Kvinde sidder i sofa og græder
© iStock

Derfor er det faktisk sundt, hvis du er en rigtig tudemarie

Der er ingen grund til at holde tårerne tilbage!

28. maj 2018 af Amalie Blixt

Du kender det sikkert godt – det kan være anstrengende at være så ked af det, sur, skuffet, glad eller lettet, at du begynder at græde, men du får en virkelig rar følelse bagefter.

Vi har fundet en række fascinerende undersøgelser om at græde, der alle har én ting til fælles: De beviser, hvor sundt det er for din krop og dit sind at give dig selv lov til at tude igennem.

Tårer er ikke bare tårer

En undersøgelse foretaget af amerikanske Dr. William Frey har bevist, at der er forskel på tårer fremkaldt af følelser og tårer, der for eksempel kommer, når du skærer løg. Når du skærer løg, græder du udelukkende for at beskytte øjet mod svien og ubehag – kroppen reagerer simpelthen bare for at beskytte dig. 

Hvis du græder af sorg, af lykke, af udmattelse eller bare fordi du ser en sørgelig Disney-film, så er din gråd fremkaldt af følelser, og denne slags tårer indeholder en bred vifte af hormoner og andre proteiner, som blandt andet kan lindre stress.

Detox for din krop og din hjerne

Dr. Frey forklarer, at gråd kan betragtes som en udrensning af kroppen – på linje med at gå på toilettet, at svede eller at trække vejret. Dine følelsesmæssige tårer indeholder altså en række affaldsstoffer, som din krop har brug for at komme af med.

Dine følelsesmæssige tårer indeholder blandt andet stoffet lysozym, som er en naturlig bakteriedræber, der beskytter dig fra at blive syg.

Når du græder som en reaktion på følelser, så mindskes niveauet af stresshormonet kortisol i din krop – ligesom når du kysser eller mediterer. At græde får os altså til at føle os mindre stressede, og det er en af grundene til, at du måske føler dig mere afslappet i kroppen efter en tudetur. Kortisol er faktisk noget, vi rigtig gerne vil af med – et højt niveau af dette hormon får nemlig også din krop til at holde på mavefedtet.

Du er ikke svag, fordi du tuder

Nogle af os har en tendens til at anse det som et tegn på svaghed, når nogen græder, og det er måske også derfor, at vi helst vil holde tårerne tilbage – i hvert fald når vi er sammen med andre.

Men en række psykologer har i 1970’erne undersøgt, hvordan det egentlig påvirker dig, når du har grædt. Når en person græder, er det faktisk slet ikke et tegn på øjeblikkelig ophidselse, men nærmere et tegn på, at personen er på tærsklen til at overkomme ophidselsen. Hvis du har let til tårer, så kommer du altså hurtigere over de følelser, der presser dig, i forhold til de mennesker, der holder tårerne tilbage. 

Næste gang du føler dig svag eller synes, det er pinligt, at du græder over alt og ingenting, så husk, hvad videnskaben siger om at være en tudemarie – og giv dig selv lov til at tude løs!


Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori