Kvinde med panodil i hånden
Hvad skal du vide om Panodiler?© Getty Images

Her er 8 ting, du skal vide om Panodiler

Må du blande Panodil og Ipren?

14. august 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Hovedet dunker, panikken træder ind, og du leder febrilsk efter din pakke med Panodiler... Er det et genkendeligt scenarie? 

Vi er mange, der har stiftet bekendtskab med de hvide, aflange piller på et tidspunkt i vores liv – og det er ikke usandsynligt, at vi kommer til det igen. Men hvad er det præcis, Panodiler er godt imod? Og må du egentlig mikse Panodil og Ipren? 

Sammen med klinisk farmakonom Rebekka Marx har vi svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål om Panodiler og brugen af dem. 

1. Hvad er Panodiler? 

Panodil er et lægemiddel, der indeholder det aktive stof paracetemol – det er det samme stof, du finder i mærker som Pamol og Pinex. Ifølge Rebekka Marx er de særligt gode mod svage smerter. 

“Panodiler hjælper på svage smerter som for eksempel hovedpine, tandpine, muskel- og ledsmerter, og så kan de nedsætte feber, hvis man er ramt af influenza eller forkølelse.”

2. Hjælper Panodil mod menstruationssmerter?

Rebekka forklarer yderligere, at du godt kan anvende Panodil til menstruationssmerter, men at det ikke nødvendigvis hjælper for alle.

“Vi er allesammen vores egen lille kemifabrik, fordi vi er opbygget af forskellige celler og er så individuelle. Så vi reagerer jo forskelligt på medicin, og det, der virker på mig, virker måske ikke på dig. Og så afhænger det selvfølgelig også af, hvor slemme menstruationssmerter man har. Men mange har god gavn af Panodiler, når de har menstruationssmerter.”

To panodiler
Panodiler kan hjælpe mod svage smerter – som for eksempel hovedpine og tandpine.© Getty Images

3. Hvor hurtigt virker en Panodil? 

Du kan finde Panodil i flere forskellige varianter, og det er ikke helt lige meget, hvilke Panodiler du vælger. Der er nemlig forskel på, hvor hurtigt effekten af en Panodil indtræffer.

“Hvis det bare er en hel almindelig tablet, og du tager den på tom mave, så tager det mellem 20 og 30 minutter, før du har den optimale virkning. Tager du det som en brusetablet – hvor du opløser det i vand og så drikker det – så virker de hurtigere, for så er lægemidlet allerede opløst og skal ikke ned i maven, hvor mavesyren skal opløse det først,” forklarer Rebekka Marx.

4. Hvor ofte må du tage Panodil?

Rebekka Marx forklarer, at den almindeligt anbefalede dosering for voksne og børn over 12 år lyder på, at du må tage en-to tabletter, tre-fire gange i døgnet. Men selvom det kan være fristende, så skal du helst ikke tage Panodiler i for lang tid ad gangen.

“Man skal helst ikke tage Panodil i mere end 15 dage per måned, for så kan det lede til noget, der hedder medicinoverforbrugshovedpine, der betyder, at hovedpinepillerne giver dig hovedpine, fordi du har taget for mange af dem.”

Ifølge Rebekka er det også altid en god idé at kontakte lægen, hvis du føler et behov for Panodiler mere end tre dage i træk.

“Hvis vi snakker feber, bør du allerede efter tre dage kontakte lægen. Det samme hvis du har hovedpine, og den er tiltagende eller uændret. Det kan være, der er noget galt, som du skal have udredt, og som Panodiler ikke nødvendigvis hjælper på”. 

5. Må du tage Panodil og Ipren sammen?

Et andet spørgsmål, som går igen, er, om du må tage Panodil og Ipren sammen. Her anbefaler Rebekka Marx, at du forhører dig hos din læge først.

“Man hører ofte om kombinationen, men det er ikke noget, vi må anbefale på apoteket. Det er vigtigt, at det er lægen, der siger ok, før man blander de to ting. Ipren er en anden stofgruppe med væsentlig flere bivirkninger, der kan påvirke hvis du får noget andet medicin – som eksempelvis blodtryksmedicin. Jeg ville altid sige, at det skal være lægens vurdering.”

En bøtte med panodiler
Én til to panodiler, tre til fire gange om dagen, kan være effektivt mod svage smerter.© Getty Images

6. Må du drikke alkohol, når du har taget Panodil?

Du har måske tit oplevet, at hovedpinen rammer lige i dét, du er i gang med forberedelserne til en festlig aften. Her kan det være fristende at tage en Panodil for at lette smerterne, men det er ikke den smarteste idé.

“Jeg ville ikke anbefale det. Selve omdannelsen af Panodil foregår i vores lever, og når vi drikker alkohol, så er det også nede i leveren, at det foregår. Så du belaster egentlig leveren – ikke så det er mega mega farligt – men nok til, at jeg stadig ikke ville anbefale det,” lyder det fra Rebekka.

7. Må du tage Panodil, når du er gravid?

Hvis du er gravid, ammer eller prøver at blive gravid, anbefaler Rebekka, at du spørger din læge til råds, inden du går i gang med Panodilerne.

“Jeg ville for en sikkerheds skyld altid spørge lægen til råds, inden du tager Panodiler som gravid – igen fordi vi alle er forskellige og reagerer forskelligt.”

8. Er der nogle bivirkninger ved Panodiler?

Som tidligere nævnt, er det ikke smart at kombinere Panodil med alkohol, da det kan belaste leveren – særligt hvis du i forvejen har nedsat leverfunktion. Men som udgangspunkt er der ikke nogle bivirkninger ved Panodiler i sig selv.

“Der er ikke nogle registrerede almindelige bivirkninger ved Panodiler, og det er derfor, at man foretrækker det som førstevalg til smertelindring – for de kan næsten ikke gøre noget skade. I sjældne tilfælde er der registreret nogle bivirkninger i forhold til allergisk reaktion, men det er 1 ud af 1000, der får det,” afslutter Rebekka Marx.

Det er altid en god idé at kontakte din læge, hvis du er i tvivl, om netop DU kan eller ikke bør tage Panodiler.

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide