Du har sandsynligvis stiftet bekendtskab med et par tamponer i løbet af dit liv (også selvom du måske foretrækker at få dit menstruationsblod absorberet af et bind eller en menstruationskop). Uanset hvad tør vi næsten godt garantere, at der er en ting eller to (eller 11), som du nok ikke vidste om netop tamponer. Bliv klogere på det lille menstruationsprodukt her i denne artikel, hvor vi har samlet en række historiske og underlige facts.
1. Nogle af de allerførste tamponer blev lavet af træ, uld og ukrudt
Vi er MEGET glade for, at der trods alt er sket en udvikling indenfor hygiejneprodukter, for i det antikke Grækenland var en tampon lig med en tynd og indpakket træplanke. AV! Gennem tiden og i andre kulturer har tamponer derudover også været lavet af både uld og ukrudt.
2. De første tamponer blev brugt til at stoppe blødende sår
Det, tamponer gør bedst, er – ikke så underligt – at absorbere blod, og de første moderne tamponer blev faktisk brugt til at stoppe blødende sår. Så mens det kan være meget ideelt at have en lille tampon i tasken, hvis nu Fru Rød pludselig kommer på besøg, kan den lille, hvide dims også være god at have i en førstehjælpskasse til nødstilfælde.
3. Den gennemsnitlige amerikanske kvinde bruger 16.800 tamponer i sit liv
Vi tør næsten ikke tænke på, hvor mange penge det svarer til.
4. Før i tiden blev tamponer mest brugt af kvinder, der arbejdede udenfor hjemmet
Brugen af tamponer steg meget under Anden Verdenskrig, hvor flere og flere kvinder begyndte at arbejde udenfor hjemmene. De blev egentlig introduceret som et hjælpemiddel, der var mere praktisk end bind, og som skulle få kvinderne til at glemme, at det var “den tid på måneden”, mens de udførte arbejdsopgaver. Hmmm – vi tror ikke, at det var helt så nemt at glemme alligevel.

5. I gamle dage blev tamponer brugt til at undgå uønsket graviditet
Og forståeligt nok advarer læger i dag på det kraftigste mod den vanvittige idé, da det for det første ikke virker, og for det andet er virkelig smertefuld og farligt! Ouch.
6. Tamponmærket Tampax har eksisteret siden 1936, men også inden da blev der eksperimenteret med idéen om en tampon
I 1920 mente en mand ved navn John Williamson, der arbejdede hos virksomheden Kimberly Clark (som blandt andet står bag Kleenex-produkterne), at han havde fået en rigtig god idé – han prikkede hul i et kondom, fyldte det med indholdet af en pude og foreslog at det skulle produceres som et menstruationsprodukt. Andre mente, at opfindelsen var latterlig og skød idéen ned med det samme.
7. Reklamer for tamponer blev ikke vist på tv før i 1980'erne – og en helt særlig kendis spillede en rolle
Courteney Cox, som spiller Monica i Venner, var angiveligt den allerførste person nogensinde, som sagde ordet “menstruation” (period) i en tv-reklame. Det var en reklame for Tampax i 1985, og den blev faktisk set som værende lidt edgy. Vildt nok! Dette var før Courteney debuterede i Venner, som havde premiere i 1994.
8. I år 2000 blev der for første gang afholdt en anti-tamponkonference
Det skete i Virginia i USA, og de deltagende var bekymrede over tamponernes påvirkning på miljøet.
9. I slutningen af 1970'erne blev der lanceret en tampon med titlen Rely, som kunne bruges i en hel uge
Produktet blev et hit – i hvert fald i USA, hvor næsten en fjerdedel af tamponbrugere valgte produktet. Nogle år senere blev produktet fjernet igen, da forskere opdagede, at det øgede risikoen for at udvikle toksisk shock-syndrom, som heldigvis er sjældent men kan opstå, hvis en beskidt tampon sidder i for længe.
10. Tamponer blev for første gang taget med ud i rummet i 1983
Det skete, da Sally Ride blev den første amerikanske kvinde til at besøge rummet. Tamponernes snore blev bundet sammen, så de ikke skulle flyde væk. Hendes mandlige kollegaer troede, at hun ville få brug for 100 tamponer i den uge, hun var afsted...
11. Tamponer har faktisk en udløbsdato
Måske har du ikke tænkt over det, men tamponer kan ikke holde i al evighed. De kan ofte holde i fem år, men det er vigtigt at tjekke deres udløbsdato. Opbevares de ikke korrekt, kan de blive fyldt med bakterier, og deres holdbarhed bliver endnu kortere, hvis de får lov at ligge i tasken i flere uger. Kommer de i kontakt med for eksempel parfume eller støv, kan det øge risikoen for infektioner i underlivet.