Du er måske familiær med udsagnet om, at du altid skal fokusere på de positive ting i livet og ikke lade dig påvirke af negative tanker. Måske hænger der endda en plakat på din arbejdsplads, hvor der står noget a la “Positive Vibes Only” eller “Stay Positive”.
Opmuntrende ord og positive sætninger er ofte det første, vi støder ind i, når vi er vrede, kede af det, irriterrede eller frustrerede. Og selvom de er ment med kærlighed og omsorg, så kan de faktisk gøre mere skade end gavn. Det kaldes for toxic positivity – et begreb, du kan blive meget klogere på lige her.
Hvad er toxic positivity?
Toxic positivity er et pres, som du kan opleve, at andre udsætter dig for. Dette pres kan få dig til kun at udtrykke positive følelser og dermed undertrykke dine negativ følelser, fornemmelser, reaktioner og eller oplevelser. Dette pres kan blandt andet komme fra dine kollegaer, veninder eller familiemedlemmer.
Det er altså en kommunikation, der fastholder glade og optimistiske følelser på alle tidspunkter, mens negative følelser bliver gemt væk. Positivitet bliver altså giftig, når den bruges til at dække over eller dæmpe en menneskelig oplevelse.
Det er vigtigt at understrege, at toxic positivity typisk ikke er ment som en ondskabsfuld handling mod andre mennesker.
Ironisk nok kommer mange af os til at kommunikere toxic positivity i forsøget på at trøste andre personer eller hjælpe dem til at få det bedre. Det er oftest velmenende udtalelser, der i virkeligheden kan gøre det helt modsatte, end hvad der var intentionen.

Hvorfor er toxic positivity giftigt?
Ideen om, at negative følelser er nogle, der skal forsvinde eller ikke hører til i en given situation, kan gøre meget skade.
Grunden er, at denne type adfærd underminerer menneskers oplevelser, da de negative oplevelser, følelser eller reaktioner, vi, har anses som adfærd, der hurtigst muligt skal fjernes eller undertrykkes. Dette kan potentielt føre til trauma, isolation og usunde forsvarsmekanismer, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på adfærd, der kan knyttes til toxic positivity.
Toxic positivity kan komme til udtryk, når vi for eksempel forsøger at trøste en person ved at fokusere på det positive i hans eller hendes situation. Når vi fortæller en person, at de skal ‘overskygge’ deres negative oplevelser og følelser med et positivt syn, antyder vi nemlig indirekte, at det, de oplever og føler, er uacceptabelt. Dette kan lede til en følelse af skyld og skam hos modtageren, hvis følelser undermineres.
Eksempler på sætninger, der indeholder toxic positivity
Toxic positivity kan komme til udtryk på mange måder i forskellige situationer. Sætninger, der indeholder toxic positivity, kan for eksempel være:
- “Der er altid nogen, der har det værre end dig”
- “Det kan du sagtens klare”
- “Lad os nu fokusere på den positiv side af sagen”
- “Det kunne have været værre”
- “Det er jo, hvad det er”
- “Det skal du ikke tænke på. Fokuser på det positive”
- “Det skal du ikke bekymre dig om”
- “Det hele skal nok gå”
- “Alting sker af en grund”

Tegn på, at du oplever toxic positivity
Alle er forskellige, og derfor kan tegn på toxic positivity også variere fra person til person. Her er dog nogle tegn, du kan være opmærksom på, hvis du er i tvivl om, om du oplever toxic positivity:
- Du gemmer eller dækker over dine følelser
- Du får skyldfølelse over de følelser, du har
- Du forsøger at ‘komme videre’ ved at afvise dine følelser, når du har det dårligt
- Du oplever, at folk forsøger at give perspektiver til dine følelser (som for eksempel at sige “det kunne være værre”) fremfor at erkende dine følelser
- Du oplever, at folk udskammer dine følelser, hvis du udtrykker andre følelser end dem, der er positive
Det er helt okay at vise følelser
Oplever du toxic positivity, kan du hurtigt få en følelse af, at dine negative tanker, følelser eller oplevelser ikke er velkomne, og at det er bedre, hvis du gemmer dem væk. Men dette er langt fra sandheden. Det er ganske naturligt for mennesker både at være kede af det, frustrerede, sure og magtesløse. De følelser skal også have plads til at fylde hos dig lige såvel som alle de glade og positive følelser.
Husk på, at du ikke er pessimist, bare fordi du er ked af det, og du er bestemt heller ikke forkert, hvis ikke du konstant udtrykker, at du er lykkelig.
Kilder: betterup.com, thepsychologygroup.com