Kvinde holder sig for underlivet pga. smerte
Symptomer på blærebetændelse er, at det gør ondt, når du tisser. © Getty Images

9 tips mod blærebetændelse

Gør det ondt, når du tisser? Vi hjælper dig til at undgå den skærende smerte

25. marts 2018 af Rikke Hovn Poulsen og Rie Louise Kirkebjerg

ARGH – har du det engang imellem, som om du tisser barber-blade, hver gang du går på toilettet? Du er ikke den eneste! Rigtig mange af os døjer med blærebetændelse i tide og utide. Men heldigvis er der et par simple tricks, som kan hjælpe dig i kampen mod det sviende underliv...

Symptomer på blærebetændelse

Hvis du oplever, at der virkelig svier, når du skal tisse, kan det være et symptom på blærebetændelse. Et andet tegn kan være, at du pludselig skal tisse meget mere, end du plejer. 

Et andet symptom på blærebetændelse er, hvis din urin er klumpet eller uklar. Læs mere om, hvordan din urin afslører, hvor sund du er, her.

1. Hold dig ren

God hygiejne ‘dernede’ er alfa og omega i bekæmpelsen af blærebetændelse. Det betyder ikke, at du skal gå amok med sæbe dernede, for det ødelægger bare den naturlige balance og gør problemet endnu større.

Men sørg for at vaske dig grundigt dernede, hver gang du er i bad, og skift undertøj hver dag. Lad være med at gå i boblebad, hvis du kan mærke, at der er en omgang betændelse på vej – det varme vand er nemlig smækfyldt med ubehagelige bakterier.

Kvinde i boblebad
Hold dig ren — men drop boblebadet, hvis du kan mærke, at der er en blærebetændelse på vej. © Getty Images

2. Undgå blærebetændelse ved at tøre dig rigtigt

De sygdoms-fremkaldende bakterier kan let stamme fra numsen! Derfor er det supervigtigt, at du tørrer dig på den korrekte måde, som du lærte, da du var barn: Stik hånden med toiletpapir ind fra bagenden, start forrest ved hul nummer et og slut bagerst ved hul nummer to. Så undgår du, at der forvilder sig bakterier op i underlivet.

3. Drik rigeligt!

Den gode gamle klassiker med at drikke masser af vand er også et hit mod blærebetændelse. Vandet skyller nemlig blæren grundigt igennem. Et gammelt husråd siger også, at kamille-the virker mod blærebetændelse, da kamillen indeholder bakteriedræbende stoffer og samtidig virker afslappende på urinvejene. Så skift eventuelt en kop af den almindelige the ud med kamille-varianten.

Kvinde drikker te
Drik kamille-the! © Getty Images

4. Tøm blæren helt

Når du tisser, skal du sørge for at tømme blæren helt. Hvis du har problemer med at blive helt tømt, skal du gøre sådan her:

  • Sæt dig helt ned på toilettet med god støtte til lårene og fødderne i gulvet.
  • Giv dig god tid til at tisse. Lad være med at presse, samtidig med at du tisser.
  • Når du er færdig med at tisse, skal du knibe sammen i bækkenbunden.
  • Herefter rejser du dig op, går lidt rundt på badeværelset, sætter dig på toilettet igen og forsøger at tisse igen.
  • Gentag gerne et par gange.

5. Tag varmt tøj på – og undgå kulde i underlivet

Sørg for at have godt med tøj på, der dækker og beskytter de nedre regioner. Det er heller ikke nogen god idé at sidde direkte på noget koldt – det går lige i blæren. Så det er slut med at sidde på kantstenen og spise shawarma efter en bytur!

Dejligt lunt tæppe
Pak dig ind i sweaters og tæpper. © Getty Images

6. Tranebær mod blærebetændelse

Det er ikke videnskabeligt bevist, men mange kvinder oplever, at det hjælper at drikke tranebærsaft eller at spise tørrede tranebær. Drik omkring tre deciliter fortyndet saft dagligt (også når du ingenting fejler) – det skulle være nok.

7. Tis efter sex

Sex er godt – undtagen mod blærebetændelse! En periode med masser af sex er en af de værste blærebetændelse-fremkaldere. Men hvis du husker at gå på toilettet lige efter sex, mindsker du risikoen betydeligt. Så får du nemlig skyllet alle de bakterier, der har sat sig under knaldet, ud igen med det samme, før de når at kravle op i urinrøret.
Kvinde tisser efter sex
Tis efter sex for at undgå blærebetændelse. © Getty Images

8. Tis ofte for at undgå blærebetændelse

I det hele taget gælder det, at du skal gå på toilettet lidt oftere end andre kvinder, hvis du har tendens til blærebetændelse. Lad være med at vente, til du virkelig skal – gør det så snart, den mindste trang melder sig!

9. Naturligt undertøj

Ud med de fine blonde-trusser og frem med de kedelige bomuldsunderbukser! De syntetiske stoffer giver nemlig bakterierne frit spil – og det er jo dumt.

Helt stramme trusser er også et no-go.

Husk også at medbringe en ekstra bikini, når du er på stranden om sommeren, så du ikke går rundt med våde trusser, efter du er kommet op af vandet.

Kilder: Netdoktor

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori