Kvinde med strækmærker
At have strækmærker er helt naturligt og meget normalt.© Getty Images

5 ting, du skal vide om dine strækmærker

Kan strækmærker være arveligt? Og går de væk igen?

28. oktober 2021 af Camilla Stubbe

De fleste af os har strækmærker et eller andet sted på vores krop, og det er altså helt naturligt og meget normalt. Men hvad ved du egentlig om dine strækmærker? Er de arvelige? Går de væk igen? Og får du dem kun ved vægtøgning eller graviditet? Vi har fundet fem ting, som måske kan give dig svar på, hvad du måtte undre dig over ved dine strækmærker. 

1. Hvad er strækmærker?

Strækmærker er permanente skader, som sker i et af kroppens mange lag hud. Skaderne kan opstå, hvis der sker ændringer ved din krop, som gør at hudens elasticitet kommer på prøve. Strækmærkerne viser sig, når fibre i huden går i stykker, og elasticiteten bliver ødelagt. 

Nye strækmærker vil se blå eller violette ud, mens ældre strækmærker vil 'falme' og blive hvide. Strækmærker er meget almindelige at få både for kvinder og mænd, og de er helt ufarlige.

Strækmærker på maven
Strækmærker bliver mere hvide med tiden.© Getty Images

2. Hvorfor får vi strækmærker?

Strækmærker kan komme, når der sker en ændring i huden og kroppen. Det kan for eksempel være i puberteten, ved muskel- og vægtøgning eller ved graviditet. Hvis huden skal give sig, og det sker i en hastighed, hvor den ikke kan følge med, kan der opstå skader i hudens fibre, som vil vise sig som strækmærker. 

Strækmærker kan faktisk også godt være arvelige. Det kommer an på dine forældres gener, så hvis de har mange strækmærker, kan det være, at du har lettere ved at få dem også. Dog kan det jo være meget forskelligt, da strækmærker også kan skyldes kroppens fysiske forandringer.

3. Hvornår får vi strækmærker?

Du kan få strækmærker ved vægtøgning og graviditet. Hvis du eksempelvis tager meget på, og huden ikke kan følge med, kan du få strækmærker på de steder, hvor huden har været belastet. Dette er det samme med gravide kvinder, som ofte oplever strækmærker på maven jo længere de kommer i deres graviditet.

Strækmærker kan også komme, hvis du træner rigtig meget, og dine muskler vokser. Det kan, på samme måde som ved vægtøgning, gøre at huden skal give sig mere, end den kan, og dermed opstår der skader. 

Du kan også få strækmærker, selvom du hverken har oplevet større vægtøgning, muskeltræning, graviditet eller andet. Det kan sagtens være, at din hud bare er mere tilbøjelig til at få strækmærker.

Gravid med strækmærker
Mange kvinder oplever strækmærker i forbindelse med deres graviditet.© Getty Images

4. Hvor får vi strækmærker?

Det er meget forskelligt fra person til person. De fleste kvinder oplever strækmærker ved hofterne, lårene, ballerne, maven og på brysterne – altså også dér, hvor vi har de største fedtdepoter. Og det kan der også være bestemte årsager til som for eksempel pubertet, genetik, graviditet osv. 

Du kan også sagtens opleve strækmærker på armene ved armhulen, som både kan skyldes almindeligt vokseværk, men også træning af de muskler, der sidder dér. Generelt opstår strækmærker de steder på kroppen, hvor huden er udsat for den største belastning.

Strækmærker
Strækmærker kan vise sig på dine balder, hofter og lår.© Getty Images

5. Hvordan behandles strækmærker?

Strækmærker er permanente, og de vil derfor ikke forsvinde. Der findes en række behandlinger, som måske kan gøre dem lidt mindre synlige. Det kan for eksempel være bestemte cremer og olier samt laserbehandling. 

Der findes også hudplejeprodukter, som eftersigende kan virke forebyggende på strækmærker, da de giver huden mere fugt, som øger elasticiteten. Dog er det vigtigt at understrege, at ingen af behandlingerne er videnskabeligt bevist effektive. 

Vi anbefaler, at du husker at takke din mega seje krop for at bære dig gennem livet – strækmærker eller ej.

Kilder: Sundhed.dk, Austrailian-bodycare.dk

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide