning på vores immunforsvar. 

Det er et naturlægemiddel, som både forebygger og behandler forkølelse, og det er derfor ideelt at tage i Danmark, hvor vejret er så skiftende, at du kan blive forkølet hele året. 

Du tager 30 dråber af Rød Solhat i et glas vand tre-fem gange dagligt i højst otte uger, men det kan spores i blodet allerede 15 minutter efter indtagelse. Hvis du tager det regelmæssigt, skal du nok slippe af med en stoppet næse.

Læs altid vejledningen til netop det produkt, du køber, så du tager det korrekt.

3. Naturlig næsespray mod stoppet næse

Du har sikkert fået at vide, at næsesprayen ikke er god for dig. Det er den heller ikke, hvis du tager den for meget eller for længe. Men hvad gør du så, når du fortsat er snottet?

Du kan lave din egen hjemmelavede næsespray, som egentlig kun består af vand og salt, da det renser luftvejene. Det bedste ved den naturlige næsespray er, at du kan bruge den så meget, du vil.

Du kan både lave den selv, men den kan også købes på apoteket. 

Kvinde sidder med sin næsespray mod stoppet næse.
Lav din egen hjemmelavede næsespray mod stoppet næse.© Getty Images

4. Lav et dampbad for din tilstoppede næse

Et dampbad for hovedet kan gøre underværker for dine luftveje, og det virker altså. Kog noget vand og put lidt kamilleolie- eller te i, og så har du grundelementerne til et godt dampbad mod en stoppet næse. 

Du lægger hovedet over vandet, så dampen kommer op i dit ansigt. Læg et viskestykke eller håndklæde over dit hoved, så dampen ikke blot forsvinder op i luften. Det renser dine luftveje, så du igen kan trække vejret ubesværet.

Det er både nemt og billigt at lave et dampbad for din stoppede næse. 

5. Stoppet næse forsvinder med løg ved siden af sengen

Et gammelt husmorråd lyder på, at et hvidt løg kan bekæmpe din begyndende forkølelse. Indrømmet, det lyder vanvittigt, men noget tyder på, at det virker.

Inden du går i seng, skærer du et hvidt løg i halv og lægger det på en tallerken ved siden af din seng (nær dit ansigt). Næste morgen skal det have taget dine begyndende symptomer på forkølelse. Det tyder altså derfor på, at du skal have gang i løget, inden din næse bliver helt stoppet. 

Kvinde på sofaen der plejer sin stoppede næse
Det kan være frustrerende at have en stoppet næse i en længere periode. © Getty Images

Stoppet næse kan også skyldes allergi

Forhåbentlig kan de fem tips hjælpe dig til at slippe af med din stoppede næse, så du igen kan blive frisk – og få en ordentlig nattesøvn med frie luftveje.

Husk dog på, at rådene kun gælder, hvis det er en almindelig forkølelsessnude. Hvis du mistænker at have allergi eller at have bihulebetændelse, er det altså en god idé at bestille en tid til lægen, så du er sikker på, at der ikke er andet galt.