Kvinde renser sit øre med en vatpind
Når du har læst det her, kan du kalde dig ekspert i det gule stads.© Getty Images

7 overraskende ting, du sikkert ikke vidste om ørevoks

Dit ørevoks afslører, hvor meget du sveder...

21. oktober 2018 af Michelle Andersen

Vi har det allesammen – alligevel er der mange af os, som ikke rigtig ved, hvad det er, og hvorfor det er der. Du har måske allerede gættet, at det her selvfølgelig handler om det gule, klistrede snask, vi render rundt med inde i ørerne. 

Ørevoks afslører faktisk rigtig meget om, hvem vi er. Lyder det lidt mærkeligt? Det synes vi også. Derfor giver vi dig forklaringen herunder, når vi beskriver syv ting, du sikkert ikke vidste om ørevoks. Så kan du altså snart kalde dig for ekspert i det gule stads...

1. Der findes to typer ørevoks 

Gik du rundt og troede, at alle har samme slags ørevoks? Så kan du godt tro om igen. Der findes nemlig to forskellige typer ørevoks. Dit ørevoks kan enten være klistret og gulligt/brunligt, og det kan være tørt og gråligt. 

Dit ørevoks er genetisk bestemt, hvilket betyder, at det er sammensætningen af dine forældres gener, som bestemmer, om du render rundt med klistret eller tørt voks i ørerne. 

2. Ørevoks består af død hud

Ja, du læste rigtigt. Hvor utiltalende det end lyder, så består dit ørevoks altså af døde hudceller fra dine øregange. Og ikke nok med det så er de døde hudceller også blandet med forskellige væsker og snavs fra dit øre. Voila, dér har du opskriften på ørevoks. 

3. Dit ørevoks afslører, hvor meget du sveder

Vi ved godt, at det lyder helt usandsynligt, men den er altså god nok! Forskning viser nemlig at dem, som har tørt ørevoks sveder mindre, og de har dermed ikke så stort behov for at kamuflere kropslugten med deodorant.

Har du derimod derimod klistret og våd ørevoks, hvilket europæere ofte har, så sveder du mere, og derfor har du måske også et større behov for at investere i en deodorant, hvis du ønsker at kamuflere armsveden. 

Kvinde står med en deodorant
Konsistensen på dit ørevoks afslører faktisk, hvor meget du sveder.© Getty Images

4. Ørevoks har samme funktion som øjenvipper og næsehår

Der er altså en mening med galskaben – for det er nemlig ørevoksets fornemmeste opgave at beskytte dine ører mod infektioner ved at holde støv, snavs, bakterier og insekter væk fra den indre del af ørerne.

Dine øjenvipper og hårene i næsen har præcis samme opgave – så overvej det lige en ekstra gang, inden du tager en tur med næsetrimmeren...

5. Ørevoks holder øregangen fugtig

Faktisk kan du sammenligne ørevoks med tårer. De har nemlig begge til opgave at fugte det sted, hvor de holder til. Og det er faktisk ikke en opgave, du må undervurdere. Ørevokset sørger nemlig hele tiden for at smøre øregangene, så de ikke tørrer ud og begynder at klø. Så tak, ørevoks. 

En kvinde renser ansigt med en vaskeklud
Hvis du skal rense dine ører, så kan du med fordel gøre det med en vaskeklud. Læs herunder hvorfor.© Getty Images

6. Ørevoks kan give dig dårligere hørelse

Normalt finder ørevokset selv ud af øret – det har du garanteret lagt mærke til. Men hvis du en dag oplever, at din hørelse pludselig bliver nedsat, og du mest af alt føler, at du går rundt i en osteklokke, så kan det meget vel være fordi, du har fået en prop af ørevoks i øret

Selvom det kan være ganske fristende at gribe fat i en vatpind og forsøge at få proppen ud, må du absolut ikke gøre det. I stedet bør du skylle dit øre med saltvand eller tage et smut forbi lægen, som kan skylle dit øre, så proppen løsner sig, og du kan slippe ud af osteklokken igen. 

7. Du må ikke bruge en vatpind til at fjerne ørevoks

Apropos punkt seks, så er det altså en utrolig dårlig idé at bruge en vatpind til at fjerne ørevoks med. Hvis du bruger en vatpind til at få bugt med det gule stads, risikerer du nemlig bare at skubbe ørevokset endnu længere ind i øret. 

Desuden kan vatpinden også skubbe unødige bakterier ind i øret – hvilket så bare vil øge produktionen af ørevoks.

Hvis du absolut skal rense dine ører, så kan du gøre det forsigtigt med en vaskeklud eller et håndklæde. Men husk lige, at du kun bør fjerne det ørevoks, som sidder yderst i øregangene – du skal altså ikke grave helt ind i øret og lede efter guld. 

Kilder: Illustreret Videnskab, Ørelægeklinikken Helsevej

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.