Kvinde kan ikke sove alene
Få råd til at blive tryg ved at sove alene. © Getty Images

Derfor er det ikke så unormalt at være utryg ved at sove alene

Få også ekspertens to gode råd til en tryg nattesøvn

15. maj 2019 af Amalia Kristiansen

Når du skal sove, er det altid rart at føle sig tryg – hvad enten det er alene eller sammen med en kæreste, veninde eller familie. Men hvis du til tider kan føle dig utryg, når kæresten er ude, og du skal sove alene, så er du ikke den eneste. Det er faktisk ganske normalt, at du kan føle dig utryg, når du skal sove alene, forklarer psykolog hos Metafied, Carsten Juul.

Alle kan være utrygge ved at sove alene

Det er både folk, der normalt er i et fast parforhold, hvor de bor sammen, der bliver utrygge, men det kan også sagtens være folk, der bor alene. Utrygheden ved at sove alene bunder oftest i bekymringer, som opstår, når noget uvant sker.

Vi har cirka 60.000 tanker om dagen, så det er ikke unormalt, at en af dem er en bekymringstanke. “Det er normalt at bekymre sig,” siger psykolog Carsten Juul og fortsætter “men bekymring fastholder faktisk hjernen, så den ikke kan genfinde en balance, og så opstår der ubehagelige følelser”.

Kvinde alene i seng
Det er normalt at være utryg ved at sove alene. © Getty Images

Bekymringstanker er en ond cirkel

Utrygheden består af bekymringer, og nogle bekymrer sig mere, når de er alene, og derfor opstår der ubehag. 


Den mest almindelige bekymringstanke er, om der måske kunne komme nogen, som vil gøre dig ondt, når nu du er alene hjemme. Bekymringstankerne aktiverer en trusselsscanning, forklarer psykolog Carsten Juul. Trusselsscanningen består i at lytte efter ukendte lyde eller være opmærksom på tegn på indbrud, og når både bekymring og trusselsscanning er aktiveret, så har du en ond cirkel, som fastholder dig i de ubehagelige følelser.

Bekymringer kan udløse adrenalin i kroppen, og det medfører nogle symptomer på angst, som du kan være opmærksom på, hvis du bliver utryg. 

  • Du kan mærke, at dit hjerte banker hurtigere
  • Du bliver varm, fordi blodet pumper ud i musklerne
  • Dine muskler spændes, fordi kroppen gør sig klar til at kæmpe
  • Du skal bruge mere ilt til det blod, der pumpes rundt
  • Du får en følelse af at have en knude i maven
Kvinde bekymrer sig i sengen
Vær opmærksom på de symptomer, du kan få, når du bliver utryg. © Getty Images

Hvad kan du gøre, hvis du er utryg ved at sove alene?

Så hvis du er en af dem, der oplever at blive utryg, når du skal sove alene, er du i hvert fald ikke den eneste. Carsten Juul har derfor givet to uundværlige råd, som du kan have in mente, næste gang du mærker, at bekymringerne dukker op

1. Lad tanken passere

Det kan sagtens ske, at det bekymrer dig, om der kommer indbrud, når du pludselig skal sove alene, selvom det normalt ikke bekymrer dig. Hvis det sker, skal du huske på, at tanken er flygtig, og den forsvinder igen. Du kan med fordel fortælle dig selv højt, at du vil bekymre dig om det på et andet tidspunkt.

2. Tolerér følelsen

Hvis du ikke bare kan lade tanken passere, og du kan mærke, at utrygheden kommer snigende, så vær i følelsen. Bliv liggende i sengen og hyg dig, for hvis du tillader, at følelsen er der, og du kan være rolig i den, så forsvinder den af sig selv igen. Hvis du fastholder den i alt for lang tid, så bliver det ubehageligt for dig, da du sætter et tankemylder i gang. 

Kvinde der bekymrer sig i sengen
Tillad dig selv at være i følelsen og vær bevidst om, at den forsvinder.© Getty Images

Anerkend hvordan du har det

Hvis du oplever, at du blive utryg, når du er alene, så vær åben omkring det. Det kan være, at du vurderer, at du har brug for professionel hjælp for at overkomme dine bekymringstanker.

Uanset hvad, så er der en løsning på problemet, så du kan få en tryg og dejlig skønhedssøvn, som du fortjener.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.