Slut fred med din vægt

Det er kun et tal - men det kan betyde så meget....

1. juli 2014 af Mette Andrea Boesgaard

Slut fred med din vægt

Der er ingen, der kan se på dig, nøjagtig hvor meget du vejer. Du bliver hverken smukkere, klogere eller et bedre menneske af, at nummeret på vægten er det, du drømmer om. Alligevel er vægten supervigtig for rigtig mange kvinder. Et godt tal kan få dig til at rette ryggen og smile ekstra bredt - og et tal, du af en eller anden årsag har bestemt ikke er godt (på trods af det kun er 2-3 numre fra dit drømmetal) kan ødelægge din dag.

Vil du slippe vægtens magt over dig? Så har Woman guiden til dig her!

Find årsagen

Find ud af, hvorfor du er besat af din vægt
Som regel er det udefrakommende faktorer, der får dig til at gå op i din vægt: At du skal noget særligt (for eksempel på stranden i bikini eller til en stor fest). At dine veninder taler om vægt og krop, eller at de er slankere end dig. At du er ked af, at der er noget tøj, du ikke kan passe. Eller at du ser mange billeder af smukke slanke mennesker - i magasiner og på tv, på blogs, Pinterest og i internetbutikker. Find ud af, hvorfor din vægt betyder så meget for dig.

 

Flyt fokus
Når du har fundet ud af, hvorfor din vægt betyder så meget for dig, kan du også gøre noget aktivt for at undgå de steder og situationer, hvor du kommer til at fokusere på din vægt. Undgå at svælge i billeder af slanke kvinder, hvis det gør dig ked af det. Drej samtalen ind på noget andet, hvis dine venner hele tiden taler om vægt, og undgå de sammenkomster eller venindegrupper, hvor du ved, I kommer til at tale meget om krop og vægt. Lad være med at gå ind i butikker, hvor du på forhånd ved, at du ikke kan passe tøjet (det kan jo også hænge sammen med pasformen på tøjet frem for din vægt).

Få gode vaner

 

Gem vægten væk
Hvis du er meget optaget af din vægt, har du sikkert en vægt stående fremme. Hvis du skal over din besættelse, er første skridt at du gemmer den væk - eller endda smider den helt ud. Kan du absolut ikke leve uden, så lov dig selv, at du kun vejer dig en gang om måneden - ikke mere. Gemmer du den væk, er der en større sandsynlighed for, at du ikke tænker så meget over at veje dig.

 

Lav et nyt ritual i stedet for vejningen
Var en morgenvejning et fast ritual i din dag? Så skal du finde noget, der kan erstatte det. Lav et dejligt ritual, du kan glæde dig til. Spil noget musik, du elsker. Fortæl dig selv, at du er smuk. Se din nøgne krop i spejlet. Smør dig ind i velduftende creme. Lav et ritual, du ser frem til, fordi det gør dig glad - det er også en meget bedre start på dagen end at stå på vægten og grue for dagens tal!

 

Få en hobby
Hvis du har travlt med noget, du kan lide, har du mindre tid til at sidde og ruge over din vægt, ærgre dig over din krop og være besat af at se godt ud. Derfor: Find dig en hobby. Dyrk krydderurter eller blomster i vindueskarmen. Få et kæledyr. Start til håndbold, lær at spille skak, læs bøger om nye emner eller spil Wordfeud. Gør noget, der gør dig glad og som tager tankerne væk fra din krop, din vægt og det magiske tal.

Se de gode sider

Lær at elske dig selv
Det lyder måske som en umulig opgave, men det er det altså ikke - du skal bare vide, hvordan du går til det. De to vigtigste råd er: Tal altid pænt til dig selv og bliv dus med din krop. Kig på den, rør ved den, brug den! Når du finder ud af, hvor fantastisk en ting din krop egentlig er, bliver det også lettere at holde af den

LÆS MERE Få den store guide til at lære at elske din krop

 

Lav en liste over de gode ting ved din vægt
Du kan spise kager og slik. Du har et klædeskab fyldt med tøj, du faktisk elsker (også selvom det er en størrelse eller to større, end du helst ville have). Din krop er sund, som den er. Og den er et unikt tempel, der kan give dig masser af velvære og nydelse....

Arbejd med dine tanker

Del dine tanker
Kan du bare ikke slippe tankerne om din vægt? Så tal med en fortrolig om din besættelse. Det hjælper dig både til at få sat ord på dine tanker og følelser (det er tit meget anderledes at skulle forklare tingene for en anden i stedet for at bare at have tankerne kørende i ring inde i hovedet) - og din fortrolige kan give dig et nyt perspektiv og gode råd om din situation.


Kan du ikke finde de lyse sider?
Er din vægt virkelig dit allerstørste problem og ikke bare en forklaring eller undskyldning for alle de ting, du egentlig synes, der er galt med dit liv? Og er du vitterligt overvægtig (vi taler ikke 3 forfængelighedskilo her!)? Så er det måske på tide, at du seriøst gør noget ved det i stedet for bare at tale om det og ærgre dig over det. Det koster - det kræver arbejde, vedholdenhed og afsavn. Men hvis du er motiveret, kan det lade sig gøre.

Vær opmærksom på, at din besættelse af vægt og krop godt kan udvikle sig til en decideret sygdom - enten en spiseforstyrrelse, ortoreksi (at du er besat af sundhed) eller selvskade. Så vær varsom. Læs mere om spiseforstyrrelser hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade på lms.dk eller søg hjælp hos din læge.

Derfor betyder vægt ingenting

Vægt er kun et tal
Og endda ikke engang et tal, der fortæller noget særligt. Ud fra et sundhedsaspekt er det vigtige nemlig ikke tallet på vægten, men derimod hvor stor en procentdel af din krop, der er fedt. Det er en høj fedtprocent, der er skadelig - ikke en høj vægt! Dertil kommer, at vægt ikke kan sammenlignes - din veninde og dig kan bruge samme tøjstørrelse og stadig veje noget vidt forskelligt. Det handler om, hvordan jeres kroppe lagrer fedt, og hvor meget muskelmasse I hver især har.

 

Din vægt fortæller ikke noget om dig
Du bliver ikke et bedre menneske, hvis du vejer 59 kg frem for 60 kg. Mænd falder ikke for dig på grund af tallet på vægten. Dine problemer forsvinder ikke, hvis du vejer 5 kilo mindre... Så lad være med at lade et tal diktere dit velvære!

 

Din vægt kan svinge meget
Din vægt er i virkeligheden et totalt upålideligt tal, for den kan let svinge med et par kilo alt efter hvor du er i din menstruationscyklus, om du har spist et stort måltid eller meget salt eller om du er forstoppet. Vil du holde hånd i hanke med dit omfang, skal du hellere kigge på, om dit tøj sidder, som det plejer.

 

Dit fokus på vægt kan få vægten til at stige
Hvis du hele tiden stresser over, om vægten viser det rigtige tal, frigøres hormonet kortisol i din krop - og det kan faktisk få dig til at tage på!

I Woman nr. 210, der er på gaden nu, kan du møde tre kvinder med samme vægt - der alle er sunde og lækre!

Smugkig i det nye Woman

5 numre af Woman + kropspleje fra Sase, så du virkelig kan lære at elske og forkæle din krop - kun 149 kr

KØB TILBUDDET HER