Kvinde børster tænder
Vidste du, at du skal bruge tandtråd hver dag? Som i HVER dag? Det anede vi ikke.© Getty Images

Tandplejeren fortæller: “6 fejl, du begår, når du børster tænder”

Og hvordan plejer tandplejeren egentlig selv sine tænder? Få svaret her

15. juni 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Lige siden, at du var helt lille, har du gjort det hver evigt eneste dag – og sikkert også flere gange om dagen. Men har du nogensinde overvejet, om du er dronningen af tandbørsning, eller om din metode kunne trænge til en opdatering eller to? 

Vi har talt med Line Birk, der er tandplejer ved Tandlægerne Sct. Jørgens Park, og vi blev virkeligt overraskede over, hvor mange fejl vi begår med tandbørsten hver evigt eneste dag. 

Læs med, og se om du begår samme fejl med fluor-tryllestaven, som vi gør. 

1. Du børster for hårdt. Line fortæller, at en typisk fejl, mange begår, er at bruge en for hård tandbørste og børste for hårdt. Uanset om det er en almindelig tandbørste eller en el-tandbørste, skal børstehårene være bløde. På den måde undgår du børsteskader og tilbagetrukket tandkød. 

2. Du børster op og ned, frem og tilbage. Det er et no go, forklarer tandplejeren. Du skal derimod børste i små cirkulære bevægelser. 

3. Du skifter ikke din tandbørste ud ofte nok. Din tandbørste skal skiftes ud, når hårene begynder at stritte ud til siden, hvilket typisk sker efter omkring tre måneder. Line fortæller dertil, at hvis hårene begynder at stritte inden tre måneder, kan det faktisk være, fordi du børster for hårdt. Ups!

4. Du bruger ikke tandpasta med fluor. Fluor – eller fluorid – forebygger og hæmmer udviklingen af caries (der gør, du får huller i tænderne), og derfor er det vigtigt, at der er fluor i tandpastaen. Line tilføjer desuden, at nogle tror, fluor er farligt, men det er det på ingen måde i de små mængder, der er i tandpasta. 

5. Du børster tænder i for kort tid. Du skal børste dine bisser to minutter ad gangen. Hvis du har svært ved at børste længe nok, kan det være en idé at købe en af de nyere el-tandbørster, der har timer på, og dermed fortæller dig, hvornår du har været i gang længe nok med børsten. 

6. Du bruger ikke tandtråd ofte nok. Line fortæller, at du faktisk skal bruge tandtråd en gang dagligt (wow! Der er vi virkelig nogle syndere). 

Sådan plejer tandplejeren selv sin mund

Men husker tandplejeren selv alle de gode råd? Ja, okay, det er der faktisk noget, der tyder på, hun gør. 

Line fortæller, at hun børster tænder to gange dagligt med fluortandpasta, bruger tandtråd morgen og aften (som hun har gjort til en rutine, og hun faktisk slet ikke kan undvære), og så sørger hun for at skylle munden efter med vand, hvis hun har indtaget eksempelvis sodavand, så hun får neutraliseret syren.

Så vi må frem med børste-maskineriet, få svunget den tandtråd, og krydse fingre for, vi får lige så velplejede tænder som tandplejeren Line. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.