Glad og bekymringsfri kvinde på strand
Er du vant til at bekymre dig om, hvad andre tænker? © Getty Images

Stresscoachen guider: 5 gode råd til at slippe bekymringerne om, hvad andre tænker om dig

Vid, at du ikke kan gøre alle tilfredse

17. juli 2023 af Henny Müller Dahl

Langt de fleste af os tænker over, hvad andre tænker om os. ‘Hvad tænker de andre, hvis jeg takker nej til alkohol?’, ‘Hvad vil mine forældre tænke, hvis jeg ikke tager en uddannelse?’, ‘Hvad tænker de andre mødre om min måde at opdrage på?’. Det kan være rigtig svært at lade være med at bekymre sig om alt muligt, men de mange bekymringer kan føre til stress på den lange bane. 

Det mener stresscoach Lisbeth Fruensgaard, der i sin nye bog Med hjertet forrest forklarer metoder og teknikker, der skal lære os at lytte til vores hjerte og intuition som en måde at slippe bekymringerne på. I artiklen her kan du læse hendes fem gode råd til, hvordan vi slipper bekymringerne og i stedet kan få mindre stress og mere glæde i tilværelsen. 

1. Vid, at du ikke kan gøre alle tilfredse

Husk altid, at uanset hvad du gør, vil du aldrig kunne gøre alle tilfredse. Når du er på én måde, vil nogle kunne lide dig, og når du er på en anden måde, vil nogle andre kunne lide dig. Det er et stort og uendeligt maratonløb at gøre alle tilfredse. Og i virkeligheden betyder det heller ikke så meget, så længe du selv er tilfreds og kan stå inde for de ting, du gør og siger. 

2. Slip kontrollen

Du vil aldrig kunne kontrollere, hvad andre tænker. Der er så mange ting i deres liv, der påvirker deres meninger og holdninger – også dem, de har til dig. Måske ændres deres tanker om dig på grund af noget helt andet i deres liv. Du vil aldrig kunne styre det. Prøv alt, hvad du kan at slippe kontrollen, og brug så i stedet energien på at gøre dig umage med at være på den måde, du allerbedst selv kan lide.

3. Hold fokus på dem, der nærer dig

Som nævnt kan du ikke gøre alle tilfredse. Og samtidig er det heller ikke alle, der kan gøre dig tilfreds. Nogle mennesker vil helt naturligt give dig god energi, mens andre vil dræne dig. Ikke fordi nogle er forkerte – men simpelthen fordi vi mennesker er så forskellige. Det er helt, som det skal være, og din opgave er at rette dit fokus mod de mennesker, der nærer dig og giver dig energi. Med nærende og energigivende mennesker omkring dig er det langt nemmere at stå ved dig selv og din måde at være på. 

4. Kend dit eget værdisæt

Det er vigtigt, at du kender dine egne personlige værdier. Hvad er vigtigt for dig i dit liv? Og hvordan vil du gerne være som person? Med svarene på disse spørgsmål får du din personlige GPS, som du altid kan bruge til at navigere efter. Og med din personlige GPS behøver du ikke længere at forsøge at styre efter andres. Pludselig bliver alting langt mere ukompliceret. 

5. Lyt til sjælens stemme

Sjælens stille stemme guider os hele tiden blidt på vej og fortæller os, hvad der er det rigtige at gøre. Men fordi vi har så travlt med at lytte til andres stemmer, hører vi den ofte ikke og lader stor visdom gå til spilde. Skru ned for andre stemmer, og øv dig i stedet i at lytte til visdommen fra din sjæl. Hav hver dag en stille stund helt for dig selv, hvor du skaber kontakt til dit hjerte og koncentrerer dig om at lytte til sjælens budskaber.