Kvinde holder sig for brysterne
Ømme bryster? Måske en af disse ting kan forklare smerten.© iStock

6 grunde til, at du har ømme bryster

"Av, av, av! Kig ikke på mine bryster. Det gør ondt!”

21. juni 2022 af Anne-Mette Søndergaard

Vi har alle prøvet det: Noget eller nogen kommer til at ramme dine bryster, du krymper dig sammen i smerte, mens du ser stjerner for øjnene og håber, at det ikke skyldes, at du er gravid. Der er dog flere ganske ufarlige årsager til ømme bryster– her er seks af dem. 

1. Du har pms eller ægløsning

Gennem din menstruationscyklus gennemgår din krop forskellige hormonændringer, og det går desværre ud over dine bryster. De kan blive spændte og ekstra følsomme (og her mener vi desværre ikke følsomme på den frække måde). 

Det også ret almindeligt, at du får ømme bryster, når du har ægløsning. Er du i tvivl, om det kunne være årsagen, så kan du bruge Womans ægløsningsberegner, hvor du kan se, hvornår du har ægløsning

2. Din bh er for lille

Hvis dine bryster buler ud af bh-skålen, er din bh for lille. Oplever du den frygtede fire-deling af barmen, der kommer af en for snæver skål, kan du få målt dine bryster af en professionel i en lingeributik. 

Selvom det koster, kan det godt betale sig at investere i nye, gode og velsiddende bh'er – det ser pænere ud, og både din nakke, din ryg og dine bryster vil takke dig for det. Hvis du har store bryster, er disse mærker gode.

Kvinde lukker bh
Hvis din bh er for lille, kan du få ondt i brysterne.© Getty Images

3. Din sports-bh giver ikke nok støtte

Du har givet den gas til træning og dine bryster har hoppet godt og grundigt op og ned. Når du træner, skal damerne have ekstra støtte for at kunne klare de bevægelser og det pres, du udsætter dem for. Hvis dine bryster hopper mærkbart eller ligefrem stikker ud af sport-bh'en, er det på tide at skifte den ud, for den kan nemlig være synderen, når det gælder ømme bryster.

Se videoen herunder, som guider til at finde den rigtige sports-bh:

4. Dine bryster har fået meget opmærksomhed

Det var en god aften! Din kæreste viste virkelig sin kærlighed til denne erogene zone, og under en hed omgang sex blev de æltet godt og grundigt.

Næste morgen er dog knap så god, hvis nattens heftige kærlighedserklæringer har resulteret i en barm, der er mere gul og blå end hudfarvet. Dine bryster er SÅ ømme! Bliver det for meget, så bed ham lige om at holde lidt igen næste gang. 

Kvinde og mand har sex i seng
Hvis dine bryster er er blevet behandlet lidt for kærligt, kan de godt være ømme dagen efter.© Getty Images

5. Din prævention spiller ind

Præventionmidler, der indeholder hormoner, som for eksempel p-piller, kan give spændinger i brysterne. Hvis det er meget generende, så tal med din læge om det. Måske kan I sammen finde frem til et præventionsalternativ, der ikke resulterer i ømme bryster.

6. Du er gravid

Vi kommer altså ikke uden om graviditet, når emnet er ømme bryster. Et befrugtet æg i livmoderen vil yderst sjældent være grunden til ømfindtlige fortrin, men det ER en mulighed. 

Hvis de spændte og ømme bryster er kombineret med udebleven menstruation, træthed og kvalme, kan du muligvis være gravid. Køb en graviditetstest, eller tag til lægen og få svar.

Kilder: Sundhed.dk, iForm.dk, Alt-om-brystvorter.dk