Kvinde med solhat på smører sig ind i solcreme
Der er nogle vigtige ting, du bør vide om solcreme og solfaktor. © Getty Images

Sådan vælger du den rigtige solcreme og solfaktor

Vi guder til, hvordan du finder den rette solcreme til din hud og feriedestination!

1. juni 2018 af Redaktionen

Så skal vi til det igen – næppe er solen brudt frem, før det store, årlige solfaktor-helvede er under opsejling! For hvor høj en faktor skal du egentlig vælge for at undgå forbrændinger, rynker og hærdet hud? Det er det evige spørgsmål, og derfor hjælper Woman dig med svaret lige her. Desuden får du også gode råd til, hvad du ellers skal huske, før du går ud i solen

Hvilken solfaktor skal du vælge?

Det generelle råd fra Kræftens Bekæmpelse lyder, at du bør bruge en solcreme med solfaktor 15 i Danmark og en med solfaktor 30, når du er sydpå. En solcreme med solfaktor 30 beskytter nemlig bedre mod solen, end en solcreme med faktor 15 gør, og det har du altså brug for, hvis du befinder dig et sted hvor UV-indekset er højt. 

Dog skal du vide, at en solcreme med solfaktor 30 ikke er dobbelt så god som en med faktor 15, selvom mange af os tror det. En solcreme med faktor 30 stopper 96,7 procent af UV-strålerne, mens en solcreme med faktor 15 stopper 93,3 procent af strålerne. 

Hvis du nyder solen i Danmark, er pengene derfor bedre givet ud, hvis du køber en billigere solcreme med lidt lavere faktor og i stedet bruger den oftere eller smører mere på. 

Brug masser af solcreme

Apropos at smøre mere på, så er den hyppigste solskoldningsfejl er, at du ikke bruger nok solcreme til at opnå den rette beskyttelse – der skal faktisk en god, stor håndfuld creme (cirka 40 gram) til, at du opnår den faktor, der står på flasken!

Det er også en rigtig god idé altid at bruge en solcreme med en højere solfaktor i ansigtet og på udsatte områder som for eksempel skuldre, hænder og nakke, så du ikke får hudskader (solbrændthed ER faktisk en hudskade!).

Du kan læse meget mere om forskellige former for solbeskyttelse og UV-stråler på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Kvinde smører solcreme på skulderen
Det er en god idé at bruge solcreme med en højere faktor på for eksempel skuldrene.© Getty Images

Gode tips til når du vælger (og bruger) solcreme

  • Det er supervigtigt, at du tjekker solcremens solfaktor, inden du køber den: Solcremer med faktor seks og ti giver dig en lav beskyttelse mod solens stråler, solcremer med faktor 15 til 25 giver dig en mellem høj beskyttelse, solcremer med faktor 30 eller 50 giver dig en høj beskyttelse, og solcremer med en solfaktor over 50 giver dig en meget høj beskyttelse. Hvis du er i tvivl om, hvilken solfaktor en solcreme har, så spørg ekspedienten.
  • Alle solcremer indeholder en god UVB-beskyttelse – men husk også UVA-beskyttelsen: I dag indeholder mange solcremer både UVA- og UVB-beskyttelse, og det er faktisk også supervigtigt, at du altid vælger en solcreme, der beskytter mod begge typer af solstråler. På den måde beskyttes din hud nemlig optimalt. Læs derfor på solcremen inden du køber den om den beskytter mod begge slags stråler.
  • Solcremen skal være vandfast: En vandfast solcreme holder både bedre og længere. Det er derfor en god idé at vælge den vandfaste solcreme, så du er bedre beskyttet. Husk dog alligevel at smøre dig med solcreme med et par timers mellemrum eller hvis du har badet, svedt meget eller tørret dig med et håndklæde. 

  • Køb helst ny solcreme hvert år: Hvis du opbevarer din solcreme ved stuetemperatur, så kan den typisk holde sig i to til tre år, hvis den er uåbnet og i cirka 12 måneder, hvis den har været åbnet. Det kan derfor være en rigtig god idé at købe en ny solcreme hvert år, hvis du har brugt af den fra sidste år.
  • Pas ekstra meget på solen når det er gråt eller blæsende vejr: Når det lufter lidt, mærker du ikke varmen så meget, og så er risikoen for, at du bliver forbrændt større. Cirka 80 procent af UV-strålerne går igennem skyerne, så derfor skal du også bruge en eller anden form for solbeskyttelse, når det er gråt og overskyet.
  • Du opnår den bedste beskyttelse, hvis du vælger en solcreme, der passer til din hudtype: Der er for eksempel ret stor forskel på solcreme til ansigt og til krop, fordi ansigtssolcreme indeholder flere plejende og fugtgivende ingredienser. Det er altså en god idé at have forskellige slags solcreme til forskellige steder på kroppen. Her kan du se en liste over nogle af de bedste solcremer

  • Brug altid solcreme: Også selvom du allerede er solbrun. Din hud har konstant brug for beskyttelse, når du er ude i solen.

  • Brug ikke solcreme som en undskyldning for at være længere tid i solen: Det gælder altid om ikke at være for lang tid i direkte sol. Det har din hud nemlig ikke godt af. Brug din sunde fornuft og bevæg dig ind i skyggen hvis du mærker at det brænder eller stikker i huden. 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide