Disse HIV-myter skal du ikke tro på
© iStock

7 myter om HIV, du ikke længere skal tro på

Vidste du for eksempel, at kondomer ikke er det eneste, der beskytter imod HIV?

2. december 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

HIV er på ingen måde en frygt på samme måde, som det måske var i 80'erne, men mange har alligevel mange fordomme om både AIDS og HIV. Der florerer stadig mange rygter og myter om HIV, som der altså ikke er hold i (længere) – så dem vil vi aflive for dig. 

Hvis du er sammen med en ny partner, så skal du selvfølgelig altid huske at beskytte dig – men det er der altså også mange andre gode grunde til. 

Myte #1

Der er altid en høj risiko for at blive smittet, hvis du har haft ubeskyttet sex med en, der har HIV.

Fakta: Nej. Det var engang sandt, at ubeskyttet sex med en HIV-smittet indebar en væsentlig risiko, men det er ikke sandt længere. Faktisk er det sådan, at hvis du får den rigtige behandling mod HIV, så er der altså en meget lav risiko for at smitte andre. 

Myte #2

Hvis du først er blevet smittet med HIV, så forkortes dit liv meget. 

Fakta: Det er rigtigt, at der ikke findes nogen kur mod HIV – endnu. Men det er altså ikke det samme, som at der ikke er nogen behandling. Og behandlingen mod HIV er faktisk så effektiv, at hvis du sørger for at tage din medicin, så har sygdommen ingen indvirkning på din levetid – eller din livskvalitet, for den sags skyld. Det skal dog siges, at HIV-smittede har forhøjet risiko for hjerteanfald, men det kan du alligevel selv gøre noget for at forhindre gennem din livsstil. 

Myte #3

Hvis du er smittet, så er du afhængig af et væld af piller resten af dit liv – og dømt til et liv med bivirkninger fra pillerne. 

Fakta: Almindeligvis skal du tage omkring tre forskellige lægemidler mod HIV, men de kan ofte kombineres i én tablet. Så nej, du er ikke bundet til et liv med en pillecocktail hver morgen. Det er én pille hver dag resten af livet, så altså ikke meget anderledes end en p-pille. Og ja, der er bivirkninger, men de fleste varer 4 til 8 uger, hvorefter du sandsynligvis ikke vil mærke noget til medicinen.  

Myte #4

Det eneste, der beskytter mod HIV, er kondomer.

Fakta: PrEP-behandlingen er en forholdsvis ny behandling, der faktisk også beskytter imod HIV. Det er ikke kommet til Danmark endnu, men der er ret stor sandsynlighed for, at der kommer til Danmark snart. Du kan læse mere om PrEP her.

Myte #5

Du kan se på en person, om de har HIV – de ser nemlig syge ud.

Fakta: Du kan ikke se på en person, om de har HIV. Det, der i sin tid gjorde, at HIV blev til en epidemi, var netop, at det er en sygdom med meget få symptomer.

Selv om HIV ikke smitter, hvis personen, du er sammen med, er i behandling, så husk altid at beskytte dig, når du er sammen med en ny, for du kan altså ikke se, om de er syge eller ej. Om ikke andet, så også på grund af de mange andre kønssygdomme, der findes. Risikoen for at blive smittet med HIV er måske lav – men det er risikoen for klamydia altså ikke

Myte #6

Hvis først du har været eksponeret for HIV ved eksempelvis at have haft ubeskyttet sex med en HIV-smittet (som ikke tog medicin), så er der ikke noget at gøre.

Fakta: Der findes en behandling kaldet Postekspositionprofylakse, også kaldet PEP. Hvis du starter behandlingen (du skal kontakte din læge) inden for 72 timer efter, du er blevet eksponeret, så mindsker du drastisk din risko for at blive smittet. 

Myte #7

HIV smitter gennem alle former for kontakt med kropsvæsker.

Fakta: Nej! HIV smitter gennem blod eller sæd, og den største risiko via sex er ved analsex – her er risikoen nogle procent, og den er noget lavere ved almindeligt samleje.

Du kan i teorien godt få HIV af oralsex, men så skal du have nogle seriøse sår i munden, da det faktisk er virkeligt svært at blive smittet igennem mundens slimhinder.

Det er altså på ingen måde smitsomt at kysse med en HIV-smittet, med mindre I begge har voldsomme infektioner i munden. Hvis det var tilfældet, så ville det nok være dét, der stoppede jer fra at kysse hinanden – ikke smitte-risikoen ved HIV. 

Kampagnevideo – “kys fordommene farvel”

Har du ikke allerede set denne kampagnevideo fra 2013? Den viser, at der altså ikke er noget som helst farligt ved at kysse en HIV-smittet. Se eller gense den. Det er altså vigtigt, at vi alle ved det her!

Kilde: Womenshealthmag.comSundhed.dk

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.