Kvinde holder en menstruationskop i hånden
Menstruationskoppen er både simpel og smart. © Getty Images

7 geniale grunde til at bruge menstruationskop

Dit underliv vil takke dig!

10. september 2018 af Michelle Andersen

Der er mange meninger om menstruationskoppen: Nogle synes, den er lidt ulækker, og andre ved ikke rigtigt, hvad den egentlig kan, og hvordan den bruges. Og så er der dem, der er kæmpe fans af den smarte kop. 

Det er meget individuelt, hvad vi hver især foretrækker at gøre, når vi har menstruation, men her har vi samlet en liste med syv geniale grunde til at bruge menstruationskop. Måske du får lyst til at skifte bindene og tamponerne ud, hvis menstruationskoppen gør det til en rarere menstruation for dig?

1. Menstruationskoppen er sund for dit underliv

Når du bruger bind og tamponer, er der risiko for, at du skaber ubalance i dit underliv. Det skyldes, at bind – og især tamponer – kan udtørre og irritere slimhinderne i dit underliv, og det giver risiko for infektioner og svamp. 

Menstruationskoppen påvirker ikke underlivets naturlige pH-balance, og den udtørrer ikke underlivet ligesom tamponer, fordi den opsamler blodet i stedet for at suge det. Derfor vil dit underliv virkelig takke dig for at bruge menstruationskoppen.

2. Menstruationskoppen er nem at bruge

Du kan bruge menstruationskoppen hver dag i hele din periode – både når du bløder meget, og når du kun bløder lidt. Koppen kan bruges i op til 12 timer ad gangen, så du skal kun tømme den to gange om dagen. Det giver dig en kæmpe frihed i forhold til tamponer, som helst skal skiftes hver fjerde time! 

Det eneste, du skal huske, er at skylle koppen i lunkent vand, når du tømmer den og koge den både inden og efter hver menstruation. På den måde forsvinder bakterierne fra koppen, og så er den klar til brug igen. Simpelt og smart! 

3. Menstruationskoppen sparer dig for mange penge

Hvor ofte har du stået i supermarkedet og ærgret dig over at betale 30 kroner(!) for en pakke tamponer? Med menstruationskoppen skal du aldrig ærgre dig mere. En kop koster cirka 150 kroner – og det skal du kun betale én gang. 

Koppen kan bruges mange gange, hvis du husker at koge den mellem hver menstruation – og så kan den holde i flere år. Og vi kan vist godt blive enige om, at der er mange andre ting, vi hellere vil bruge penge på end bind og tamponer, ikke? 

En kvinde holder en menstruationskop og en tampon i hænderne.
Menstruationskoppen sparer dig for at bruge penge på bind og tamponer! © Getty Images

4. Menstruationskoppen er bæredygtig

Apropos punkt tre så er menstruationskoppen bæredygtig for både din pengepung og for jorden. Prøv at tænk på, hvor mange bind og tamponer du smider ud i løbet af dit liv, som skal nedbrydes. Moder jord vil takke dig for at stoppe med det. 

5. Menstruationskoppen kan holde på mere blod

Fordi menstruationskoppen opsamler blodet i stedet for at suge det ligesom en tampon, kan den holde på mere blod, end tamponen kan. Faktisk kan menstruationskoppen holde på helt op til 30 milliliter blod. En tampon kan holde på op til 18 milliliter. Menstruationskoppen er derfor også det oplagte valg til dig, som har kraftige blødninger.

Det er også vigtigt at nævne, at du sagtens kan hoppe i havet eller poolen med menstruationskoppen. Den danner nemlig et vakuum, som holder blodet inde i koppen – og så slipper du for at bekymre dig om, om den irriterende hvide snor fra en tampon hænger ud af bikinitrusserne.  

Kvinde ligger i en solstol på en strand.
Med menstruationskoppen kan du bekymringsfrit hoppe i bikinien eller badedragten.© Getty Images

6. Menstruationskoppen er behagelig

Kender du det, når dit bind kravler op i numsen? Eller når tamponen sidder lidt forkert og irriterer, så det gør ondt? Åh, dumme bind og tamponer kan bare gøre menstruationsperioden (endnu mere) sur og besværlig! Og det er netop endnu en grund til, at menstruationskoppen er genial.

Hvis koppen sidder rigtigt, mærker du den slet ikke, og det kan endda være, at du helt glemmer, at du har besøg af den røde tante. Og så er det bare skønt, at du ikke skal kæmpe mod tyngdekraften, når du går ud af badet, for koppen holder med garanti blodet tilbage fra at løbe ned af låret.

7. Menstruationskoppen er nem at have med

Hvis du investerer i en menstruationskop, er det slut med at huske at tage bind og tamponer med på studiet eller på arbejde. Når du har sat menstruationskoppen op i underlivet hjemmefra, så behøver du slet ikke tænke på den, før den skal tømmes om aftenen. 

De fleste menstruationskopper fås i en lille stofpose, som du nemt kan have med i toilettasken, når du skal ud og rejse eller på weekendtur. Derfor er koppen meget nem at have med, når du er afsted. Det er da praktisk! 

Kilder: Organicup, Menstruationskoppen, Forbrugerrådet Tænk

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.