Kvinde på toilettet
Lugter dit tis?© Getty Images

Her er 6 grunde til, at dit tis lugter

Hvis du spiser mange grøntsager, kan det faktisk være skyld i, at din urin lugter grimt

11. februar 2019 af Rie Louise Kirkebjerg

Vi har før skrevet om, hvorfor du skal holde øje med farven på dit tis – vidste du for eksempel, at bleg, gul urin er den helt rigtige farve, når det gælder dit tis? Det er dog ikke kun farven, der kan afsløre noget om din sundhed, for det samme gælder nemlig urinens lugt.

Derfor lugter dit tis

Din urin kan både lugte, hvis du har spist eller drukket noget specielt, men det kan også være et symptom på, at du har fået en omgang blærebetændelse. Derfor er det en god idé at tage et smut forbi lægen, så du er sikker på, at du ikke går rundt med sidstnævnte. 

Herunder har vi samlet en række grunde til, at dit tis lugter.

Kvinde tisser på toilet
Lugtende tis kan være et symptom på blærebetændelse. © Getty Images

1. Du har spist asparges

Hvis dit tis lugter stærkt, kan det skyldes, at du har spist asparges, som indeholder svovlholdige bestanddele, der udskilles i urinen. Asparges er dog pivsunde, og derfor får du her opskriften på hvid fisk med grillet asparges – men vær' forberedt på, at din urin måske kommer til at lugte grimt, efter du har spist det lækre måltid.

2. Du har blærebetændelse

Hvis dit tis er ildelugtende og samtidig ser uklart ud, kan det være et tegn på, at du har fået blærebetændelse. Andre symptomer på blærebetændelse er, at du ofte skal på toilettet, og at det svier, når du tisser. Hvis det er tilfældet, skal du tage til lægen og blive tjekket.

3. Du drikker meget kaffe

Er du også lidt af en kaffe-freak? Kaffe kan, ligesom asparges, få din urin til at lugte. Hvis du vil forsøge at skære ned på dit indtag af de sorte, koffeinfyldte trylledråber, kan du prøve disse tricks til en frisk morgen UDEN kaffe.

4. Du drikker ikke nok vand

Hvis du ikke har drukket nok vand i løbet af dagen, er dit tis ofte mørkegult og lugter. Har du svært ved at huske at drikke nok vand? Så pep vandet op med agurk eller friske jordbær – du kan også købe dig en vandflaske og have den stående ved siden af dig hele arbejds- eller studiedagen. Så er det lidt lettere at huske!

5. Du spiser fødevarer med meget B6-vitamin

B6-vitamin findes blandt andet i nødder, kød, æg, skaldyr, fjerkræ, grøntsager og fuldkornsprodukter. B6-vitamin er vandopløseligt, så hvis du indtager mere af vitaminet, end din krop har behov for, bliver det udskillet med urinen, og det kan få det til at lugte. Så hvis du eksempelvis spiser mange grøntsager, kan det være en grund til, at dit tis lugter.

Lækker salat med kylling og rosenkål
B6-vitamin findes blandt andet i grøntsager og kød – og det kan få dit tis til at lugte.© Getty Images

6. Du tager medicin

Nogle former for medicin har den bivirkning, at dit tis begynder at lugte grimt. Tjek indlægssedlen, hvis du tager medicin og synes, din urin lugter.

Hvis din urin lugter

Hvis du synes, at dit tis lugter, kan en af ovenstående grunde muligvis være skyld i det. Det er dog en god idé at smutte til lægen og få det tjekket.

Kilder: Netdoktor, Nhs.uk, Madpyramiden.dk, Netdoktor

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.