En glad kvinde ligger på sin seng i undertøj
Var du klar over alle de 14 ting på listen? © Getty Images

14 ting, enhver kvinde bør vide om sin cyklus

Alt efter dag 20 kan bruges som undskyldning...

29. januar 2020 af Redaktionen

Dag 1-4: Menstruation og fladt humør 

Fysisk: Slimhinden i livmoderen er blevet bygget op de sidste par uger, men hvis du ikke er gravid, er der ikke brug for den. Den bliver udstødt, så du får menstruation, og det kan godt give lidt ondt i maven. Du producerer ikke ret meget af kønshormonerne østrogen og progesteron. 

Mentalt: Det lave niveau af østrogen gør, at dit humør nok ikke er helt i top. Har du døjet med PMS, er det dog heldigvis overstået nu. 

Dag 5-13: Modent æg og mere glæde 

Fysisk: Dit østrogenniveau stiger så småt. Slimhinden i livmoderen begynder at vokse igen, og et lille nyt æg modnes, så det kan blive klar til et eventuelt besøg af en sædcelle.

Mentalt: I takt med at østrogenniveauet stiger, gør humøret det samme. Du er med andre ord ved at være dig selv igen. 

Dag 14: Ægløsning og knaldelyst 

Fysisk: Så er der fuld knald på østrogenet! Din kropstemperatur er steget med en halv til en hel grad, og du får ægløsning. De næste 24 timer er faktisk det eneste tidspunkt på måneden, hvor det er muligt at blive gravid.

Mentalt: I disse dage vil du måske opdage, at du får mere lyst til sex. Det er kroppens smarte måde at give dig endnu større chance for at føre slægten videre! 

Dag 15: Hormoner og humør i top 

Fysisk: Når ægløsningen er overstået, begynder du at danne mere af hormonet progesteron. Det sørger for, at den opbyggede slimhinde bliver i livmoderen lidt endnu, så den kan passe godt på det æg, som kroppen så ihærdigt har forsøgt at få befrugtet de sidste par dage.

Mentalt: Du kan stadig nyde godt af den øgede sexlyst, og hormonniveauet er efterhånden helt i top, så det er faktisk den allerbedste tid på måneden. Nyd livet! 

Dag 20: Ægget sætter sig (måske) fast, og gnavenheden begynder så småt

Fysisk: Hvis du blev gravid ved din ægløsning, er det nu, ægget sætter sig fast i livmoderen. 

Mentalt: Hvis du lider af PMS, kan det være, at showet starter allerede nu. De næste par dage er det kun småting som oppustet mave og lettere irritabilitet, men senere går det for alvor løs􏰀... 

Dag 26: Ægget går til grunde, og PMS'en raser

Fysisk: I langt de fleste cyklusser er du selvfølgelig ikke blevet gravid. Derfor er der ikke behov for ægget, så det går nu til grunde. Det ryger ud af kroppen sammen med menstruationen, som begynder inden for de næste par dage.

Mentalt: PMS-symptomerne er på det højeste. 80 procent af alle kvinder oplever ét eller flere symptomer som ømme bryster, vand i kroppen, svingende humør, træthed, koncentrationsbesvær og rendyrket aggressivitet. 

Dag 28: Om igen med det hele...

Fysisk: Produktionen af både østrogen og progesteron falder. Menstruationen er lige på trapperne, og din cyklus kan begynde forfra (Vidste du forresten, at mænd også får en slags menstruation?)

Mentalt: For langt de fleste forsvinder alle tegn på PMS, så snart menstruationen begynder. Til gengæld venter blod, bind og mavekramper de næste 3-5 dage. 

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og er skrevet af Maria Rothmar.

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori