Dit underliv taler til dig

Kvikguide til de 5 vigtigste signaler, du SKAL lære at forstå (og hvad du kan gøre ved dem)

23. august 2016 af Af kommerciel redaktion for Libresse

Det er vigtigt at lytte som en god veninde, når den lille frøken sydpå udtrykker, at noget ikke er okay. Underlivet er jo hele den zone, der omfatter vagina, livmoder, urinrør og blæren! Her får du en kvikguide til den vigtigste lingo, som kan være sundsskadelig at ignorere (men lad det være op til din læge at tolke betydningen).

1. Grrrrr! Det klør...!

En svampeinfektion, en kønssygdom, plejeprodukter, du ikke kan tåle... Kløe kan være et symptom på mange ting og kan endda opstå, hvis der er for lidt udluftning (Burer du U-zonen inde i super stramt tøj, kan det udløse seriøs irritation – ikke kun blandt camel toe haters!). Sov nøgen fra tid til anden og prøv trusseindlæg som Libresse DailyFresh, der lover fem gange bedre åndbarhed end de fleste andre. Men ring også lige til din læge, ikk'?! 

2. Av. Tis. Av. Tis. Av. 

Er dine tisseture gået fra befrielse til forbandelse, fordi du får en en brændende fornemmelse? Så fortæller dit underliv dig, at du sikkert har en blærebetændelse på grund af en bakterieinfektion. Smid en urinprøve hos din læge for at finde ud af, om det kræver behandling i form af antibiotika. Du kan fremover forebygge ved at drikke masser af vand, sørge for at tømme blæren fuldstændigt, når du går på toilettet og altid at tisse efter sex.

3. #Iwokeuplikethis  

Hvis du bløder, når det ikke er 'den tid på måneden,' bør du kontakte din læge. Omkring 300.000 kvinder kontakter årligt deres læge på grund af blødningsforstyrrelser, der kan skyldes alt lige fra celleforandringer til hormonforstyrrelser, p-piller og store livsforandringer. Mange pletblødninger kan forebygges ved at undgå stress – endnu en god grund til aldrig at hoppe på ekstreme kure eller at overtræne (as if!), og resten kan reddes med trusseindlæg.

4. Hmmmm. Hvad er dét for en lugt?

Skeden har en naturlig lugt, fordi dens pH-værdi er sur – et design fra naturens side til at dræbe bestemte bakterier, parasitter eller virus. Lugter det kraftigt, er det på tide med et lægebesøg, for der er måske en infektion på færde. At skifte trusser dagligt, dyrke sex med kondom eller nappe en mælkesyrebakteriekur efter din menstruation kan forebygge en del ubalancer, der giver vilde lugtgener.

5. Udflåd

Alle kvinder har udflåd, fordi skeden holder sig fugtig ved hjælp af slim, som udskilles dagligt. Normalt er farven hvid (der bliver gullig i kontakt med luft) og gennemsigtig. Kommer der mega meget, lugter det eller har en anderledes konsistens? Så er der måske en betændelse, infektion eller sygdom på spil. Skriv et lægebesøg på din to-do-liste og husk at bruge milde renseprodukter under bruseren – men kun på ydersiden, for skeden er selvrensende. 

Kilder: netdoktor.dk, apoteket.dk, sygeforsikring.dk, sundhed.dk, prevention.com

Libresse DailyFresh er pH-venlige for din intimzone, så de passer både på din hud og dine trusser.