Derfor skal du undgå solskoldning

Vi vil alle gerne være lækre og sommerbrune. Men vidste du, at skoldning i værste fald kan give dig hudkræft, læderhud (gys!) og pigmentpletter?

14. juli 2015 af Redaktionen

Tænk, hvis man bare kunne ligge i solen og blive megabrun uden at have nogen som helst beskyttelse på? Det ville godt nok være nemt – men sådan er det jo desværre ikke. 

Du har nok hørt, at vores pigment i huden virker som et slags skildpaddeskjold mod de farlige UV-stråler, og det er også rigtigt nok. Men det kan aldrig helgardere. Mange tror, at det er et tegn på sundhed, når vores hud bliver brun – men faktisk er det hudens måde at vise skade på, at den ændrer farve. Og hvis du bliver decideret rød og forbrændt, så er det ikke bare grimt, men også din hud der højt og tydeligt fortæller dig, at du har overskredet pigmentets evne til at beskytte dig mod strålerne.

Så kan det godt være, du så lækker ud til fredagens sommerfest, da det røde havde lagt sig, og du var brun inden under, men din hud glemmer det aldrig. Det er for eksempel ikke sådan, at næste sommer har du bare et helt nyt hudlag, der ikke er skadet, bare fordi du ikke kan se det længere. Alle forbrændinger du nogensinde har haft, husker din hud. Ouch! 

Derfor er det altså ret vigtigt, at du husker solcreme. Det kan være en god idé at købe solcreme på apoteket, hvor du kan få god og brugbar vejledning, så du er helt sikker på, at du får den rigtige solcreme til din hud og dine behov. 

Prøv for eksempel Vichys serie, Idéal Soleil, der er nemt og lækkert at bruge (også hvis man er fummelfingret, det er noget med en helt idiotsikret spray, der kan påføres fra alle vinkler!) – og læs vores guide til, hvordan du passer på din hud i solen her. 

Holder du ferie i Sønder Omme eller på Seychellerne?
Der er rigtig stor forskel på, hvor længe vi kan tåle at opholde os i solen. Det afhænger af alder, hudfarve, hudtype, årstid og tid på dagen og, ja, selvfølgelig også hvor på verdenskortet du befinder dig. Jo tættere, du befinder dig på ækvator, jo lækrere bliver mændene selvfølgelig – men jo højere står solen også på himlen, og jo tyndere er ozonlaget. Og hvis du står på en bjergtop, er solens stråler også stærkere, end hvis du befinder dig ved havets overflade. Så det er værd at huske høj solfaktor i mavetasken, næste gang du skal imponere din ferieflirt med en bjergbestigning!

Hvis du har lys, skandinavisk hud så kan du faktisk blive solskoldet på under et kvarter. Det tager længere tid, jo mere mørk pigment, du har i huden, men alle uanset hudtype bliver skadet af solens UV-stråler. Så alle bør bruge solcreme, hvert eneste minut de opholder sig i solen.

Alle undersøgelser fortæller os nemlig helt entydigt, at solskoldning er skadeligt. Det alvorligste, du kan få, er selvfølgelig hudkræft. Men før det går helt så galt, får du måske en hud, der alt for tidligt kommer til at se gammel ud. Du kan også få pigmentpletter, altså gammelmandspletter, som hænger direkte sammen med solskade.

Rigtig god sommer og brug masser af solcreme