Kvinde til gynækolog
Du må (måske) tage afsked med din kære menstruationskop. © Getty Images

11 ting, ingen har fortalt dig om skiftet fra p-piller til spiral

Tanker som ‘Huskede jeg at tage p-pillen i morges?’ bliver til ‘Sidder spiralen mon stadig, som den skal?’

1. november 2021 af Isabella Wedel Hansen

1. Du skal begynde at planlægge dine ferier efter din menstruationscyklus. Den dejlige funktion, p-pillerne havde i forhold til at kunne springe menstruationen over, findes altså ikke med spiraler. Så hvis du ikke vil have din afslappende strandferie forstyrret af bøvl med tante rød, skal du begynde at planlægge dine ferier i fællesskab med din menstruationstracker.

2. Du må (måske) tage afsked med din kære menstruationskop. Med risiko for at rykke i spiralen, når du tager koppen ud (av!), er der nogle gynækologer, der fraråder at bruge den praktiske, lille sag, når du har spiral. Men prøv at tage en snak med din gynækolog om det, inden du dropper koppen helt. 

3. Du bliver bedste venner med din menstruationstracker. Du har ikke længere en p-pille-pakke, der kan holde styr på din cyklus for dig, så menstruationstrackeren bliver din nye bedste veninde, som du sørger for at holde opdateret hver dag.

4. Du skal altid have et bind eller tampon med i tasken. For du kan aldrig vide dig helt sikker på, hvornår du får besøg af tante rød.

5. Den paniske tvivl, om du mon huskede at tage p-pillen i morges, bliver nu til en lettere bekymring, om spiralen stadig sidder, som den skal. Og så er det bare op med fingeren og mærke efter...

6. Du troede, du efterhånden kendte din krop og din menstruation ret godt, men SURPRISE, det gør du nok slet ikke alligevel. ‘Kan det virkelig være rigtigt, at det skal bløde SÅ meget?’

7. Og til det spørgsmål må svaret desværre være ja... Det kan du godt risikere – specielt hvis du har fået en kobberspiral. Så husk lige at sætte lidt flere penge af i budgettet til bind og tamponer.

8. Begynder du at bløde mere, efter du får spiralen, skal du måske et smut forbi Matas og købe jerntabletter. Kraftige menstruationsblødninger kan nemlig godt give jernmangel – men tjek det lige med din læge først. 

9. Hvis du derimod bløder mindre eller måske helt stopper med at have regelmæssig menstruation (måske fordi du har fået en hormonspiral), kan du glæde dig til helt andre bekymringer... ‘Er jeg mon gravid?’ – Selvom du udemærket godt ved, at der er under én procent risiko for at blive gravid med en spiral. Men alligevel!

10. Av av av! Det gør altså lidt mere ondt at få sat spiralen op end at sluge en lille pille. Til gengæld er det hurtigt overstået, og så skal du ikke tænke mere på det i mindst tre år – puha.

11. Det er en kæmpe befrielse at slippe for at huske på den lille pille hver dag. Hvor er det bare fantastisk, at spiralen klarer hele arbejdet selv!

Når alt er sagt, er spiralen et super godt præventionsmiddel, som rigtig mange kvinder er rigtig glade for at have. For lige meget hvilke præventionsformer, du skifter imellem, vil der altid være fordele og ulemper ved det. 

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide