Kvinde vil gerne tilgive.
Tilgivelse handler om at sætte dig selv fri.© Getty Images

Har du svært ved at tilgive? Terapeuten forklarer hvorfor og hjælper dig med 4 gode råd

Tilgivelse handler om dig selv – ikke det andet menneske

12. april 2021 af Sarah Østbjerg

Det kan være rigtig svært at tilgive. Både dig selv og andre. Hvis nogen har gjort noget, der har såret dig, kan det være svært at give slip, men du vil opleve, at det faktisk vil være en lettelse for dig at blive fri ved at tilgive det, der er sket.

Woman har talt med psykoterapeut Lone Hauervig om netop tilgivelse. Vi har spurgt hende, hvorfor det er så svært at tilgive, og hvordan vi kan lære det. Hun har givet os sine bedste råd.

Hvad handler tilgivelse om?

Tilgivelse handler om at slippe de smertefulde følelser, der er opstået i forbindelse med en eller flere situationer. 

“Det handler ikke om at fjerne skyldfølelse hos det andet menneske, som måske har sagt eller gjort noget, som har gjort dig vred, skuffet, frustreret eller ked af det. Det handler om at sætte dig selv fri ved at slippe følelsen af vrede, bitterhed eller måske ligefrem had, der er opstået,” forklarer Lone Hauervig.

Tilgivelse kan finde sted i forbindelse med noget, du selv eller andre har gjort. Selvom det er en svær proces, bør du tage ansvar for dig selv og arbejde på at tilgive for din egen skyld. Når du tilgiver, slipper du de negative og destruktive følelser, som er opstået inden i dig.

Hvis du på et tidspunkt har gjort eller sagt noget, som du skammer dig over eller føler dig skyldig i, så handler det om at arbejde på at tilgive dig selv. Det vil være en stor befrielse for dig at tage ansvar for dine egne handlinger og indrømme, at du har såret et andet menneske. 

Kvinde tilgiver
Tilgiv andre for din egen skyld.© Getty Images

Hvorfor kan det være svært at tilgive?

Vi kommer alle til, igennem livet, at gøre eller sige noget, som ikke er hensigtsmæssigt i forhold til et andet menneske. 

“Hvis vi ikke arbejder med at tilgive, vil det føre til mange negative og destruktive følelser i forholdet til det andet menneske og i sidste ende måske føre til et brud,” siger Lone Hauervig.

Hvis du har svært ved at tilgive, handler det måske om, at du har svært ved at slippe kontrollen og magten i at føle dig ramt eller forurettet. Det er ikke hensigtmæssigt, fordi det fastholder jer i en situation, hvor du til enhver tid kan bruge den kontrol og magt til at styre det andet menneske. Jeres forhold vil være ude af balance, og I vil ikke være ligeværdige.

Hvordan tilgiver jeg?

For at kunne tilgive bør du kigge indad og finde ud af, hvorfor du føler dig ramt eller forurettet. Nogle oplevelser kan være så sårbare, at du ikke bare kan komme over dem, men ved at få hjælp kan du komme igennem dem, så de ikke har så stor magt over dig.

4 gode råd

Her er psykoterapeut Lone Hauervigs fire bedste råd til, hvordan du griber tilgivelsen an:

  1. Skriv oplevelsen ned. En metode kan i første omgang være at skrive oplevelsen ned. Fortæl dig selv hvad oplevelsen har gjort ved dig. Fortæl ærligt om dine følelser, og beskriv så åbent som muligt det, der har gjort, at du føler dig ramt. Læs det derefter højt for dig selv.
  2. Gentag. Er det ikke nok at skrive det én gang, så gentag proceduren, så du får “tømt ud” i de negative og destruktive følelser.
  3. Søg hjælp hos en terapeut eller psykolog. Føler du, at det ikke hjælper dig helt i mål at skrive det ned og læse det højt, så søg hjælp.
  4. Snak om det. Når du føler dig parat, kan det hjælpe dig at tage en snak med det menneske, som har ramt dig. En snak kan hjælpe jer begge med at få svar på de spørgsmål, som I har i forhold til det skete. Det kan afklare eventuelle misforståelser og kan forebygge, at det ikke sker igen. Er det meget følsomt og svært at tage en sådan en snak, så kan I også få hjælp hos en terapeut sammen.
To kvinder taler sammen
Tilgivelse handler om at give slip i de smertefulde følelser© Getty Images

Tilgivelse handler om dig

Tilgivelse handler om dig selv – ikke det andet menneske. En undskyldning handler derimod om den anden og dennes behov. En undskyldning kan være et step på vejen mod tilgivelse. Derfor spurgte vi også Lone Hauervig, om hvordan vi siger undskyld på den bedste måde, og hun gav os sine bedste råd til den gode undskyldning, som du kan læse lige her.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.