Venner
© Warner Brothers, Friends

8 videnskabelige grunde til, at du kan takke dine venner for at holde dig sund og rask

Venskaber kan faktisk overgå både kost og motion på sundhedsskalaen!

19. marts 2017 af Amalie Blixt

Dine venner er dem, der giver dig jordforbindelsen tilbage, når du svæver rundt i drømmeland eller har svært ved at komme op fra kulkælderen. De hjælper dig igennem de tider, der er virkelig skod, og de hepper på dig, når du for alvor skal præstere.

Du ved nok allerede, at dine venner gør din hverdag lige dét federe, men videnskaben har faktisk gjort det helt håndgribeligt, at du skal sætte pris på dine venskaber – for din egen sundheds skyld. 

Så her har vi samlet 8 videnskabelige grunde til, at dine venskaber er vildt vigtige for din sundhed. Har du forresten husket at skrive en sms til din veninde for at fortælle hende, hvor vigtig hun er for dig?

1. Venskaber forlænger dit liv

Denne undersøgelse slår fast, at mennesker med stærke sociale bånd lever længere end mennesker, der er isolerede. Et solidt socialt netværk øger faktisk dine chancer for overlevelse med 50 procent.

2. Din empati styrkes af dine venner

Hvis du har gode venner, er du i stand til at sætte dig i andres sted, og det styrker din empati. Det har en gruppe forskere fra University of Virginia bevist ved at scanne hjerneaktiviteten for mennesker, der var i fare for at blive udsat for små, elektriske stød, og derefter var vidner til, at en ven og en fremmed blev udsat for samme fare. Det viste sig, at testpersonernes hjerner reagerede ens, uanset om det var dem selv eller vennen, der blev udsat for faren.

3. Dine venner er guld værd for dit fysiske helbred

En amerikansk sociolog har sammenlignet det fysiske helbred hos mennesker, der føler sig isolerede, og mennesker, der har masser af venner gennem deres liv. Målt på blodtryk, BMI, taljemål og CRP (et mål for betændelsestilstande i kroppen) var testpersonerne med masser af venner langt sundere end modparten. 

4. Dine venner styrker din smertegrænse

Det lyder skørt, men dine venner kan faktisk erstatte panodilerne i et vist omfang. Når du er social, udløser det endorfiner i din krop, og endorfiner er kroppens naturlige smertestillere. Denne undersøgelse beviser, at et stort socialt netværk kan styrke din smertegrænse.

5. Arbejdsvennerne gør dig mere produktiv – men pas på…

Når dine kolleger også er dine venner, er du mere produktiv og kreativ i din arbejdsindsats – det viser denne undersøgelse fra London School of Economics. Men pas på! En undersøgelse gennemført af LinkedIn viser nemlig, at 68 procent af folk født efter 1980 vil ofre et venskab for en forfremmelse.

6. Venskab er et fantastisk middel mod stress

Videnskaben viser en klar sammenhæng mellem social isolation og stressrelaterede sygdomme. Så hold fast i dine venner – de hjælper dig videre, når alt føles uoverskueligt. 

7. Med lidt hjælp fra dine venner bliver det lettere at lægge en afvisning bag dig

Du har nok prøvet følelsen af at blive afvist – at blive dumpet af en flirt eller en kæreste, at få afslag på et potentielt job eller at blive holdt udenfor på arbejdet eller på studiet. Det er sårende og stressende, men denne undersøgelse beviser, at afvisninger påvirker dit stressniveau i mindre grad, hvis du har tætte venner.

8. Dine venners livsstilsvaner smitter af – både de gode og de mindre gode

Du har nok prøvet, hvordan dårlige vaner spreder sig i vennegruppen: Vin-hygge, rygning og kærlighed til kage og pizza. Det er faktisk også videnskabeligt bevist, at du får lidt ekstra på sidebenene, når dine venner gør. Men dine venners gode vaner smitter også! En anden undersøgelse viser, at det også smitter af på dig, hvis dine venner taber sig, spiser sundt eller dyrker motion.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.